E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Potpisani Ugovori za provedbu programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini
12.9.2017. - U organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u utorak, 12. rujna 2017. godine, održano je svečano potpisivanje ugovora o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu.
   Potpisivanju ugovora o dodjeli sredstava za financiranje programa i projekata uz državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa, nazočila je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek naglasivši kako je „potpisivanje ugovora između Vlade RH i predlagatelja čak 88 projekata i programa od posebne važnosti za Hrvate u Bosni i Hercegovini svečana prilika i za korisnike sredstava i za hrvatske institucije jer jasno pokazuje da skrb za Hrvate izvan domovine nije samo deklarativni čin nego stvarni prioritet hrvatske državne politike.“

   Ministrica kulture istaknula je kontinuirani uzlazni trend financijske potpore kulturnim projektima koji se od 2015. godine s 14 programa vrijednih oko 5 milijuna kuna, povećao na čak 30 programa vrijednih 6,210.000,00 kn koji osiguravaju pravo pristupa i participacije u kulturnim sadržajima. Kao dodanu vrijednost ministrica je istaknula i činjenicu da će se brojni programi i projekti realizirati „ne samo na dobrobit hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini nego i drugih naroda s kojima Hrvati dijele životni prostor i mnoge kulturne vrednote“.

   Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, istaknuo je kako „ovi projekti pokazuju da potencijala ima – ima znanja, sposobnosti i volje. I ono što je najvažnije svi će biti realizirani u suradnji s udrugama, zajednicama, značajnim institucijama Hrvata u BiH, sa predstavnicima lokalne i županijske vlasti, što pokazuju da je jedinstvo hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj neupitno. Hrvati u Bosni i Hercegovini jesu i trebaju biti lideri i lokomotiva razvoja cijele zemlje. Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i cijela hrvatska vlada pružat će maksimalnu potporu u tome".

   U ime dobitnika potpore zahvalio se fra Mario Divković, gvardijan samostana sv.Petra i Pavla u Tuzli koji je poručio kako potpora Vlade Republike Hrvatske ima višestruki značaj – prvenstveno nosi poruku ohrabrenja. 

   Nakon potpisivanja ugovora, upriličen je prigodan kulturno - umjetnički program u kojem su nastupili Gradsko kazalište mladih Vitez, Osnovna glazbena škola iz Ljubuškog, Eva Pilić – glazbenica iz Uskoplja te glazbenici iz Orašja: Željko Matuzović, Maja i Ružica Nedić te Magdalena Mišković.

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a