E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Objavljeni dobitnici Nagrade za dramsko djelo "Marin Držić" za 2016.
17.3.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek na konferenciji za medije održanoj u Ministarstvu kulture 17. ožujka 2017. godine objavila je imena dobitnika Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2016. godinu. 
     Prvom nagradom nagrađen je dramski tekst Davora Špišića „Zidarija“, drugu nagradu ravnopravno dijele Dora Delbianco s dramom “Kad je stao svijet“ i Dino Pešut: „Stela, poplava“, a treća je nagrada ravnopravno pripala Damiru Markovini i dramskom tekstu „Paščad“ te Marini Vujčić i njezinoj drami „Podmornica“.     Na konferenciji za medije su, uz ministricu kulture, bili prisutni i pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo te predsjednica Stručnog povjerenstva Nagrade  „Marin Držić“ Ksenija Marinković i član stručnog povjerenstva Dubravko Mihanović.

     Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek naglasila je kako Ministarstvo kulture s osobitom važnošću pristupa Nagradi jer su hrvatsko dramsko pismo i scensko uprizorenje dramskih djela neizostavne i vrijedne sastavnice hrvatskoga kulturnog identiteta i stvaralaštva, podsjetivši da se Nagrada za dramsko djelo „Marin Držić“ dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskoga dramskog i kazališnog stvaralaštva od 1991. godine, a prethodila joj je Stimulacija za dramsko stvaralaštvo.

     Kao posebnu vrijednost dodjeljivanja ove Nagrade ministrica kulture je istaknula to što se „tijekom niza godina dodjeljivanja postigla veća vidljivost hrvatskog dramskog pisma, a na kazališne daske postavljeni su brojni nagrađeni tekstovi koji su tu nagradu dobili." Osobito je važno što su dobitnici nagrada bili i mnogi mladi autori, kao i istaknuti i renomirani pisci, rekla je ministrica dodajući da „Ministarstvo kulture posebnom potporom za postavljanje nagrađenih dramskih tekstova na kazališnu scenu, kao i potporom izdavanju zbornika nagrađenih dramskih tekstova, pruža značajan doprinos poticanju hrvatskoga dramskog i kazališnog stvaralaštva te trajne dostupnosti nagrađenih djela.“

     Pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo podsjetila je kako su na natječaj za dodjelu Nagrade za dramsko djelo Marin Držić, koji bio otvoren od 4. studenoga do 20. prosinca 2016. godine, pristigla 52 dramska teksta, te da svi su ocjenjivani anonimno, pod šiframa.
     „Nagrađenim autorima nagrada se dodjeljuje u iznosu od 40 tisuća kuna za prvu nagradu, 30 tisuća kuna za drugu, te za treću 20 tisuća kuna, a Ministarstvo se također obvezuje sufinancirati postavljanje na scenu nagrađenih tekstova. Ukoliko više pisaca dijeli nagradu, svi dobivaju puni iznos nagrade.“, rekla je pomoćnica ministrice.

     Stručno povjerenstvo, koje je djelovalo u sastavu: Ksenija Marinković (predsjednica), dr. sc. Mario Kovač i Dubravko Mihanović, osim o dobitnicima Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2016. godinu, odlučilo je i o posebno istaknutim dramskim djelima koja se, među 52 dramska teksta koja su pristigla na natječaj, izdvajaju kvalitetom te ih je Povjerenstvo preporučilo kao tekstove za buduća uprizorenja.

      Povjerenstvo je izdvojilo dramske tekstove Mire Gavrana „Kuća iz snova", Sanje Ivić „Hodanje je zdravo i nadasve korisno, a čitanje?...", Igora Ivka „Jučer. Danas. Sutra", Sebastiana A. Kukavice „Sinaj" i Luke Mavretića „Nešto poput autobusa". Predsjednica Stručnog povjerenstva Ksenija Marinković pročitala je obrazloženja nagrađenih tekstova, a dobitnicima će nagrade biti svečano uručene prilikom otvaranja Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“ u Splitu 21. travnja 2017. godine.


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a