E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Potpisan ugovor za projekt „Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija"
15.12.2016. - Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i ravnatelj Središnje agencije za ugovaranje i financiranje Tomislav Petric potpisali su u četvrtak u Dubrovniku ugovor za projekt „Ruralna poučna, kulturno-etnografska   turistička atrakcija“ vrijedan 32,6 milijuna kuna, koji će se većinom financirati iz fondova EU.

FOTO: HINA

     Potpisivanju ugovora nazočila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je istaknula dvije komponente projekta u kojima se vidi smjer u kojem ide ulaganje u kulturu.

     „U prvom redu to je pitanje klastera partnera koji sudjeluju, iz kojeg vidimo da je baština resurs ne samo onih koji su nositelji ili imatelji kulturnih dobara i lokalne i regionalne samouprave nego resurs koji može potaknuti suradnju s drugim područjima. Zato ću istaknuti suradnju sa Sveučilištem u Dubrovniku i turističkim zajednicama koje će se uključiti“, rekla je ministrica kulture te dodala kako je druga važna poruka decentralizacija.

     „Koncept vrijednosti baštine još vidimo primarno uz velike spomeničke cjeline, ali ovaj projekt pokazuje potencijale za decentralizirano upravljanje i promatranje tog resursa kao najvažnijeg resursa koji imamo“, poručila je.

     Ministrica Žalac naglasila je kako je ovaj tjedan najuspješniji što se tiče potpisivanje ugovora jer je samo najjužnijoj županiji namijenjeno 100 milijuna kuna europskih sredstava. „Ovaj me projekt zaista veseli, kao i projekt 'Povijest na zrnu soli' koji će biti potpisan danas u Stonu. Što se tiče programa integrirane kulturne baštine, mora se reći kako to nije samo kultura, nego kultura u funkciji turizma i ponude, kao i novog zapošljavanja. I u ovom su projektu partneri privatnici“, rekla je Žalac.

     Za župana Nikolu Dobroslavića riječ je o vrlo važnom projektu za županiju, naročito jer će najveći dio sredstava doći iz fondova EU, a čestitao je svima uključenima u ovaj uspjeh.

FOTO: HINA

     Radi se o integriranom razvojnom programu utemeljenome na obnovi kulturne baštine, koji ima za cilj stvaranje integralne kulturno-turističke destinacije koja uključuje pojedina ruralna i udaljena područja županije, povezana u jedinstveni turistički proizvod. Od ukupne vrijednosti projekta čak 85 posto čine bespovratna europska sredstva, u iznosu od 27,7 milijuna kuna, koja su osigurana iz operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

     Uz Dubrovačko-neretvansku županiju i Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA-u, u projektu sudjeluje još deset partnera. Svaki od projektnih partnera zadužen je za svoju komponentu aktivnosti pa će tako županija provoditi komponentu uspostave sustava besplatnog pristupa internetu na lokacijama kulturnih dobara uključenih u projekt. DUNEA, osim što će operativno voditi provedbu projekta, bit će zadužena i za komponentu digitalnog pristupa kulturnoj baštini, odnosno dostupnost putem pametne kartice i mobilne aplikacije.

     U Gradu Korčuli predviđena je obnova vrlo vrijednog kulturnog dobra, palače Ismaeli-Gabrielis, u kojoj je smješten Muzej grada Korčule, u Dubrovačkom primorju projektom je predviđena obnova župne kuće u kojoj će se uspostaviti zavičajna kuća Dubrovačkog primorja, u Smokvici će se izgraditi Muzej zlata i srebra Smokvice, a na Mljetu obnoviti „austrijski put“ i uspostaviti tematska staza Babinog polja.

     Kao partner na projektu sudjeluje i Korčulanska razvojna agencija KORA, koja će provesti istraživanje o životu u staroj gradskoj jezgri Korčule te potencijalima njezina razvoja, a po završenom istraživanju, u okviru projektnih aktivnosti, predviđeno je i izdavanje knjige na ovu temu. Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku zadužen je za komponentu aktivnosti koja se odnosi na istraživanje s ciljem stvaranja novog turističkog proizvoda te kasniju provedbu edukacija za dionike u turizmu. Hrvatski restauratorski zavod putem projekta opremit će laboratorij za konzervatorsko-restauratorska istraživanja te provesti istraživanja na kulturnim dobrima uključenima u projekt.

     Za komponentu promidžbe projektnih rezultata, odnosno nove turističke ponude nastale kao rezultat projektnih aktivnosti, zadužena je Turistička zajednica županije, koja će projekt predstaviti na turističkim sajmovima u Londonu, Parizu i Berlinu. U projekt su, kao partneri, uključeni i privatni poduzetnici – Obrt za restauriranje namještaja Depolo iz Korčule te putnička agencija Dominium travel iz Dubrovnika. Projekt će početi 1. siječnja 2017., a prvi radovi mogu se očekivati unutar šest mjeseci. (MK/Hina)

 
FOTO: HINA
 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a