E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvoren „Zeleni festival – (O)krenimo na zeleno”
7.9.2017. - U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u srijedu, 6. rujna 2017. godine, otvoren je „Zeleni festival – (O)krenimo na zeleno”, organiziran u suradnji s Radnom grupom za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva. 
 
   Na početku otvorenja okupljenima se pozdravnim govorom obratila dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i istaknula kako geslo Festivala (O)krenimo na zeleno aludira na kretanje u nužne promjene kako bi se promijenila svijest ljudi i očuvao planet te objasnila kako će put kojim treba krenuti pokazati vrhunski znanstvenici i stručnjaci u predavačkome dijelu Festivala koji će predstaviti nove spoznaje u energetici, proizvodnji hrane i prometu, a one će naznačiti predstojeći zaokret u društvu u kojoj su i knjižnice našle svoje mjesto.

FOTO: Renata Breka, NSK

   Okupljenima se obratio i državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te istaknuo kako je „jedna od važnih zadaća knjižnice da pridonosi kvaliteti življenja i promiče društvenu koheziju u sredini u kojoj djeluje, a osmišljavanje ovakvog programa/festivala je najbolji pokazatelj zainteresiranosti i izvrsnosti naših knjižničara.“

   Nadodao je i kako „Ministarstvo kulture prepoznaje, cijeni i podržava hvalevrijedan trud organizatora Zelenog festivala s temom održivog razvoja te zaštite okoliša i prirodnih bogatstava", a to su Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu te Radna grupa za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva. Čestitao je stoga knjižničarskoj zajednici "jer prepoznaje trenutak i kroz vlastite aktivnosti se ovako proaktivno uključuje u promicanje svjetski važne teme organizacijom manifestacije kojom se nastoji senzibilizirati korisnike knjižnica i širu javnost, ukazujući na potrebu povećane skrbi za prirodna bogatstva i okoliš u kojem živimo. Promocija i popularizacija održivog razvoja, proizvodnja organske hrane, zaštita prirode, alternativnih izvora energije te zelenih tehnologija i inovacija obzor  je suvremenog hrvatskog društva kakvog želimo“, rekao je državni tajnik Ivica Poljičak.

FOTO: Renata Breka, NSK

   Svrha je Festivala promidžba i popularizacija održivoga razvoja, proizvodnje organske hrane, zaštite prirode, alternativnih izvora energije te zelenih tehnologija i inovacija, a održava se kao dio projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku koji je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pokrenula 2016. godine.

   Želja je organizatora uključivanje znanstvenika iz područja prirodnih znanosti, stručnjaka i aktivista u području zaštite prirode, nakladnika, udruga i knjižnica koje komuniciraju zelene sadržaje u predstavljanje rezultata svojih istraživanja i programa izložbenom, izlagačkom i virtualnom dimenzijom Festivala.


 

>>> Više o Zelenome festivalu


FOTO: Renata Breka, NSK

FOTO: Renata Breka, NSK

FOTO: Renata Breka, NSK

FOTO: Renata Breka, NSK
 
FOTO: Renata Breka, NSK 
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a