E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Čestitka ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek u povodu Međunarodnog dana muzeja
18.5.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u povodu Međunarodnog dana muzeja na temu „Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima“, uputila je čestitku svim muzealcima, članovima hrvatskih udruga muzealaca, djelatnicima i posjetiteljima muzeja. 

     „Svjedočeći neminovnim civilizacijskim pomacima, muzejska struka suočava se s novim izazovima svoje djelatnosti usmjerene senzibiliziranju javnosti prema kulturnom, društvenom, etničkom, nacionalnom i drugim identitetima. U tom komunikacijskom odnosu muzejska struka postaje i nosi dio odgovornog odnosa prema naslijeđu, ali i budućnosti, u idejnom i realnom svijetu.

     Ovogodišnja tema „Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima“ dodatno otvara prostor nadgradnje muzejske djelatnosti kroz kontekstualiziranje baštinskog nasljeđa i valorizaciju „zbiljnog identiteta“ te artikulaciju različitosti unutar globalne homogenizacije kojoj svjedočimo u svim područjima djelovanja.
     Prigoda je stoga uputiti svim muzejskim djelatnicima čestitku na posvećenom  ostvarivanju redovnih programa te kontinuiranom provođenju aktivnosti u povodu obilježavanja ovog „muzejskog i muzealskog dana“. Također, upućujem pohvalu i zahvalu svima koji svakodnevno djeluju na razvijanju svijesti o važnosti rada muzejskih ustanova u očuvanju i zaštiti nacionalne kulturne baštine kao jedinstvenog zaloga za budućnost ali i ostvarivanje međunarodnih projekata kojima se otvara prostor usporedbe, novih pogleda te potvrđuje raznolikost u jedinstvu ljudskog postojanja.
     U skladu s ovogodišnjom temom Međunarodnog dana muzeja pozivam sve muzealce da svojim predanim i kontinuiranim radom, stručnošću i kreativnošću i nadalje budu otvoreni posrednici baštinskog naslijeđa te da programima i projektima stvaraju muzeje novih i drukčijih iskustava, mjesta osluškivanja i razvijanja tolerancije. Osobito ističem nužnost kreativnog pristupa publici koji muzeje definira kao pokretače odgovornog, kvalitetnog i ispunjenog življenja i djelovanja.  

     Svim muzealcima upućujem iskrene želje za osobnim i društvenim uspjehom u budućem radu i čestitam Vam Međunarodni dan muzeja."


 
 
MINISTRICA          

dr. sc. Nina Obuljen Koržinek
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a