E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture Obuljen Koržinek na proslavi 950. obljetnice Šibenika
23.12.2016. - U Hrvatskome narodom kazalištu u Šibeniku u četvrtak, 22. prosinca 2016. godine, održana je svečana akademija u povodu 950 godina od pojave prvoga pisanog spomena grada Šibenika. Nazočila joj je i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, kao izaslanica   predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, koja je istaknula da je Šibenik najstariji izvorno hrvatski grad na istočnoj obali Jadrana.

FOTO: HINA

     Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture i predsjednik Organizacijskoga odbora proslave 950. obljetnice, koja je večeras doživjela vrhunac, podsjetio je na svečanosti da se grad Šibenik prvi put spominje na Božić 1066. godine.

     „Simbolično je da večeras stojimo u ovome kazalištu jer kroz njegov parter prolaze zidine staroga Šibenika, koje pokazuju da su sačuvani povijesni tragovi, a najstariji sačuvani trag daje nam privilegij kazati da se Šibenik prvi put spominje na Božić 1066. godine. Od tada se na mnogim mjestima, u reljefima i palačama, često pojavljuje i njegov zaštitnik, arkanđeo Mihovil, i zbog toga možemo kazati da je Šibenik od tada bio u kršćanskome ozračju“, istaknuo je Poljičak.

     Nabrojio je znamenite Šibenčane koji su pisali povijest „Krešimirova grada“, zbog kojih je Šibenik često bio ishodište novih ideja, a koje su postale nadaleko poznate.

     „Šibenik se prepoznao i u vremenima ispred nas i zato znamo da je pred nama lijepa budućnost. Bez svih koji su dali doprinos, ova velika obljetnica ne bi bila kakva jest. Uspjeli smo još jednom pokazati da je Šibenik grad svojih posebnosti i grad koji ima svoju dušu“, zaključio je Poljičak.


Šibenik ‒ najstariji izvorno hrvatski grad na istočnoj obali Jadrana

     „Iznimno mi je drago što vam se mogu obratiti u ovome izuzetno svečanom trenutku kada obilježavate 950. obljetnicu prvoga spomena Šibenika. Povijest hrvatskih gradova predstavlja naše veliko bogatstvo, u čemu prepoznatljivost Šibenika ima posebno mjesto. Kako nam je dobro poznato, Šibenik je najstariji izvorno hrvatski grad na istočnoj obali Jadrana, a kralj Petar Krešimir izdao je Šibeniku na sam Božić 1066. godine čuvenu darovnicu u kojoj se prvi put spominje ime vašega grada“, naglasila je ministrica kulture.

     „Burna i bogata šibenska povijest jednako je važna i za povijest hrvatske domovine jer je duboko u nju ukorijenjena“, rekla je.

     Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako su brojni važni Šibenčani oblikovali hrvatski kulturni, umjetnički, znanstveni, gospodarski i politički okvir. Nerijetko je njihov doprinos imao i europske dosege, dodala je.

     „Ne možemo ne sjetiti se ni doprinosa koji je Šibenik u rujnu 1991. godine dao u obrani Hrvatske. Šibenik je grad u kojem se vidi novi zamah u razvoju, a kao ministrici kulture drago mi je da je revitalizacija i obnova i vrednovanje kulturne baštine u fokusu toga razvoja“, istaknula je ministrica kulture.

FOTO: HINA
 
Šibenčani stvorili grad ljepote, kulture, ljudske srdačnosti
 
     Šibensko-kninski župan Goran Pauk rekao je da je, osim na povijest, za njega kao župana iznimno bitan i pogled prema naprijed.

     „Šibenik upravo doživljava ekspanziju i posljednjih godina napravljeno je puno toga što jedan grad čini gradom. Cijeli svijet priča o Šibeniku, to je zato jer su ljudi prepoznali potencijal grada“, rekao je Pauk.

     Naglasio je da ovu veliku obljetnicu Šibenčani slave s ponosom zahvaljujući velikim sugrađanima koji su stvorili grad ljepote, kulture, ljudske srdačnosti i grad u kojem je užitak živjeti. „Na nama je da nastavimo njihovim stopama i učinimo ga još boljim i još ljepšim jer Šibenik je naš dom“, zaključio je župan.

     Šibenski gradonačelnik Željko Burić poručio je da nije niti slutio koje će bogatstvo tu zateći kada je 2013. godine preuzeo dužnost gradonačelnika. „Radili smo zajedno na svemu što jedan grad mora pružiti svojim stanovnicima za ugodan život i ponosan sam što večeras predstavljam Šibenik. Čestitam gradu 950 godina mladosti i neka živi i traje u svome ponosu“, poručio je Burić.

     Obljetnicu je Šibenčanima na večerašnjoj svečanosti čestitao i zadarski nadbiskup Želimir Puljić, koji je gradu i stanovnicima poželio obilje Božjega blagoslova i plodnih godina. „Neka raste, živi i cvjeta raspjevani Krešimirov grad“, rekao je nadbiskup Puljić.

     Svečana akademija u šibenskome HNK-u vrhunac je velike proslave tijekom koje je ove godine raznim koncertima, izložbama, skupovima i radionicama obilježena 950. obljetnica prvoga pisanog spomena grada Šibenika. Na proslavi su bili i brojni uglednici iz društvenoga, kulturnog, javnog i vjerskog života, među kojima i šibenski biskup Tomislav Rogić. (Hina/MK)
 

FOTO: HINA


 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a