E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Potpisan Sporazumu o suradnji između Mémorial de la Shoah i Spomen područja Jasenovac te Agencije za odgoj i obrazovanje MZOS-a
12.10.2012. - Tijekom posjeta ministrice kulture RH dr. sc. Andree Zlatar Violić Parizu od 9. do 12. listopada 2012. godine, a povodom otvorenja dviju iznimnih izložbi – srednjovjekovne umjetnosti I oni se zadiviše u Musée Cluny te Hrvatska fotografija okom Petera Knappa u Cité nationale des arts, u srijedu 10. listopada 2012. godine potpisan je Sporazum o suradnji između Mémorial de la Shoah i Spomen područja Jasenovac te Agencije za odgoj i obrazovanje MZOS-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH.
 


Sporazum o suradnji potpisali su Jacques Fredj, ravnatelj Mémorial de la Shoah, Nataša Jovićić ravnateljica Spomen područja Jasenovac i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje. Potpisivanju su prisustvovali Ministrica kulture RH dr. sc. Andrea Zlatar Violić, Veleposlanika Republike Hrvatske u Francuskoj NJ.E. Mirka Galića te stručni djelatnici Mémorial de la Shoah Luca Lévyja, Iannisa Rodera i Patricie Debico.
 
„Sporazumom o suradnji afirmiramo Republiku Hrvatsku u Europi kao zemlju koja se iskreno suočila s vlastitom teškom prošlošću i koja teži da Jasenovac i njegov obrazovni centar postanu mjestom u Europi za učenje o holokaustu i genocidu, kao osnova za podučavanje o miru, razumijevanju i uvažavanja različitosti, kako se zlo nikada više ne bi ponovilo“ – rekla je ministrica kulture RH u prigodnom obraćanju. Također, istaknula je važnost suradnje s najboljim stručnjacima koji se bave temom Holokausta i memorije na usavršavanju hrvatskog Memorijalnog muzeja, izradi muzeološke koncepcije budućeg Muzeja u Staroj Gradiški te novom muzejskom postavu u Auschwitz Birkenau.
„Nalog da zajednički djelujemo i sjećamo se žrtava nikada nije bio tako jak kao danas i svima nama u Europi dužnost je odgovoriti na najteža pitanja o žrtvama, a kako bi se izbjegle nove žrtve i zločini. Potrebno nam je zajednički stvoriti arhetip dužnosti sjećanja, poticati na Dobro.“ – zaključila je ministrica kulture dr. sc. Andrea Zlatar Violić.
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a