E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
KULTURNA BAŠTINA  >  Pokretna kulturna baština  >  Povrat kulturnih dobara
Povrat kulturnih dobara     Povrat kulturnih dobara iz Republike Srbije, Republike Crne Gore otuđenih u vrijeme Domovinskog rata, od 1996. godine u cijelosti koordinira i do danas vodi Ministarstvo kulture RH, njegovo Povjerenstvo za povrat kulturnih dobara.
     Brojna otuđena kulturna dobra i umjetnine koje su se nalazile ili se još uvijek nalaze na području Republike Srbije, predmet su djelovanja posebnog međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije. Imenovana međudržavna Povjerenstva, zadužena su za provedbu Protokola o povratu kulturnih dobara.

     Protokol o povratu kulturnih dobara iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku, potpisali su ministrica kulture RH dr. sc. Andrea Zlatar Violić i ministar kulture Republike Srbije Predrag Marković, 23. ožujka 2012. godine, u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, kojim se utvrdila i dinamika preostaloga povrata, ovisno o stupnju restauracije kulturnih dobara.
     Potpisivanjem Protokola o povratu kulturnih dobara iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku, trebao se dovršiti se dugogodišnji rad na povratu kulturnih dobara, otuđenih u vrijeme Domovinskog rata, ujedno se time trebalo zaključiti  i jedno od otvorenih pitanja između dviju zemalja.

     Do sada je u razdoblju od 2001. do srpnja 2015. godine vraćeno 29.734 pokretnih kulturnih dobara, a međudržavno Povjerenstvo za povrat kulturnih dobara nastavlja radom na povratu preostalih umjetnina.

     Prema podacima iz procjene ratne štete nedostaje još 24.500 muzejskih predmeta iz 45 hrvatskih muzeja za koje se ne zna gdje se nalaze te da li su ti predmeti uništeni ili otuđeni i za koje ne postoji evidencija, niti su bili predmetom pregovora o povratu. Ukoliko se pojave na „crnom tržištu“ time se bave nadležne institucije, a to su MUP, Interpol i Europol. 

     Prema potpisanom Protokolu iz 2012. godine, još se potražuje 1020 kulturnih dobara iz pravoslavnih crkava i manastira.         
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a