E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Sućut ministrice kulture povodom smrti fra Bonaventure Dude
4.8.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je sućut provincijalu Hrvatske franjevačke provincije svetih Ćirila i Metoda fra Iliji Vrdoljaku povodom smrti uglednog franjevca Bonaventure Dude.


"Odlaskom fra Bonaventure Dude, vrhunskoga teologa, erudita, uglednoga bibličara, prvaka suvremene hrvatske teološke publicistike, vrsnoga govornika i propovjednika, sveučilišnoga profesora Katolička crkva ostala je bez još jednoga pastira, predanoga zagovornika najviših vrijednosti, a vjernici bez iskrenoga prenositelja Kristove riječi i duhovnoga vođe kojega su iznimno poštovali.

Život je proveo duboko privržen načelima franjevačke zajednice ‒ poniznost, blagost, bliskost puku i običnom čovjeku ‒ ravnajući se u svim svojim postupcima i djelovanju isključivo porukama evanđelja. 

Uz neprijepornu znanstvenu akribiju fra Bonaventura uvijek je nastojao u svetim spisima, ma koliko hermetični oni bili, pronaći suvremene reference i univerzalne vrijednosti, da bi ih u maniri iskusnoga prevoditelja preveo na jednostavan, svima razumljiv jezik i tako nam pomogao da ugradimo temeljna načela vjere i etičnosti u naše svakodnevno ravnanje.

Dudina znanstvena zaokupljenost na gotovo je simboličan način bila praćena nemjerljivim Božjim darom rođena govornika i propovjednika, koji je uspio ostvariti svoje apostolsko i katehetsko poslanje propovijedajući univerzalne ljudske vrijednosti što afirmiraju čovjeka kao duhovno biće.

Fra Bonaventurine čuvene propovijedi na Opatovini godinama su bile prava intelektualna poslastica, društveni i moralni korektiv, izazov i polazište za promišljanje neuralgičnih točaka suvremene zbilje i nedavne prošlosti, ali i riječ utjehe, poruka ljubavi i vjere u spasenje, duboko proživljeni zagovor.

Pamtit ćemo ga kao jednog od pokretača katoličkih novina Glas koncila, kao suosnivača nakladničke kuće Kršćanska sadašnjost i Teološkoga društva Kršćanske sadašnjosti, ali krunu njegova znanstvenog, teološkog i kulturnog djelovanja zasigurno čini rad na uređivanju tzv. zagrebačkog izdanja Biblije (1968) u suradnji s književnikom Jurom Kaštelanom.

Kao što je cijeli svoj život kao svećenik i dušobrižnik nenametljivo, skromno i samozatajno skrbio o čovjeku i njegovim svekolikim potrebama, u teškim vremenima Domovinskoga rata fra Bonaventura Duda svoje golemo domoljublje očitovao je nadahnutim stihovima, propovijedajući istinu i ljubav, podižući glas protiv mržnje, laži i destrukcije.

Uzimajući u obzir sva njegova djela, rad kao teologa, bibličara, liturgičara, pjesnika, pisca, poliglota i skladatelja, fra Bonaventura Duda dao je nemjerljiv doprinos ne samo na znanstvenom i teološkom području nego i u promicanju hrvatske kulture u cjelini.

U svoje osobno ime i u ime Ministarstva kulture upućujem Vam izraze najdublje i najiskrenije sućuti."

        
MINISTRICA
        dr. sc. Nina Obuljen Koržinek

 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a