E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Reagiranje Ministarstva kulture na članak "Lukovdol bez pjesnika na Svjetski dan poezije"
17.3.2017. - Vezano uz članak „Lukovdol bez pjesnika na Svjetski dan poezije“, objavljen u Večernjem listu 17. ožujka 2017. godine, autora Denisa Derka, u kojem je, među ostalim, predsjednik Odbora Goranova proljeća Ivica Prtenjača izjavio da „zbog smanjene podrške Ministarstva kulture svečanost seli u zagrebačko kino Europa“, navodimo da Ministarstvo kulture redovito podržava manifestaciju Goranovo proljeće, i to bez iznimke. Odobreni iznos potpore dobro je uravnotežen u odnosu na druge manifestacije sličnog faktora utjecaja i uklapa se u uspostavljenu strukturu potpora, a sama visina potpore određena je na temelju ocjene opravdanosti prikazanih troškova, javne percepcije manifestacije i njezine relevantnosti na aktualnoj kulturnoj sceni.

     Iako je u konkretnom slučaju riječ o tradicionalnoj manifestaciji  utemeljenoj na nedvojbenoj pjesničkoj vrijednosti nagrađenika i simboličkom značenju imena Ivana Gorana Kovačića, svi korisnici namjenskih proračunskih sredstava, pa tako i organizatori Goranova proljeća, dužni su Ministarstvu podastrijeti detaljno izvješće o utrošenim sredstvima i na taj način opravdati potporu i u budućim godinama.

     Nažalost, u okvirima dosadašnje organizacije, bez racionalnog i profesionalnog pristupa i uz oslanjanje na Ministarstvo kulture kao isključivog financijera svih troškova u stopostotnom iznosu povećanje sredstava nije moguće.

     Ministarstvo svake godine dogovara s organizatorima unaprjeđenja kako bi se format redizajnirao, medijska prisutnost i kvaliteta manifestacije poboljšali, a faktor utjecaja na kulturnu participaciju povećao, ali do sada Goranovo proljeće, nažalost, još uvijek nije uspjelo postići odjek u javnosti i kvalitetu manifestacije kakvu bi hrvatsko pjesništvo i ova vrhunska nagrada zaslužili.

     U budućnost hvalevrijednog međunarodnog projekta Versepolis, koji je financiran europskim sredstvima, ni najmanje ne dvojimo, a nagrađenim pjesnikinjama iskreno čestitamo u želji da priznanja prihvate kao poticaj za stvaranje novih djela kojima će doprinijeti očuvanju hrvatskoga pjesničkog izričaja te otvoriti nove vidike svim poklonicima lijepe književnosti.
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a