E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorena manifestacija „Noć knjige 2017"
21.4.2017. - „Tijekom četiri dana na simboličan način vraćamo dostojanstvo knjizi, čitanje stavljamo u fokus kao poželjnu i prestižnu aktivnost jer, za razliku od ostalih umjetnosti, književnost se ne može doživjeti neposrednim dodirom, ona zahtijeva veću pozornost, ustrajnost i vremenski protok",   rekla je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek na svečanom otvaranju šeste po redu „Noći knjige 2017“, u petak, 21. travnja 2017. godine, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.


 
     Tradicionalnim porukama o važnosti jačanja kulture čitanja otvorena je manifestacija posvećena razgovoru o literaturi i svemu onome što knjiga predstavlja ili treba predstavljati suvremenom društvu, ove godine proširena na čak četiri dana intenzivnog fokusa na ljepotu i značenje pisane riječi.
     U povodu otvorenja manifestacije „Noć knjige 2017“ koja se organizira već šestu godinu zaredom, uz ministricu kulture govorila je glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić i u ime organizacijskog odbora Slavko Kozina.
 
     Ministrica kulture prilikom otvaranja istaknula je i izniman potencijal rasta manifestacije koja prelazi granice države i prezentira se u susjednim zemljama kao brendirani hrvatski kulturni proizvod. Napomenula je kako se „Noć knjige" naslanja na dva iznimno važna datuma u povijesti hrvatske i svjetske književnosti, jedan je „Dan hrvatske knjige" koji se obilježava 22. travnja u spomen na Marka Marulića i dovršetak „Judite", prvog umjetničkog epa spjevanog na hrvatskome jeziku a koje se smatra nultom točkom hrvatske književnosti i drugi datum koji čini okosnicu „Noći knjige" je „Svjetski dan knjige i autorskih prava" koji se obilježava 23. travnja kao simboličan datum u povijesti svjetske književnosti.

     Nadodala je i kako tijekom održavanja manifestacije „na simboličan način vraćamo dostojanstvo knjizi, čitanje stavljamo u fokus kao poželjnu i prestižnu aktivnost jer, za razliku od ostalih umjetnosti, književnost se ne može doživjeti neposrednim dodirom, ona zahtijeva veću pozornost, ustrajnost i vremenski protok. 

FOTO: HINA

     „Ministarstvo kulture svjesno je važnosti knjige i čitanja za očuvanje i jačanje hrvatske kulture, jezika i nacionalnog identiteta te na tome tragu osigurava brojne poticajne programe usmjerene prema svim dionicima knjižnoga lanca", rekla je ministrica kulture i najavila donošenje Nacionalne strategije poticanja čitanja kojom će „još više osvijestiti potrebu za čitanjem, ali i ponuditi niz mjera i aktivnosti za razvijanje i unaprjeđivanje čitalačkih navika u svim dobnim skupinama, a osobito onih najmlađih.

     Ministrica kulture tom je prigodom nadodala kako se priprema novi Zakon o knjižnicama a pred usvajanjem je Strategija razvoja hrvatskog knjižničarstva od 2017. do 2021. kojom će se u suradnji s knjižničarskom zajednicom „zacrtati budući razvoj te iznimno važne kulturne djelatnosti", napominjući važnost sustava narodnih knjižnica kao jednog od najfunkcionalnijih kulturnih sustava u zemlji.knjižnicama.

     Osvrnula se i na humanitarni karakter „Noć knjige 2017“, te zahvalila svim hrvatskim nakladnicima koji su darovali svoje slikovnice i knjige za djecu prihvatilištima za tražitelje azila u Kutini i Zagrebu te volonterskom centru Osijek i svim udrugama i njihovim volonterima koji su osmislili i organizirali programe za djecu. 
 
     Manifestaciju zajednički organiziraju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

     NSK je koordinator cjelokupnog programa, a ravnateljica te institucije Tatijana Petrić osvrnula se na pitanje kako prenijeti opčinjenost knjigom nekome tko ne voli knjigu, što je jedan od ciljeva Noći knjige. „Odgovor na to pitanje može se potražiti u više od tisuću prijavljenih programa u ovogodišnjoj Noći knjige. Svaki od njih knjigom će se ovih dana baviti na svoj originalan način, svaki će ponuditi svoj odgovor na pitanje zašto knjige volimo i zašto su nam važne", rekla je Petrić.
     „Zadatak svih nas koji se knjigom bavimo je profesionalno osluškivati sve te odgovore, uzimati ih u obzir i uvažiti, pribrojiti im naša znanja i suvremene spoznaje o važnosti čitanja i njegova poticanja, te zajednički utjecati na mijenjanje politika prema knjizi kao i na promjenu u društvu koje knjigu treba prigrliti", poručila je.

FOTO: HINA

     Na važnost Noći knjige osvrnuo se i Slavko Kozina iz Zajednice nakladnika i knjižara, koji ne napomenuo da ona „u širem smislu stavlja naglasak na element identiteta kulture jedne nacije, što knjiga i jest".
     Ta se manifestacija također naslanja na zadatak svih nas da do godine 2020., kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom, a Rijeka je Europski grad kulture, ostvarimo cilj da napravimo samoodrživ, realan i autentičan sustav izdavaštva i knjižarske infrastrukture, kao podlogu za kvalitetan i odgovoran odnos spram budućnosti knjige, poručio je Kozina.

     Četverodnevna svečanost čitanja okupit će do 24. travnja 500 sudionika u 234 hrvatska grada koji će kroz više od 1020 različitih programa u čijem su središtu knjiga, autori, čitanje ali i čitatelji, ponuditi bogat "knjiški meni" kojemu je cilj otkriti čaroliju ukoričenih svjetova što većem broju ljudi svih životnih dobi, te kroz zajedničko uživanje u upoznavanju s neistraženim literarnim svjetovima podsjetiti na važnost i ulogu čitanja u životu čovjeka.
     Pod sloganom „Bilo kuda, čitaj svuda! ", u Noći knjige 2017. profesionalno je uključeno više od šest tisuća ljudi. Najviše sudionika i ove je godine u Zagrebu, čak 255 institucija.

     Tijekom četiri dana, punih 96 sati, diljem Hrvatske održavat će se čitaonice i pričaonice, kreativne radionice, kvizovi, dramske izvedbe, nastupi stand up komičara, javna čitanja i druženja s knjigom na otvorenom, šetnje ulicama, parkovima i trgovima gradova.
     Knjige će naći svoje mjesto i u javnom prijevozu, u bolnicama, staračkim domovima, zatvorima, azilima, a u suradnji s Hrvatskim željeznicama i Jadrolinijom, u prigradskim vlakovima na području Zagreba i okolice te na deset brodskih linija od sjevera do juga Jadrana bit će emitirane audiopriče/zvučne knjige za djecu iz edicije "Bakine priče" Croatia recordsa.
     Tijekom manifestacije posjetitelji će moći kupiti knjige s popustom od 20 do 80 posto. Prodajne akcije i popusti moći će se ostvariti u više od 100 knjižara i antikvarijata, dok će velik broj knjižnica omogućiti besplatan upis ili vraćanje knjiga bez naplate zakasnine.
     Zahvaljujući donacijama nakladnika, knjige će biti besplatno podijeljene djeci koje se nalaze u centrima za tražitelje azila u Hrvatskoj.

     Knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, bolnice, muzeji, udruge pisaca i ljubitelja knjige pripremili su bogat program
     Osim klasičnih predstavljanja knjiga i druženja s autorima, "četiri dana službeno posvećena knjizi i čitanju, kao korak bliže prema svijetu kakav želimo" uključit će i brojne glazbeno-poetske ili plesne perfomance, a zone čitanja postaju i parkovi te kafići, gdje će se održavati knjiški pub kvizovi i brojni drugi programi.
     Realizaciju programa financijski su pomogli Udruga za zaštitu prava nakladnika ZANA, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture, podržava ga Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade RH.

     Noć knjige 2017. održava se i u Sloveniji i Crnoj Gori, i to po četvrti put, a od ove godine manifestaciji se pridružila i Bosna i Hercegovina. (MK/Hina)Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a