E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorena međunarodna izložba grafičkoga dizajna ZGRAF 12
11.1.2017. - „Kulturni projekti, predstavljanje kulturnih dosega i suvremenih likovnih pomaka u struci znak su stvaranja čvrstih međudržavnih i međukulturnih poveznica koje ukazuju koliko je značajan i cijenjen njihov doprinos u očuvanju kulturnoga i umjetničkoga naslijeđa“, istaknula   je pomoćnica ministrice kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo.

FOTO: HINA

     U svome govoru pomoćnica ministrice kulture naglasila je i kako dvanaesta Međunarodna izložba grafičkoga dizajna i vizualnih komunikacija, koja se od 1975. godine održava u Zagrebu, od svojih početaka tematizira temeljnu poziciju dizajna u suvremenome društvu. Dodala je i kako je ZGRAF 12 izrastao u kompleksnu manifestaciju koja ujedinjuje niz događanja, radionica, predavanja, filmskih večeri i ostaloga, a posebno je istaknula izložbu studenata koja je predstavljena kao zasebni izložbeni segment, čime se dodatno podupiru i afirmiraju mladi dizajneri.

     Međunarodna izložba grafičkoga dizajna i vizualnih komunikacija ZGRAF 12 otvorena je u ponedjeljak, 9. siječnja 2017. godine, u Laubi, na temu Društvene reprize, kojom se propituje neprestano ponavljanje grafičkih stilova, kao i njihova suvremena reinterpretacija.

     Posebni gost i član žirija ovogodišnjega ZGRAF-a, koji traje do 24. siječnja, proslavljeni je britanski teoretičar dizajna Rick Poynor, predavač i kustos te profesor dizajna i vizualne kulture na Sveučilištu u Readingu.

     „Rick Poynor raspisao je temu s idejom kako se ciklički stilovi i stavovi ponavljaju, ne samo kroz grafički dizajn nego i kroz društvene i političke priče“, rekla je Morana Matković, izvršna direktorica ZGRAF-a 12.

     Kao ovogodišnju posebnost izdvaja prvu suradnju ZGRAF-a s Kućom za ljude i umjetnost Lauba. „Lauba je odabrana kao idealno mjesto za zadanu temu jer je sam taj prostor arhitektonska repriza, a i jedini je u Zagrebu koji se može obuhvatiti jednim pogledom, čijih se svih 1200 četvornih metara može odjednom sagledati, što je iskorišteno i na izložbi“, dodala je.

     Prema njezinim riječima, ove je godine izuzetno zanimljiva izložba sa studentskim radovima koji se referiraju na središnju temu, a koji omogućuju usporedbu s djelima njihovih prethodnika.
ZGRAF će selektirane međunarodne radove nastale od 2012. predstaviti putem Revije, koja donosi realizirane radove s područja grafičkoga dizajna i vizualnih komunikacija u protekle četiri godine, dok je Tema problemska izložba definirana Društvenim reprizama.

     Za izlaganje na Temi odabrano je 25 radova, a za Reviju njih 140 sa svih strana svijeta, u kategorijama vizualnoga identiteta, tiskanih sredstava promocije/komunikacije, izdavaštva, ambalaže, signalistike, oglašavanja, specifičnih segmenata vizualnih komunikacija, dizajna za film ili elektroničke medije.

FOTO: HINA

     Međunarodni žiri (Rick Poynor, Radovan Jenko, Vaughan Oliver, Jianping He i Sanja Rocco) dodijelit će 14. siječnja pet nagrada ‒ ZGRAF Grand Prix, ZGRAF 1, ZGRAF 2, ZGRAF Welcome i ico-D Excellence Award te deset počasnih diploma. Zanimljivo je da će žiri, čiji međunarodni članovi u Zagreb dolaze 12. siječnja, o nagradama odlučivati na samoj izložbi.

     Nagradu ZGRAF Excellence, specijalnu počasnu nagradu za skupinu izlagača izvan konkurencije, dodijelit će članovi Selekcijske komisije, a AICA Award žiri koji je imenovala hrvatska podružnica toga Međunarodnog udruženja likovnih kritičara.

     Popratni program donosi edukativnu platformu Eduzgraf, koja se sastoji od četiri dijela ‒ izložbe studentskih radova na temu Društvene reprize, stručnih radionica, teorijskih večeri i programa za djecu i mlade, a ugostit će i međunarodnu konferenciju Dizajn u praksi.

     Osim u Laubi, gdje se održava prvi put, ZGRAF će se predstaviti i u Galeriji ULUPUH, gdje će od 16. siječnja do 13. veljače biti postavljena samostalna retrospektivna izložba prošlogodišnjega dobitnika ZGRAF-ova Grand Prixa, švicarskoga dizajnerskog studija Peng Peng, posvećenoga dizajnu tiskanoga materijala te videa, filmova, animacija za instalacije i izložbe.

     ZGRAF se u Zagrebu održava trijenalno više od četrdeset godina s ciljem da se na najvišoj stručnoj razini propituje položaj dizajna u suvremenome društvu i ističe njegovo značenje kao profesije te predstavlja najbolje svjetske recentne radove iz područja grafičkoga dizajna i vizualnih komunikacija.

     Tu najdugovječniju izložbu grafičkoga dizajna na ovim prostorima organizira Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH). (MK/Hina) FOTO: HINA

FOTO: HINA

FOTO: HINA
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a