E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorene 42. Osorske glazbene večeri
17.7.2017. - Državni tajnik Krešimir Partl proglasio je otvorenim 42. Osorske glazbene večeri u nedjelju, 16. srpnja 2017. godine, a nastupom Zagrebačkog kvarteta i kvarteta Papandopulo započele su još jedne glazbene večeri.    

FOTO: Mirko Cvjetko

   „Osorske glazbene večeri, koje od 2011. godine nose status nacionalnog festivala, u svim proteklim godištima uspješno su povezivale našu kulturnu povijest sa suvremenim kretanjima vodeći računa o dijalogu s drugim kulturama i njihovim kulturnim vrijednostima", istaknuo je državni tajnik Krešimir Partl.
 
   Nadodao je i kako je „od osnivanja do danas praizvedeno više od tri stotine skladbi, a o kontinuitetu poticanja kreativnoga stvaralaštva svjedoče i ovogodišnje narudžbe petorici hrvatskih skladatelja čija će djela biti premijerno izvedena. Uz mnoge hrvatske i inozemne umjetnike, Osorske glazbene večeri ove su godine uputile dobrodošlicu i studentskim ansamblima osiguravajući tako koncertnu priliku novim generacijama mladih glazbenika." 

   „Za vjerovati je da će Osor, kao promicatelj stvaralačke i izvedbene izvrsnosti, na svoj način doprinijeti ideji predstojećega velikog projekta Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture, u smislu umjetničke podrške njegovoj raznolikosti", rekao je u govoru državni tajnik Krešimir Partl.  

FOTO: Mirko Cvjetko

   Izvedbom Šoštakovičeva osmoga gudačkog kvarteta, osorska je publika čula djelo iz bogate ostavštine festivala, kantatu „Creski kopači“ Ivana Brkanovića, na stihove Vladimira Nazora.

   Mario Penzar na orguljama i bas Ante Jerkunica pridružili su se Zagrebačkome kvartetu i ostvarili dojmljivu izvedbu ovog vrijednog, ali rijetko izvođenog djela. Publika je zatim čula novo djelo Željka Brkanovića, Quartet 3, novu festivalsku narudžbu koju odlikuje naglo izmjenjivanje ritmičkih pomaka kroz pet različitih atmosfera.

   Kvartet Papandopulo je koncet priveo kraju izvedbom poznatih i rado služanih varijacija Jacquesa Petita. Time je otvorena koncertna sezona koja ove godine donosi još četrnaest koncerata i četiri natupa studentskih ansambala. 
 

FOTO: Mirko Cvjetko
 

 FOTO: Mirko Cvjetko
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a