E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
 
Novosti  >  Konferencija o predloženim Izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima
28.2.2013. - U petak, 1. ožujka 2013. godine, u Klubu SC-a (prvi kat) u Savskoj 25 u Zagrebu, od 11 do 15 sati održat će se konferenciju o predloženim Izmjenama i dopunama Zakona o elektroničkim medijima. Kao što je poznato, Ministarstvo kulture je nakon višemjesečne rasprave neposredno zainteresiranih  krajem prošlog prosinca predložilo zakonski okvir koji bi omogućio da za sredstva Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija - naravno, po razradi posebnih uvjeta i kriterija - može aplicirati, ma koliko malobrojna, veoma propulzivna grupa medijskih organizacija: nakladnici “elektroničkih publikacija” (tj. internetskih portala), producenti radijskih i televizijskih emisija koji ne posjeduju nužno radijsku ili TV-postaju, kao oni koji medijske sadržaje distribuiraju kablovskim ili on-demand putem. Radi se pritom, barem zasad - dok se ne steknu uvjeti odnosno sredstva za povećanje Fonda - o neprofitnim organizacijama upisanim u odgovarajući Registar (RNO) pri Ministarstvu financija koje imaju obavezu reinvestiranja dobiti, ograničenja plaća na odgovarajuću razinu javnih službi, itd., kao i ispunjavanja posebnih sadržajnih kriterija određenih Zakonom i novim podzakonskim pravilnicima o kojima informiranu raspravu tek treba povesti.

Nudeći još jedan dokaz o nezaobilaznosti i potrebi usavršavanja medijske politike, posebno u vrijeme krize, predložene Izmjene su, razumljivo, pokrenule mnogobrojne, često suprotstavljene prijedloge i primjedbe. Svrha ove konferencije je otvaranje prostora da se one još jednom čuju. Zašto se uopće nešto mijenja, zašto samo neprofitne medijske organizacije, zašto već sada, prije donošenja sveobuhvatne medijske strategije? - glavna su pitanja na dnevnom redu konferencije.

Prije rasprave o predloženim Izmjenama u drugom čitanju Hrvatskoga sabora, željeli bismo otvoriti i ovu platformu na kojoj svi zainteresirani ukratko, i polemički ako treba, mogu iznijeti i argumentirati svoje pozicije, strahove i ideje usmjerene poticanju pluralizma, raznovrsnosti i društvene funkcionalnosti medija u Hrvatskoj.

Što i zašto se mijenja u Fondu za poticanje pluralizma?

>>> Program konferencije
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a