E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Hrvatski suvremeni umjetnik Tomo Savić Gecan na rezidenciji u CERN-u
13.4.2017. - Hrvatski umjetnik Tomo Savić Gecan dobitnik je prestižne Nagrade ACCELERATE Hrvatska, koja će ga odvesti u vodeći svjetski laboratorij za fiziku čestica CERN u Švicarskoj. CERN, ikoničko mjesto suvremene znanosti u kojem se prije nekoliko godina dogodilo povijesno otkriće nove subatomske čestice Higgsovog bozona, od 2011. godine svoja je vrata otvorio i suvremenim umjetničkim istraživanjima.

     Putem posebnog programa pod nazivom Arts at CERN namjera je povezati vrhunska znanstvena dostignuća s progresivnim umjetničkim praksama. CERN pruža inspirativan prostor za stvaranje ambicioznih umjetničkih djela i širenje umjetničke prakse u nove kreativne dimenzije. U programu sudjeluju umjetnici različitih disciplina, od suvremenog plesa i dizajna do glazbe i vizualnih umjetnosti. Od prvog rezidencijalnog boravka umjetnika Juliusa von Bismarcka 2012. godine, u CERN-ovu transdisciplinarnom rezidencijalnom programu gostovalo je više od 40 umjetnika i umjetničkih kolektiva iz cijeloga svijeta uključujući međunarodno renomirane autore kao što su Bill Fontana (SAD), Anselm Kiefer (DE), Ryoji Ikeda (JP), umjetnički dvojac Evelina Domnitch i Dmitry Gelfand (NL), semiconductor (UK).

     Dio programa Arts at CERN-a, Accelerate@CERN provodi se putem partnerstva Arts at CERN-a i zemlje partnera i do sada su u programu sudjelovale Švicarska, Austrija, Grčka, Tajvan, Južna Koreja, Litva, Ujedinjeni Arapski Emirati. Ove je godine partnerstvo ponuđeno Hrvatskoj. Na inicijativu Mónice Bello, voditeljice i kustosice projekta Arts at CERN, na suradnju je pozvana kustoska udruga Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba, koja se bavi umjetničkim praksama na raskrižju sa znanošću i tehnologijom. Uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske otvoren je javni natječaj za hrvatske umjetnike pod nazivom Nagrada Accelerate Hrvatska, koja obuhvaća jednomjesečnu istraživačku rezidenciju u CERN-u uz stipendiju umjetniku u iznosu od 5.000,00 CHF i osiguran boravak. Nagrada ACCELERATE Hrvatska prva je prilika jednom hrvatskom umjetniku da u intenzivnom dijalogu sa znanstvenicima CERN-a istraži područje koje spaja umjetnost, znanost i tehnologiju. Razlog uključivanja u suradnju s CERN-om jest davanje nove energije domaćoj umjetničkoj sceni koja ima potencijal rezultirati vrhunskim umjetničkim projektima.

     Međunarodni žiri u sastavu Mónica Bello (voditeljica Arts at CERN-a), Daniel Figueroa (teoretičar fizike iz CERN-a), Stahl Stenslie (norveški umjetnik i ravnatelj PNEK-a te profesor umjetnosti i tehnologije na danskom Sveučilištu Aalborg), Nevena Tudor Perković (voditeljica Službe za međunarodne kulturne odnose, Ministarstvo kulture RH), Sunčica Ostoić i Olga Majcen Linn (kustosice iz udruge Kontejner) razmotrio je dvadeset vrlo kvalitetnih prijava među kojima je izabran prijedlog Tome Savića Gecana, koji će predstavljati Hrvatsku na rezidencijalnom boravku u CERN-u.
Ministarstvo kulture i podrška rezidencijalnim programima

     Jedno je od važnih strateških opredjeljenja Ministarstva kulture i poticanje rezidencijalnih boravka. Razvijanjem partnerstva na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini umjetničke rezidencije postale su jedan od glavnih alata za poticanje umjetničke mobilnosti i kulturne razmjene. Težeći što kvalitetnijem transferu specifičnih znanja i iskustava, rezidencijalni boravci sve češće uključuju ne samo umjetnike raznih disciplina već i istraživače, arhitekte, sociologe, znanstvenike i stručnjake iz drugih područja. Stoga je mobilnost umjetnika posljednjih godina jedna od prioritetnih tema europske kulturne agende.
Rezidencijalni programi također snažno utječu na širenje umjetničkih praksi, a za brojne umjetnike predstavljaju neophodan preduvjet daljnjeg razvoja. Nomadski projekti, suradničke i tematske rezidencije, odražavaju novo promišljanje pozicije umjetnika u društvu. Sve su to razlozi zbog kojih Ministarstvo kulture s posebnom pozornosti prati i podupire rezidencijalne programe, želeći ih što više razvijati putem postojećih mreža, ali i uspostavljajući nova partnerstva.
 
DODATNE INFORMACIJE:

TOMO SAVIĆ GECAN, biografija
     Tomo Savić Gecan rođen je 1967. godine u Zagrebu. Konceptualni je umjetnik koji u svojim radovima istražuje komunikaciju i interakciju, koristeći često suptilnu prostornu transformaciju i nesvakidašnje odnose vremena i prostora. Nevidljivo, odsutno i praznina temeljne su teme njegovih radova.
     Izlagao je u brojnim domaćim i međunarodnim galerijama i muzejima, među kojima su: Manifesta 3, Europsko bijenale suvremene umjetnosti, Moderna galerija (Ljubljana, 2000.), Non - Members Only, Arti & Amicitiae, (Amsterdam, 2002.), Portal II, Kunsthalle Fridericianum (Kassel, 2003.), Tomo Savić-Gecan, Galerija Isabella Bortolozzi (Berlin, 2004.), Visa for 13, PS-1 (New York, 2004.), Moć praznine, Julije Knifer i Tomo Savić Gecan, Galerija PM, HDLU (Zagreb, 2005.), On Mobility, De Appel (Amsterdam, 2006.), Let Everything Be Temporary, or When Is The Exhibition?, Apexart (New York, 2007.), Muzej Jeu de Paume (Pariz, 2010.), Bergen Kunsthall (Bergen, 2010.), T-Htnagrada@msu.hr, Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb, 2011., 2012.), Melanchotopia, Witte de With (Roterdam, 2011.), Death and life of Fiction, Biennale u Taipeiu (Taipei, 2012.), (ON)begane grond (Antwerpen, 2015.), Untitled 2016, Zuidplein Amsterdam i Van Abbemuseum (Amsterdam, Eindhoven, 2016.). Bio je jedan od hrvatskih predstavnika na Venecijanskom bijenalu (2005.). Živi i radi u Amsterdamu.

O CERN-u
     CERN je jedna do najuglednijih svjetskih znanstvenih institucija, danas i najveći istraživački laboratorij na svijetu, osnovan 1954. godine. CERN-a je akronim od prvobitnog naziva – Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire (Europsko vijeće za nuklearna istraživanja) ‒ koji je kasnije preimenovan u Europski laboratorij za fiziku čestica. Fokus istraživanja u CERN-u osnovni su dijelovi materije – elementarne čestice i njihovo međudjelovanje. Znanstvenici čestice u CERN-u sudaraju brzinom nešto manjom od brzine svjetlosti, a procesi koji pritom nastaju fizičarima otkrivaju zagonetku o njihovoj interakciji te pružaju uvid u temeljne zakone prirode. U CERN-ovim pogonima u Ženevi fizičari i inženjeri ispituju fundamentalnu strukturu svemira koristeći pritom najsloženije znanstvene instrumente kao što su akceleratori i detektori čestica.
     U CERN-u je trenutačno zaposleno oko 2500 znanstvenika i tehničara, a više od 12 000 gostujućih znanstvenika iz više od sedamdeset zemalja sudjeluje u istraživanjima i posjećuje CERN. Među njima su i znanstvenici Instituta Ruđer Bošković. CERN je poznat po svome Velikom hadronskom sudaraču čestica (LHC – Large Hadron Collider), najvećem i najsnažnijem akceleratoru čestica na svijetu, dugačkom 27 km. Već je sam susret s takvim golemim znanstvenim eksperimentom, koji podržavaju 22 zemlje članice CERN-a, vrlo inspirativan, ponajprije zbog vizije koja je prethodila realizaciji CERN-a kao i otkrićima čiji rezultati pomiču granice znanstvene misli na globalnoj razini. Uz Veliki hadronski sudarač u CERN-u rođen je World Wide Web.
 
O ARTS AT CERN-u
     Od 2011. CERN uvodi poseban program posvećen umjetničkim praksama pod nazivom Arts at CERN koji povezuje vrhunska znanstvena dostignuća s progresivnim i hibridnim umjetničkim praksama. U programu sudjeluju umjetnici iz različitih područja, a sastoji od tri linije: Accelerate@CERN (jednomjesečne rezidencije umjetnika na koju CERN svake godine poziva zemlje partnere), Guest Artists (kratki posjeti umjetnika) i Collide@CERN (tromjesečne rezidencije).
 
Accelerate@CERN je vrlo specifična rezidencija, ne samo zbog toga što se odvija u svjetski slavnom centru za fiziku čestica već i zbog svog karaktera. Riječ je o istraživačkom boravku tijekom kojeg umjetnik ima priliku provesti interdisciplinarno istraživanje te započeti produkciju radova na razmeđu umjetnosti i znanosti. To je ujedno prilika za kreativni dijalog i razmjenu ideja s najznačajnijim znanstvenicima današnjice, za uključivanje u istraživanje teorije vremena i prostora te susret s najsuvremenijim tehnologijama i metodama koje se koriste u znanstvenim eksperimentima. Tijekom rezidencije umjetnik intenzivno surađuje s vrhunskim znanstvenicima različitih profila.
     Za umjetnike koji borave u CERN-u mjesto proučavanja osnovnih počela materije nije samo mjesto inspiracije nego i golemih resursa u smislu znanja i tehnoloških alata. Umjetnik ima priliku posjetiti mjesta odvijanja eksperimenata, upoznati tehnologiju koja se koristi u istraživanjima, posjetiti brojne instrumente goleme snage i proporcija među kojima je i poznati Veliki hadronski sudarač čestica, kao i sofisticirane centre za obradu podataka. Boravak je pomno osmišljen, organiziran i vođen, što podrazumijeva precizan dnevni raspored kako bi se umjetniku omogućili vrhunski uvjeti rada. Za vrijeme rezidencije tim projekta Arts at CERN prati umjetnikove potrebe te ga vodi kroz cjelokupan proces rada.
 
O KONTEJNERU
     KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba (osnovan 2002.) nevladina je, neprofitna organizacija koja je kroz kustoski rad, produkciju umjetničkih projekata, organizaciju transdisciplinarnih festivala i teorijsku kontekstualizaciju usmjerena na kritičko propitivanje uloge i značenja znanosti, tehnologija i tijela u suvremenom društvu. KONTEJNER je u svom radu fokusiran na intermedijalne i interdisciplinarne projekte na sjecištu znanosti, tehnologije i umjetnosti, tjelesnu umjetnost te hibridne i inovativne upotrebe medija, a sadržajno se projekti udruge referiraju na relevantne fenomene suvremenog društva i kulture. Tri temeljna tematska područja u središtu interesa udruge ‒ tehnologija, znanost, tijelo ‒ odražavaju se kroz tri osnovna projekta: Touch Me festival (tematski festival progresivne umjetnosti, znanosti i tehnologije), Device_art (festival posvećen napravama i strojevima kao umjetničkim medijima) i Ekstravagantna tijela (festival usmjeren na politike normaliteta i tjelesnu umjetnost). 

Naziv rezidencije: Accelerate@CERN
Nagrađeni umjetnik: Tomo Savić Gecan
Mjesto: CERN, Ženeva, Švicarska
Vrijeme: 2017.
Partneri: Arts at CERN Ženeva, Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse Zagreb, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Institut Ruđer Bošković Zagreb
 
KONTAKTI:
Za sve koji su zainteresirani dobiti dodatne informacije osigurali smo dostupnost umjetnika i voditeljice CERN-a putem telefona, maila ili Skypea (u dogovorenom terminu):
Tomo Savić Gecan, nagrađeni umjetnik: tomo@xs4all.nl, +31 6 29081242, Skype: tomo.s-g, dostupan za intervju na Skypeu u petak, 14. 4., od 12 do 13 sati.
Mónica Bello, voditeljica i kustosica Arts at CERN-a: Monica.Bello@CERN.ch, +41 22 76 63663, +41 75 411 7575, Skype: artsatcern
Olga Majcen Linn, kustosica u Kontejneru: omajcen@gmail.com, 091 5237901
Nevena Tudor Perković, voditeljica Službe za međunarodne kulturne odnose, Ministarstvo kulture RH: nevena.tudorperkovic@min-kulture.hr, 01 4866 243


>>> MATERIJALI ZA OBJAVU SU DOSTUPNI NA SLJEDEĆIM POVEZNICAMA:
      V
ideo o Arts at CERN-u: https://vimeo.com/118251483
      Video materijale o CERN-u općenito možete naći na: https://home.cern/about
      Video izjava Mónice Bello: https://vimeo.com/212593467
      Video izjava Tome Savića Gecana: https://vimeo.com/212729790
      Kratka pismena izjava Tome Savića Gecana: 
      https://www.dropbox.com/s/ndga0v2lp44jkqh/kratka%20pismena%20izjava%20T.%20S.%20Gecana.doc?dl=0
      Fotografije Tome Savića Gecana: 
      https://www.dropbox.com/sh/ua7eorj18ewd7bl/AAA7kHiQeUBF14pGgEpeNCkYa?dl=0
      Fotografije proteklih umjetničkih rezidencija u CERN-u:
     
https://cernbox.cern.ch/index.php/s/TQnK4MB2JVWg4Af
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a