E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  U Milanu otkriven spomenik Ruđeru Boškoviću, djelo Ivana Meštrovića
13.2.2017. - U povodu 230. obljetnice smrti Ruđera Josipa Boškovića, koji je 13. veljače 1787. umro u Milanu, u milanskome parku Indro Montanelli u ponedjeljak je svečano otkriven spomenik tomu velikom hrvatskom znanstveniku, djelo hrvatskoga kipara Ivana Meštrovića.   


  
     Spomenik su svečano otkrili gradonačelnik Milan Bandić, veleposlanik RH u Italiji Damir Grubiša, pomoćnica ministrice kulture dr. sc. Iva Hraste-Sočo, pročelnik za prostorno uređenje Milana Pierfrancesco Maran, pročelnik za kulturu toga grada Filippo Del Corno te predsjednica Hrvatske zajednice u Milanu Snježana Susović Hefti. Izrazili su zadovoljstvo što su se u parku ispred milanske zvjezdarnice u samome središtu grada konačno „susrela“ dvojica hrvatskih velikana ‒ matematičar, astronom, geodet, fizičar i filozof Ruđer Josip Bošković te kipar Ivan Meštrović. 

     Ideja o postavljanju spomenika slavnomu Dubrovčaninu nastala je još 1986. godine tijekom dogovaranja i pripremanja Meštrovićeve antologijske izložbe u Palazzo Reale, s obzirom na to da je Bošković dio života radio u Milanu. Grad Zagreb tu je inicijativu preuzeo 2011., a njezina realizacija rezultat je i dobre suradnje dvaju prijateljskih gradova te zajedničkih napora Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH i Hrvatske zajednice u Milanu.

     „Sve vas srdačno pozdravljam na ovome povijesnom mjestu, pokraj našega veličanstvenog Ruđera Boškovića, koji od ovoga trenutka zauvijek stoji na mjestu kojemu smo zajedno utirali put punih 30 godina“, rekao je Bandić. Istaknuo je da Hrvatska na ovaj način svoga velikana ostavlja u naslijeđe građanima Milana, čitave Italije, Europe i svijeta, izrazivši uvjerenje da će njegova snaga i osobnost, iskazane veličanstvenim Meštrovićevim djelom, biti prepoznata kod svih posjetitelja ovoga parka i spomenika.     Predsjednica Hrvatske zajednice u Milanu Snježana Susović Hefti, istaknula je da će se ostvariti želja talijanskih Hrvata koji se „raduju otkrivanju spomenika hrvatskomu velikanu i jednomu od posljednjih univerzalnih umova europske tradicije“.

     U ime ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek u prigodi postavljanja djela koje u ovome milanskom parku spaja dvojicu velikana hrvatske znanosti i umjetnosti: Ruđera Boškovića i Ivana Meštrovića, obratila se pomoćnica ministrice kulture dr. sc. Iva Hraste-Sočo.

     „Postavljanje spomenika Ruđeru Boškoviću, djelo Ivana Meštrovića, upravo u gradu Milanu značajna je prilika za promociju hrvatske baštine. Danas ispisujemo nove stranice povijesne, kulturne i umjetničke suradnje Hrvatske i Italije koje nas ponovno podsjećaju na višestoljetnu povijesnu povezanost dvaju naroda kroz suradnju naših umjetnika, znanstvenika i institucija“, istaknula je pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste-Sočo. (MK/Hina)
 


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a