E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  „Kreativnim jutrom" Deska Kreativna Europa predstavljeni kreativni hubovi iz Europe
14.6.2017. - Desk Kreativne Europe HR zajedno s festivalom Design District Zagreb organiziralo je u utorak, 13. lipnja 2017. godine, u Sindikatu grafičara, predstavljanje nekih od najzanimljivijih kreativnih hubova u Europi. 

   

   Događanje pod nazivom Kreativno jutro otvorila je pomoćnica ministrice kulture dr. sc. Iva Hraste-Sočo, istaknuvši kako su kulturne i kreativne industrije nepresušan izvor inovativnih ideja koje mogu biti pretvorene u proizvode i usluge za stvaranje gospodarskog rasta i radnih mjesta, ali i za napredak društva u cjelini.
 
   „Kreativnost i inovacija se pretvaraju u generatore boljeg životnog standarda i postaju iznimno bitna poveznica među različitim sektorima a kultura postaje kohezivni element svih slojeva društva. Stoga je od velike važnosti graditi nova znanja i razmjenjivati iskustva u tom području, koje je uistinu slojevito i složeno“, rekla je pomoćnica ministrice naglasivši kako Ministarstvo kulture kontinuirano prati rast i razvoj kulturnih i kreativnih industrija u Republici Hrvatskoj, i to u svim sektorima preko muzeja, knjižnica i baštine do glazbenih i filmskih festivala, dizajna i arhitekture. Istaknula je i kako tome u prilog govori činjenica da Desk Kreativne Europe služi za promicanje programa kojim Europska komisija podupire kulturni i audiovizualni sektor te potiče osnaživanje sektora kreativnih industrija.

 

   Budući da je Europska komisija prepoznala kreativne hubove kao jedan vrlo poticajan oblik poslovnog funkcioniranja koji okuplja kreativce i umjetnike u zajedničke prostore gdje stvaraju, razmjenjuju ideje i povezuju se u kreativnom okruženju, na samom događanju je prisustvovala i gđa. Barbara Stacher, iz Opće uprave za obrazovanje i kulturu, Europske komisije. „Pozivam sve hrvatske kreativce i kreativne hubove da se pridruže Creativehubs mreži, koju podržava Europska komisija putem programa Kreativna Europa, a koja ima za cilj osnažiti suradnje i umrežavanja kreativnih hubova diljem Europe“.

   Nakon uvodnih riječi, uslijedile su prezentacije europskih hubova: Betahaus, Berlin (DE), Factoria Cultural, Madrid (ES), Knackeriet, Stockholm (SE), Poligon, Ljubljana (SI) i Republikken, Kopenhagen (DK). Predstavljeni hubovi razlikovali su se po svojim modelima, veličinama, konceptima i djelovanju, upravo kako bi se publici dočarala raznovrsnost u vođenju takvog poslovnog modela.
 
   Nakon Kreativnog jutra, održani su razgovori u grupama, pod nazivom Kreativno umrežavnje, gdje su se hrvatski pojedinci, predstavnici hubova i kulturnih institucija imali prilike razgovarati s europskim kolegama u opuštenijem formatu.


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a