E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvoreno 63. Splitsko ljeto
15.7.2017. - Kazališni festival 63. Splitsko ljeto svečano je otvoren u petak, 14. srpnja 2017. godine, na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta Split premijernom izvedbom opere „Seviljski brijač" Gioachina Rossinija pod ravnanjem Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića. Festival Splitsko ljeto održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

FOTO: HINA

   Otvarajući Festival predsjednica Grabar Kitarović istaknula je kako su glazbeni i umjetnički potencijali Dalmacije i Splita upisani u antologiju nacionalne umjetnosti.

   Večerašnje gotovo istodobno otvaranje Splitskoga ljeta i Ultre (festivala elektroničke glazbe) svjedoči upravo o raznovrsnosti urbanoga Splita," rekla je predsjednica. Sve to, istaknula je, svjedoči da je Split grad kojemu su bliske percepcije i tradicijskoga i modernoga, i to ne samo u kulturi, što upućuje na potencijal preuzimanja vodstva Splita u razvoju Jadranskoga bazena - pozicije drugoga grada jedne zemlje članice Europske unije, zemlje koja predvodi jednu snažnu europsku političko -gospodarsku inicijativu Triju mora od kojih je jedno upravo ovo Jadransko".

   Predsjednica je naglasila kako smo ponosni na Split zbog njegove mediteranske i hrvatske kulturno-civilizacijske pozicije te da je današnji Split na pravom putu postati, kako se izrazila, istinska sadržajna sredozemna vrata srednje Europe gradeći i usavršavajući svu potrebnu infrastrukturu suvremene Dalmatinske metropole." Dodala je kako u tomu želi uspjeh novoizabranom splitskom gradonačelniku Andri Krstulović Opari.

FOTO: HINA

   Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je Splitsko ljeto jedna od kulturnih konstanti koja širi granice slobode i nadilazi regionalne okvire.
   „Splitsko ljeto jedna je od kulturnih konstanti čvrsto upisanih u urbanu topografiju Splita. Tijekom godina u njegovoj su se uređivačkoj koncepciji artikulirale različite autorske poetike, katkada aklamativno prihvaćane, katkada oštro osporavane. 
   Međutim, i u jednom i u drugom slučaju one su rezultat istinske želje njihovih autora da kontinuirano šire granice prostora umjetničke slobode, da u tekstu, partituri ili pokretu uvijek iščitavaju aktualne referencije te da univerzalne estetske vrijednosti posreduju primjereno senzibilitetu suvremenoga gledatelja." 
 
   Istaknula je i kako je Splitski festival hrvatski kulturni kapital i treba ga čuvati i njegovati kao izvorni brand jer on je u pravom smislu riječi jedan od zaštitnih znakova grada", te nadodala da sve to čini ovaj grad, njegovu kulturu  i Splitsko ljeto, dragocjenim zamašnjakom naših kulturnih nastojanja. Međutim, Splitsko je ljeto ujedno i jedan od važnih čimbenika poželjne simbioze koju trebaju tvoriti kultura i turizam." Dodala je i kako ovaj Festival, ne samo svojim predstavama nego i kulturno-povijesnim spomenicima koji su tim predstavama pozornica, privlači domaću i međunarodnu publiku kako bi na jednome mjestu doživjela vrijednosti kulturne i turističke ponude.
 
   Krstulović Opara ocijenio je kako je predsjednica Grabar Kitarović dala novi, intenzivni i postojani ritam u pretvorbi našega društva na bolje," a ministrica kulture Obuljen Koržinek relaksirala ozračje u hrvatskom kulturnom i kreativnom ambijentu."

   U Splitu sve počinje i sve se završava - tako se može sažeti misao koja potvrđuje da je Split, njegovi problemi, izazovi i rješenja te uspjesi, pravi preslik Hrvatske. Imajmo to na umu;" poručio je splitski gradonačelnik Krstulović Opara na otvaranju 63. Splitskog ljeta.

FOTO: HINA

   Tijekom 32 festivalska dana na 63 Splitskom ljetu predviđeno je na 13 lokacija ukupno 45 izvedbi opernih, dramskih, baletnih i koncertnih naslova te večeri poezije, likovnih izložbi i promocija knjiga. Osim toga, šest izvedaba predstava ovogodišnjega splitskog ljeta gostovat će u Vrlici, Imotskom, Zagvozdu, Makarskoj, Dućama, Zadru i Šibeniku.

   Opere Seviljski brijač" Gioachina Rossinija izveo je ansambl Opere HNK Split u suradnji s HNK Zagreb. Naslovnu ulogu brijača Figara tumačio je bariton Ljubomir Puškarić, Rosina je bila mezzosopranistica Diana Haller, Almaviva tenor Mark Milhofer, Bartolo bariton Ozren Bilušić, dok je ulogu Basilija tumačio nacionalni operni prvak bas Ivica Čikeš. Uloge Fiorella i Berte povjerene su Mati Akrapu i Antoniji Teskeri, a Zapovjednika straže tumačio je Joško Tranfić.
   Autorski tim pored dirigenta Lipanovića i redatelja Dolenčića čine scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Ana Savić Gecan, zborovoditeljica Ana Šabašov, Mateja Pučko Petković zadužena je za scenski pokret, a Srđan Barbarić je Oblikovatelj svjetla.

   Svečanosti otvaranja 63. Splitskog ljeta i premijeri opere Seviljski brijač" nazočili su, između ostali, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Predrag Stipanović te nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić.

   Uoči otvorenja Splitskog ljeta, ministrica je obišla izložbu retrospektive kiparskog opusa Stjepana Gračana, u organizaciji  Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Kulturne ustanove galerija Kula, postavljenu u Zavodu HAZU – Palača Milesi u Splitu. (MK/Hina) FOTO: HINA
 

 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a