E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Sućut ministrice kulture povodom smrti gospodina Zvonka Špišića
18.5.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je sućut povodom smrti istaknutog hrvatskog šansonijera, skladatelja, tekstopisca, aranžera i slikara - gospodina Zvonka Špišića.
  
    „Gospodin Zvonko Špišić bio je glazbenik i umjetnik čijim je odlaskom hrvatska kultura izgubila jednoga od svojih najistaknutijih predstavnika. Svojom je umjetničkom ostavštinom zaslužio najviše mjesto u povijesti hrvatske suvremene glazbe stvorivši antologijski opus jedinstvenog i prepoznatljivog autorskog pristupa glazbi i poetskom tekstu.

   Izniman je i njegov angažman u stvaranju hrvatske zabavno-glazbene scene. Bio je predsjednik Hrvatskog društva skladatelja, direktor Zagrebačkog festivala te jedan od utemeljitelja Chansonfesta i njegov umjetnički direktor.

   U svojim je šansonama Zvonko Špišić opisivao svoju Trešnjevku koju je toliko volio, a glasovite šansone poput skladbi Milioner, Kockar, Bicikl, Trešnjevačka balada ili uglazbljenih stihova Slamnigove Barbare žanrovski su primjeri urbane autorske glazbe. Stvorio je neslužbenu himnu Hrvatskog zagorja, Suze za zagorske brege, a pamtit ćemo ga i po bezvremenskim pjesmama kakve su Zvona moga grada, Zagreb i ja. Mali je to dio iznimne glazbene ostavštine kojom je gospodin Zvonko Špišić obogatio hrvatsku kulturu i umjetnost, zbog čega mu dugujemo poštovanje i zahvalnost.
 
   U ime Ministarstva kulture Republike Hrvatske i moje osobno ime, primite izraze duboke i iskrene sućuti."


M I N I S T R I C A

dr. sc. Nina Obuljen Koržinek

 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a