E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Predstavljen Prijedlog Nacionalne strategije poticanja čitanja
12.5.2017. - U Ministarstvu kulture predstavljen je 12. svibnja 2017. godine, Prijedlog Nacionalne strategije poticanja čitanja.

     Na predstavljanje su bili pozvani  predstavnici institucija koje su navedene u Akcijskom planu Strategije, a to su, uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje je partner Ministarstvu kulture, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Agencija za odgoj i obrazovanje, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Hrvatska gospodarska komora i Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske.
   


     Predstavljanju su prisustvovali i predstavnici radne skupine za izradu Nacionalne strategije poticanja čitanja: dr. sc. Ivanka Stričević, Emica Calogjera-Rogić, Mirela Barbaroša-Šikić, Tomislav Reškovac, Miroslav Mićanović, Snježana Gernhardt i Nenad Bartolčić.

     Prisutne je pozdravio državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak koji je naglasio važnost čitanja i plan da Strategija dođe na Vladu prije ljetnog odmora , a to bi značilo i njezino vrlo skoro usvajanje.
     Strategiju je predstavila koordinatorica izrade Nacionalne strategije poticanja čitanja Maja Zrnčić.    
     Prisutnima su bili predstavljeni svi članovi radne skupine, kronologija izrade Strategije od ožujka 2014. do ožujka 2015., kada je tekst bio završen, te svi formalni koraci koje je Strategija prolazila. Istaknut je cilj Strategije, a to je razvoj kulture čitanja, koja će omogućiti što većem broju pripadnika zajednice da čita sa zadovoljstvom i razumijevanjem, i izjava o viziji Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

     Bilo je riječi i o tome zašto je važno donošenje Nacionalne strategije poticanja čitanja,što  je možda najbolje sažeto u rečenici učenika 2. razreda strukovne trogodišnje škole: Čitanje je važno da bismo odmorili svoje stavove, ponekad ogorčene na svijet, našli drugačiju valnu duljinu i povezali se s drugačijim svjetovima i ljudima, pa tako i osjećajima.Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a