E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Sućut ministrice kulture povodom smrti teatrologa Darka Gašparovića
9.1.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti povodom smrti cijenjenoga teatrologa, dramaturga, kazališnoga kritičara, sveučilišnoga profesora, književnika i dramskoga pisca, doktora humanističkih znanosti, gospodina Darka Gašparovića.

     „Svojim iznimnim profesionalnim radom Darko Gašparović obilježio je bitno razdoblje u hrvatskome, a posebice riječkome, kulturnom i društvenom životu. Opsežno je njegovo djelovanje na području hrvatske teatrologije, koje ostaje kao trajan doprinos hrvatskoj kulturi, kazališnoj umjetnosti i književnosti.

     Prihvaćanje novoga i inovativnoga, kao i težnja da se sve novo i drukčije sagleda uz poštovanje temeljnih postavki hrvatskoga kulturnog identiteta, a u najširem humanističkome kontekstu, obilježilo je cjelokupno stvaranje i djelovanje Darka Gašparovića, i kao urednika mnogih časopisa, kao dramaturga, umjetničkoga ravnatelja Hrvatske drame HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci te kao intendanta toga kazališta, koje u razdoblju njegove intendanture ostvaruje iznimne repertoarne naslove. Bio je omiljeni profesor koji je svoje neizmjerno poznavanje književne teorije, stilistike, scenske umjetnosti i teatrologije nesebično prenosio studentima.

     Iznimna erudicija gospodina Darka Gašparovića, njegova tolerancija, smirenost, pravičnost i blagost, visoki principi izvrsnosti i humanosti kojima se vodio u životu i radu neizmjerno će nedostajati svima koji su imali čast i priliku poznavati ga i s njime surađivati. Njegovim odlaskom hrvatska teatrologija i hrvatsko kazalište kao i cjelokupna hrvatska kultura gube svoga poznavatelja i ljubitelja i velikoga zagovaratelja njihovih vrijednosti.“


ministrica kulture
dr. sc. Nina Obuljen Koržinek
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a