E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Obilježavanje Svjetskog dana Roma
7.4.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek kao izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović sudjelovala je u petak, 7. travnja 2017. godine na središnjem obilježavanju Svjetskog dana Roma u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.     „Put izgradnje jezičnog standarda je put prema širenju knjige na romskom jeziku, put kulture i put prema stvaranju obrazovanih građana koji će promicati i voljeti svoju kulturu i dijeliti je s drugim hrvatskim građanima", poručila je ministrica kulture.

     Naglasila je kako je potrebno kvalitetnije prikupljati i pratiti podatke, kako bi se zajednički planovi i napori o razvoju romske zajednice učinkovitije ostvarivali.     „Ministarstvo kulture kontinuirano podupire objavljivanje, kako edukativnih slikovnica za najmlađe, tako i prvog romsko – hrvatskog rječnika, jedne ozbiljne povijesti Roma, i svega što smo ocijenili kao put razvoja ove zajednice. Tako je bilo do sada, tako će biti i ubuduće“, rekla je ministrica kulture.

     Nadodala je i kako je „pred svima nama još dosta posla do postizanja cjelovite integracije romske zajednice u hrvatsko društvo na temelju pune ravnopravnosti svih njenih građana, proces rješavanja bolnih pitanja kao npr. materijalne sigurnosti i ostvarivanja zdravstvenih i kulturnih potreba."

     Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi  poručio je kako još uvijek ima prostora da se učini puno više te nadodao da je „cilj socijalno uključiti Rome, osigurati jednakost prilika za sve kao i zaštitu osnovnih ljudskih prava svih građana. Smanjivanje prava i slabljenje manjinskih organizacija više nije opcija".     Na središnjem obilježavanju Svjetskog dana Roma u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici sudjelovala je i ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić te predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

     Savez Roma u RH „Kali Sara“ dodijelio je godišnju nagradu za dugogodišnji rad i doprinos razvoju romske zajednice za 2017. godinu, bivšoj ministrici graditeljstva Anki Mrak Taritaš.


 

 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a