E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Svečano otvorene projektne aktivnosti u sklopu projekta „Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja“
7.9.2017. - Pod visokim pokroviteljstvom ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek i veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj. E. dr. Andreasa Wiedenhoffa u Gradskom muzeju Varaždin u srijedu, 6. rujna 2017. godine, svečano su otvorene projektne aktivnosti i Arheološki kamp
   Hrvatska u sklopu projekta „Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja“, akronima „Iron-Age-Danube“, Interreg Programa transnacionalne suradnje, koji se financira iz fonda EU (ERDF).

FOTO: Gradski muzej Varaždin

   Državni tajnik Krešimir Partl je prilikom službenog otvaranja projektnih aktivnosti istaknuo kako „osim financijskog inputa, međunarodni projekti poput ovog pomažu u jačanju znanja i vještina ključnih nositelja održivog razvoja zaštite baštine, a time i njezina gospodarskog korištenja."  Nadodao je i kako je upravo zato „iznimno važno razvijati suradnju i razmjenu iskustava s organizacijama i stručnjacima iz inozemstva, uz aktivno uključivanje lokalne i regionalne samouprave u razvoju baštinskih programa."

FOTO: Gradski muzej Varaždin
 
   „Kulturna baština je ograničen i neobnovljiv resurs svakog društva, koji stoga zahtijeva posebnu pažnju i vrednovanje. Osim svoje povijesne, umjetničke i druge kulturne vrijednosti baština također može imati i gospodarsku vrijednost, što se u posljednjih nekoliko godine sve više prepoznaje kao važan faktor razvoja u gotovo svim dijelovima Hrvatske. U tom smislu i Ministarstvo kulture kroz svoje programe financiranja, ali i radom svojih stručnjaka iz Uprave za zaštitu kulturne baštine, daje znatan doprinos obnovi i održivom gospodarskom korištenju graditeljske, arheološke i etnološke baštine.

   Projektom „Iron Age Danube“ dobivamo mogućnost naučiti kako arheološke lokalitete na primjeren način prezentirati pomoću suvremenih tehnologija, kako ih turistički povezati sa sličnim lokalitetima u širem okruženju, i možda najvažniji rezultat ovog projekta je strategija održivog korištenja arheološke baštine", rekao je državni tajnik.

   Događaj, koji je i dio službenog programa „Godine kulture Austrija-Hrvatska 2017.“, započeo je predavanjem dr. Karine Grömer iz bečkoga Prirodoslovnog muzeja, jedne od najistaknutijih svjetskih stručnjakinja na području arheologije tekstila. 

   Glavni partner projekta je Universalmuseum Joanneum iz Graza, uz sudjelovanje još desetak partnera i njih devet pridruženih, i to iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske. Tijekom trajanja ovoga dvogodišnjeg projekta, sve do 30. 6. 2019. godine, organizirat će se međunarodni znanstveni i promotivni kampovi.

FOTO: Gradski muzej Varaždin

FOTO: Gradski muzej Varaždin

FOTO: Gradski muzej Varaždin

FOTO: Gradski muzej Varaždin

FOTO: Gradski muzej Varaždin

FOTO: Gradski muzej Varaždin

FOTO: Gradski muzej Varaždin

FOTO: Gradski muzej Varaždin

FOTO: Gradski muzej Varaždin

FOTO: Gradski muzej Varaždin
     
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a