E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
KULTURNE DJELATNOSTI  >  Projekti  >  Digitalizacija nezavisnih kina


     Projekt digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača obuhvaća digitalizaciju 28 kina u 18 županija i 27 gradova te 6 filmskih festivala, koja je započela u jesen 2011. godine.
 
     Od potpisivanja ugovora projekta digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača 8. srpnja 2013. godine u Muzeju Mimara, do 10. listopada 2013. godine digitalizirano je 28 kinodvorana – u Biogradu na moru, Čakovcu, Daruvaru, Dubrovniku, Koprivnici, Korčuli, Novskoj, Osijeku, Pakracu, Poreču, Puli, Rijeci, Rovinju, Sisku, Splitu, Kutini, Pazinu, Zaboku, Gospiću, Prelogu, Samoboru, Sinju, Velikoj Gorici i Vodicama, a u Zagrebu kina Europa i Tuškanac te dvorana Gorgona MSU-a. Digitalizacijom su obuhvaćeni i Zagreb Film Festival, Festival mediteranskog filma Split, Vukovar film Festival – Festival podunavskih zemalja, Međunarodni festival novog filma/Split Film Festival, Motovun Film Festival i Festival igranog filma u Puli.  
 
     Prijelaz s analognog na digitalni medij te tehnološko unapređenje kinodvorana, nužan je korak za opstanak nezavisnih kinoprikazivača u Hrvatskoj. Zahvaljujući usklađivanju tehničkih standarda te unapređenju iskustva kina, obogatit će se raznolikost kulturne ponude i kulturni život općenito u malim i velikim gradovima diljem Hrvatske.
 
     Nakon što je tehnička komisija analizirala stanje nezavisnih kinoprikazivača u Hrvatskoj, u studenom 2011. godine objavljen je Javni poziv za iskazivanje interesa za digitalno opremanje kinodvorana da bi u travnju 2012. godine bili odabrani kinoprikazivači koji su ispunili uvjete za provođenje projekta digitalizacije.
      Dugoročni ciljevi projekta su revitalizacija kina kao kulturnih središta, porast atraktivnosti i raznovrsnosti kulturne ponude u gradovima, povećanje posjećenosti kina i gledanosti filmova, aktivno i kontinuirano djelovanje kinoprikazivača te jačanje nezavisnih kinoprikazivačkih mreža u Hrvatskoj.
  
     Ostvarivanje projekta digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača rezultat je provođenja Nacionalnog programa promicanja audiovizualnog stvaralaštva 2010.-2014. Hrvatskog audiovizualnog centra i Strateškog plana Ministarstva kulture Republike Hrvatske i gradskih samouprava.
     Sukladno namjeri stvaranja mreže suvremeno opremljenih kinodvorana, osim do sada digitaliziranih 28 kinodvorana i 6 filmskih festivala, do kraja 2014. godine digitalizirano je još 6 kino dvorana u Đakovu, Ivancu, Metkoviću, Visu i Valpovu te na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

     Tijekom 2015. godine digitalizirano je još 15 kino dvorana u Bolu, Cresu, Glini, Hvaru, Imotskom, Komiži, Labinu, Malom Lošinju, Našicama, Opuzenu, Otočcu, Petrinji, Pirovcu, Svetom Ivanu Zelini i Varaždinu. Proces digitalizacije kinodvorana nastavlja se i u 2016. godini te je Ministarstvo kulture digitaliziralo još 3 kino dvorane u Zagrebu, Gradu Supetru i Ivanić Gradu. 


   Iz medija - Digitalizacija kinaNajave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a