E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Na Malti održana međunarodna konferencija "Kulturna diplomacija: poticanje međukulturnog dijaloga, raznolikost i održivost"
13.3.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na međunarodnoj konferenciji "Kulturna diplomacija: poticanje međukulturnog dijaloga, raznolikost i održivost" (Cultural Diplomacy: Fostering International Cultural Dialogue, Diversity and Sustainability) koja se održala na Malti od 8. do 10. ožujka 2017. godine u okviru malteškog predsjedanja Vijećem Europske unije.     Uz ministricu kulture na konferenciji su sudjelovali: Mohamed Zine el-Abidine ministar kulture Tunisa, dr. Mechthild Roessler (ravnateljica Odjela za baštinu i ravnateljica Centra za svjetsku baštinu, UNESCO) dr. Snežana Quaedvlieg-Mihailović (glavna tajnica, Europa Nostra), prof. Henry Frendo (profesor na katedri za povijest, Sveučilište na Malti), dr. Gerardo Patacconi (vršitelj dužnosti ravnatelja, Odjel za ruralni razvoj, UNIDO) Issam Juha (zamjenik gradonačelnika Bethlehema), Andrew Murray (ravnatelj, EUNIC),  Khaled Barakeh (umjetnik)

     Konferencija je započela uvodnim govorima  kojima su se sudionicima obratili predsjednik Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mladež i sport Tibor Navracsics, ministar kulture, pravosuđa i lokalne samouprave Republike Malte Owen Bonnici i glavna ravnateljica Uprave za kulturu Catherine Tabone.

     Konferencija je otvorila brojna pitanja vezana uz kulturu kao jednom od glavnih stupova društvenog i ekonomskog razvoja, potaknula razmjenu mišljenja o uvjetima interkulturalnog dijaloga kao načina upravljanja kulturnom raznolikosti te propitala modele integriranog pristupa očuvanju kulturne baštine. Sve navedene teme raspravljene su kroz dijalog i predstavljanje brojnih primjera prakse.

      Ministrica je u svom izlaganju naglasila važnost rasprave o glavnim temama malteškog predsjedanja EU, kao što su jedinstveno digitalno tržište (revizija Direktive o AV medijima), Europska godina kulturne baštine 2018 te posebno nastavak rada na Strategiji EU za međunarodne kulturne odnose što je i bila tema sastanka predstavnika ministarstva kulture zemalja članica EU koji se održao u nastavku konferencije.      Također, ministrica je u dijalogu s brojnim sugovornicima istaknula važnost UNESCO Konvencije o zaštiti i promicanju raznolikosti kulturnih izričaja te posebno jednu od njegovih najvažnijih odredbi – preferencijalni tretman država u razvoju kojim se razvijene zemlje potiču na mjere usmjerene lakšoj kulturnoj razmjeni s državama u razvoju, pružajući putem odgovarajućih institucionalnih i pravnih okvira preferencijalni tretman umjetnicima i kulturnim djelatnicima država u razvoju. Taj mehanizam treba biti ugrađen u sve oblike međunarodne kulturne suradnje te kroz koordinirani pristup svih javnih politika omogućiti dinamičnu razmjenu umjetnika, kulturnih dobara i usluga te potaknuti razvoj kulturnih i kreativnih industrija.

      Na marginama konferencije ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek održala je 9. ožujka 2017. godine bilateralni susret s ministrom pravosuđa, kulture i lokalne samouprave Malte Owenom Bonnicijem. Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je važnost budućeg jačanja suradnje u okviru mediteranskog kruga zemalja, kao što su Hrvatska, Tunis i Malta kao i osmišljavanje i provođenje zajedničkih projekata  dviju Europskih prijestolnica kulture, Rijeke 2020 i Vallette 2018 što je ministar Bonnici sa zadovoljstvom prihvatio. Budući da je Malta tek nedavno ratificirala UNESCO Konvenciju o zaštiti i promicanju raznolikosti kulturnih izričaja iz 2005. godine, tek će započeti proces kandidiranja dobara na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Ministrica Obuljen Koržinek ponudila je suradnju i pomoć hrvatskih stručnjaka iz tog područja pri izradi malteških nominacija. Ministri su također su poveli razgovor o mogućoj suradnji na području podvodne arheologije.


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a