E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorene 57. Glazbene večeri u sv. Donatu
14.7.2017. - U prigodi svečanoga otvorenja 57. Glazbenih večeri u sv. Donatu, u četvrtak, 13. srpnja 2017. godine, državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak prigodnim se riječima obratio publici, istaknuvši kako Grad Zadar više od pet desetljeća slavi glazbu i glazbenike svih generacija. 

FOTO: HINA
 
   „Okruženi ljepotom povijesnih spomenika kojoj se na osobit način pridružuju zadarske gradske zidine, prije nekoliko dana uvrštene na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, pred nama su večeras ugledni hrvatski umjetnici i četiri velike zvijezde talijanske skladateljske scene 19. stoljeća“, rekao je državni tajnik.

   „Ovdje se susretala prošlost sa suvremenošću, komorna i solistička literatura s onom orkestralnom, a kako izazovi znaju biti veliki, pokazat će ovogodišnja izvedba velebne Beethovenove IX. simfonije u katedrali sv. Stošije, izuzetnome i jedinstvenome primjeru romaničkoga graditeljstva. To spomeničko blago s kojim Zadar ponosno živi stoljećima, u kojemu se, među ostalima, križaju kulture srednjega vijeka, gotike i renesanse, idealno je okruženje i nadahnuće govoru glazbe.“

FOTO: HINA

   U svome je govoru državni tajnik istaknuo i kako Ministarstvo kulture niz godina potiče Glazbene večeri u sv. Donatu, „njegove uspjehe, kontinuitet i kulturnu prepoznatljivost. S njima je obogaćena nacionalna festivalska scena u okviru koje je zadarski festival jedan od najstarijih u Republici Hrvatskoj, a u čijemu središtu stoji visoka umjetnost i njezini interpreti. Glazba u svome totalitetu počiva na jedinstvenoj ljudskoj kreaciji, onoga tko je stvara i onoga tko je prenosi do slušatelja, zato slavimo večeras glazbenike i njihovu moć i snagu interpretacije.“

   Čestitajući na ustrajnosti dugoj 57 godina, državni tajnik zaželio je ovoj manifestaciji i njezinim organizatorima još puno uspjeha na dobrobit hrvatske kulture i očuvanja umjetničkoga stvaralaštva.

   Na koncertu pod nazivom „Opera je u zraku“ izvedene su uvertire i arije talijanskoga i francuskoga repertoara 19. i 20. stoljeća. Pod ravnanjem dirigenta Ivana Repušića, operne umjetnike soliste Evelin Novak, Jelenu Kordić, Tomislava Mužeka i Antu Jerkunicu pratio je Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije.

FOTO: HINA

FOTO: HINA

FOTO: HINA
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a