E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  U Mimari svečano otvorena izložba fotografija "Hvatska očima stranih veleposlanika"
16.3.2017. - U Muzeju Mimara je, 15. ožujka 2017. godine, u nazočnosti brojnih gostiju i članova diplomatskog zbora, otvorena izložba „Hrvatska očima stranih veleposlanika“. Izložbu su zajednički osmislili i organizirali veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Tanya Dimitrova i veleposlanik Kraljevine Belgije Philippe Benoit u suradnji s diplomatskim zborom te Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Ministarstvom kulture, Gradom Zagrebom i Hrvatskom turističkom zajednicom, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

FOTO: Goran Vranić

     Izložbom fotografija obilježava se 25. godišnjica priznanja Republike Hrvatske i uspostavljanja diplomatskih odnosa s međunarodnom zajednicom, a same fotografije čiji su autori strani veleposlanici prenose najuzbudljivije trenutke otkrivene u našem  prirodnom i kulturnom pejzažu. Fotografije na izložbi govore o tome kao nas drugi vide i ukazuju na neprekinuti dijalog koji održavamo s Europom i svijetom, dijalog zasnovan na međusobnom poznavanju i uvažavanju, koje je u samoj srži kulturnog djelovanja.

FOTO: Goran Vranić

     Pozdravljajući prisutne u ime ministrice kulture, pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo naglasila je kako namjera da se fotografskom izložbom obilježi 25. godina neovisnosti Republike Hrvatske slijedi trag sveprisutnog potvrđivanja fotografije kao umjetničke forme najizravnije povezane sa stvarnošću, istaknuvši kako izložba posjeduje i jednu neobičnu i uzbudljivu specifičnost: umjesto promatrača, većina uzvanika predstavljeni se kao autori, zauzimajući time poziciju aktivnog učesnika i stavljajući svoj rad na uvid javnosti.

     Na otvorenju izložbe uručene su nagrade autorima najboljih fotografija po ocjeni sedmeročlanog žirija: dvojice profesionalnoh fotografa – Damira Hoyke i Davora Rostuhara te po jednog predstavnika Ureda predsjednice, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Hrvatske turističke zajednice. Članovi žirija i predstavnici institucija, također su odabrali jednu fotografiju koju su nagradili posebnom nagradom. Ministarstvo kulture posebno priznanje i nagradu dodijelilo je finskom veleposlaniku Nj.E. Timou Rajakangasu.
     Izložba u Mimari otvorena je do 23. ožujka 2017. godine.
 
FOTO: Goran Vranić

FOTO: HINA

FOTO: Goran Vranić

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a