E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila izložbu "Priroda svemira" kanadske umjetnice Jo Ann Lanneville
20.3.2017. - „Kultura je oduvijek bila najprodorniji, a istovremeno i najsuptilniji impuls i platforma za uspostavu bilateralnih odnosa pa time i za ostvarivanje temeljnih civilizacijskih tekovina", rekla je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvarajući izložbu „Priroda svemira“  kanadske umjetnice Jo Ann Lanneville u Medijateci Francuskog Instituta u petak, 17. ožujka 2017. godine.     „Ova izložba prigodnog naziva, a sadržajno znakovita, držim, više je nego primjeren način da zajednički odamo priznanje kulturnoj raznolikosti i njezinu poticanju i promicanju na globalnoj razini, kao i dinamičnoj izmjeni jezično-kulturnih sastavnica“, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.
     Ministrica je izrazila zadovoljstvo što Kanada i Hrvatska u tom smislu imaju odličnu predispoziciju za daljnji razvoj i unaprjeđenje odnosa na području kulture, osobito na području kulturne raznolikosti te potvrdila kako očekuje dobru i uspješnu suradnju dviju zemalja i ubuduće.

     Ova izložba kanadske umjetnice Jo Ann Lanneville priređena je kao jedna od mnogobrojnih aktivnosti kanadskog veleposlanstva kojima se obilježava Mjesec Frankofonije u Hrvatskoj.
     Na izložbi su, pod zajedničkim nazivom „Priroda svemira“, predstavljene grafike umjetnice Jo Ann Lanneville koje nas uvode u začudni anorganski svijet i vizije na granici prepoznatljivog. Promatrajući ih, nameću nam se pitanja univerzalnih vrijednosti, ravnoteže i sklada, koja uistinu u njedrima kulture možemo najbolje osjećati i poticati. Ono što ovu izložbu čini posebnom je i činjenica da o važnim pitanjima ljudskih i ženskih prava te zaštiti životne sredine govori snažna osobnost žene-umjetnice, koja je životni poziv usmjerila aktivnom umjetničkom, edukativnom te općenito kulturnom angažmanu na raznim projektima u zemlji i inozemstvu.

     Izložba „Priroda svemira“ Jo Ann Lanneville jedan je od programa Dana Frankofonije, koje svake godine tijekom ožujka priređuje Međunarodna organizacija za Frankofoniju (OIF). Organizacija je utemeljena 20. ožujka 1970. godine u Parizu te okuplja ukupno 77 država i pokrajina. Ciljevi su OIF-a utjelovljivanje aktivne solidarnosti među članicama te, poštujući kulturnu i jezičnu raznolikost, djelovanje na promicanju francuskog jezika, mira i održivog razvoja. Republika Hrvatska u OIF-u ima status promatrača od 2004. godine, a iste je godine Hrvatski sabor pristupio Parlamentarnoj skupštini OIF-a.


>>> Dani Frankofonije - program.fran .pdf

>>> Dani Frankofonije - program.hr  .pdf
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a