E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Stanje na poplavljenim i poplavama ugroženim područjima na dan 15. rujna 2014.
16.9.2014. - Nakon razgovora s predstavnicima lokalne samouprave, Dekanom karlovačkog dekanata, župnicima, RKT župa, pravoslavnim svećenicima, te mještanima s područja Karlovačke županije, civilna i sakralna kulturna dobara nisu neposredno ugrožena  poplavama  13. i 14. rujna 2014. godine.  Međutim, velike kiše pojačale su opasnost od postojećih klizišta  kod  crkve Majke Božje Snježne na Dubovcu, Karlovac, Starom gradu Dubovcu i Pavlinskom samostanu u Kamenskom.

     Na području Karlovačke županije niti jedna narodna knjižnica u županiji nije neposredno ugrožena kao ni knjižnični stacionari. U podrumu Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić u Karlovcu prijeti opasnost od prevelike količine vlage uzrokovane podzemnim vodama.

     Na području Sisačko-moslovačka županije, voda je prodrla u podrum Gradske knjižnice i čitaonice „Milivoja Cvetnića“ u Hrvatskoj Kostajnici koji je nakon proljetne poplave bio prazan. Trenutno se voda crpi vatrogasnim pumpama.
U Narodnoj knjižnici i čitaonici Jasenovac traju pripreme za nadolazeći vodni val, kao i u Knjižnica i čitaonica Martinska Ves zbog opasnosti od rijeke Odre.

     U Mostanju je poplavljena etno-zbirka, a vjerojatno i nošnje. Zajedno s instrumentima podignute su na određenu visinu, ali je voda prešla 1,20 metara. Razmjeri štete će se utvrditi nakon povlačenja vode.

     Imovina amaterskih društava (nošnje/instrumenti) sklonjeni su na suho u Krapju, Lekeniku, Letovaniću, Petrinji, Sisku, Brestu i Hrvatskoj Kostajnici. Zasad je nepoznata situacija u Dvoru na Uni i u Hrvatskoj Dubici.
     Imovina amaterskih društava u Murskom Središću nije ugrožena.

     Temeljem odluke ravnateljice JU Spomen-područja Jasenovac dana o proglašenju izvanrednih mjera zaštite muzejske građe i dokumentacije, građa iz depoa podignuta je na visinu od 1 metra. Građa iz Memorijalnog muzeja prebačena je 13. rujna 2014. godine u Zagreb u Galeriju Klovićevi dvori koji su osigurali metalne sanduke.  Izvanredne mjere traju do opoziva.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a