E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek posjetila je Splitsko-dalmatinsku županiju i Grad Split
16.3.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek posjetila je 14. i 15. svibnja 2017. godine Splitsko-dalmatinsku županiju i Grad Split. U pratnji ministrice bio je državni tajnik Krešimir Partl, pomoćnik ministrice za kulturnu baštinu Davor Trupković, predsjednik saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Andro Krstulović Opara te Radoslav Bužančić, pročelnik konzervatorskog odjela u Splitu.

     Prvog dana boravka u Splitsko-dalmatinskoj županiji ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sastala se sa županom Zlatkom Ževrnjom i suradnicima. Nakon radnog sastanka ministrica je najavila drukčiji pristup obnovi baštine, zajedničko planiranje projekata koji će se prijavljivati za europske fondove te tješnju suradnju sa županijom u svrhu bolje koordinacije i planiranja investicija u području kulture. Ministrica je istaknula kako su županije ključni partner Ministarstvu kulture i Vladi RH u planiranju regionalnog i kulturnog razvoja Hrvatske.     Ministrica je posebno naglasila da je Splitsko ljeto festival od nacionalne važnosti kojemu će izmjenom pravilnika biti potvrđen njegov status te dodala da će to Splitskom ljetu i u formalnom smislu vratiti status koji ono u smislu umjetničkih dosega ima.

     Župan  Ževrnja je istaknuo da je županija osnivač trima ustanovama u kulturi - Centru za kulturu Brač, Muzeju hvarske baštine i Muzeju cetinske krajine u Sinju, a tu je i nekoliko stotina drugih projekata i manifestacija u kulturi koje financiraju za što se svake godine izdvaja oko osam milijuna kuna. Napomenuo je da je s ministricom razgovarao o revitalizaciji Pustinje Blaca, koja je u sastavu Centra za kulturu Brač te da su predložili da se Muzej cetinske krajine u Sinju spoji sa sinjskim Franjevačkim muzejom.

     Nakon sastanka u županiji, ministrica je posjetila nadbiskupa Splitsko-makarskog mons. Marina Barišića, s kojim je razgovarala o očuvanju i zaštiti sakralne baštine te o posebnoj vrijednosti crkvenih zbirki sakralne umjetnosti. Mons. Barišić predstavio je riznicu katedrale sv. Dujma te novoobnovljenu palaču Skočibušić u neposrednoj blizini katedrale koja će riznicu uskoro udomiti te predstaviti njezinu neprocjenjivu kulturološku vrijednost na adekvatan način.     U poslijepodnevnim satima ministrica kulture posjetila je gradsku knjižnicu u Solinu te arheološko područje tzv. šuplje crkve, kao i izvor rijeke Jadra, sjeverno od Solina.  Prilikom posjeta knjižnice u Solinu ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako ta knjižnica svojim angažmanom i posjećenošću može poslužiti kao primjer te je najavila da će se do ljeta donijeti strategija poticanja čitanja u Hrvatskoj. Tijekom obilaska izvora rijeke Jadra ministrica je najavila mogućnost revitalizacije rimskog akvadukta, koji je na tom mjestu izgrađen istodobno kad i Dioklecijanova palača, krajem 3. i početkom 4. stoljeća. Predsjednik saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Andro Krstulović podsjetio je da su Dioklecijanova palača i uža splitska gradska jezgra 1979. godine upisani na UNESCO-ovu listu kulturne baštine, a nova paradigma upravljanja UNESCO-ovim dobrima, kako je rekao, predviđa i njihovu ekstenziju. Prema njegovim riječima, zamisao je da se UNESCO-ova zaštita Dioklecijanove palače i uže splitske gradske jezgre proširi na arheološko područje Salone i kamenolom na Braču.     Drugog dana boravka u Splitu ministrica je održala sastanak sa splitskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom i suradnicima, a zajedno sa županom Ževrnjom  susrela se i s predstavnicima Agencije za upravljanje starogradskim poljem, Staroga Grada i Jelse na temu upravljanja Starogradskim poljem.     Na sastanku s gradonačelnikom Baldasarom i njegovim suradnicima govorilo se o kulturnim manifestacijama Marulićevi dani i Splitsko ljeto, koje Ministarstvo kulture redovno financira, te je ministrica još jednom istaknula nacionalnu važnost Splitskog ljeta i kao druge najstarije ljetne kulturne manifestacije u Hrvatskoj. Otvorena pitanja su nepostojanje gradskog plana upravljanja te vlasništvo nad podrumima Dioklecijanove palače, čemu treba iznaći međuresorno rješenje.
     Na sastanku na temu upravljanja Starogradskim poljem, UNESCO-ovim zaštićenim lokalitetom koji je 2008. godine upisan kao sedmi hrvatski lokalitet koji se nalazi na prestižnom Popisu svjetske baštine,  ministrica je istaknula kako zaštita agera može donijeti veliku korist ne samo stanovništvu Hvara nego i cijeloj državi. Najavila je reviziju upravljanja Starogradskim poljem te skori posjet predstavnika svih nadležnih ministarstava.
     Tijekom boravka u Splitu ministrica je obišla i kulturne institucije kojima je osnivač Republika Hrvatska: Galeriju Meštrović, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, čiji je stalni postav pitanje od nacionalne važnosti, i Arheološki muzej te je posjetila otvorenje izložbe radova studenata Umjetničke akademije u Splitu. (MK/HINA)
 

FOTO: HINA

 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a