E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Na krapinskom Festivalu predsjednica Grabar-Kitarović i ministrica kulture Obuljen Koržinek
9.9.2017. - U Krapini je održana završna večer 52. Festivala kajkavskih popevki u subotu, 9. rujna 2017. godine, koji se održava u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Festival su posjetile pokroviteljica Tjedna kajkavske kulture i krapinskog Festivala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović  i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek ocijenivši kako je ovaj Festival puno više od tradicijske kulture.

FOTO: Grad Krapina
  
   Predsjednica Grabar-Kitarović rekla je kako je redovit gost na toj zagorskoj kulturnoj manifestaciji, premda u Zagorje ne dolazi često koliko bi željela. Dodala je kako joj je sam krapinski Festival „prirastao srcu“, istaknuvši da on „nema samo regionalni karakter, nego je oduvijek imao domovinski karakter“.

„Tjedan kajkavske kulture i 52. Festival kajkavskih popevki više od pola stoljeća s uspjehom čuvaju kajkavsku riječ i običaje, predstavljajući ih novim generacijama“, kazala je.

   Vezano uz hrvatsku tradicijsku kulturu, Predsjednica je istaknula kako svaki dio Hrvatske treba njegovati svoj izvorni dijalekt, odnosno kako se moraju njegovati svi izvorni oblici hrvatskog jezika. Zaključila je kako „svi zajedno moramo poraditi na tome da naša djeca nastave tu tradiciju“.

   Ministrica kulture Obuljen Koržinek istaknula je kako je krapinski Festival puno više od same tradicijske kulture.

   „Tradicijsku kulturu znamo vezati uz amaterski izričaj, a ovdje se zapravo, kroz različite oblike kulture i umjetnosti, njeguje ne samo jezik, ne samo povijest, nego se zapravo donosi velik doprinos suvremenom hrvatskom stvaralaštvu na kajkavskom narječju“, naglasila je ministrica kulture.

   Izrazila je zadovoljstvo što krapinski Festival kajkavskih popovki privlači umjetnike i stvaratelje koji nisu samo iz ovog kraja, a koji pronalaze izazove stvarajući na „tom divnom kajkavskom jeziku“, dodala je ministrica Obuljen Koržinek. (MK/Hina)
 
 
 
 


 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a