E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Najave
 24. travnja 2018. - Svečana dodjela ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za mlade
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uručit će ugovore na svečanoj dodjeli ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za mlade, u utorak, 24. travnja 2018. godine, s početkom u 13,00 sati, u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.
 
Ukupni iznos bespovratnih sredstava u okviru Poziva iznosi 18 milijuna kuna, a za projektne prijedloge u prvoj financijskoj omotnici za skupinu aktivnosti C, kojom se financira priprema, produkcija i provedba kulturnih i umjetničkih programa, dodjeljuje se 7,5 milijuna kuna. Od toga je 85 % sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Za financiranje je odabrano ukupno 11 projekata čiji su uspješni nositelji Pučko otvoreno učilište Ogulin, Labin Art Express XXI, Studio Pangolin, Udruga marketinških aktivnosti LIMA, Kazalište Mala scena, Kulturno prosvjetno društvo "Sloga" Pakrac, Savez udruga Rojca, Udruga za ruralni turizam "Đola", Kulturno-umjetničko društvo "Ivan Goran Kovačić", Kreativni sindikat te Drugo more.

Natječaj Umjetnost i kultura za mlade je proveden u sklopu Prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“ Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., s ciljem postizanja bolje socijalne uključenosti mladih osoba u RH, a posebno onih u nepovoljnom položaju, kroz veće sudjelovanje u kulturnim i umjetničkim aktivnostima i sadržajima. Ministarstvo kulture je dosad objavilo i pozive „Umjetnost i kultura 54+“ te „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“


23. travnja 2018. - Ministrica kulture na svečanom otvorenju Noći knjige
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek nazočit će u ponedjeljak 23. travnja u svečanom otvorenju Noći knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
Noć knjige, manifestacija kojom se obilježava Dan hrvatske knjige te Svjetski dan knjige i autorskih prava, ove se godine održava sedmu godinu zaredom, a obuhvatit će razna događanja diljem Hrvatske povezana s knjigom i čitanjem. Tema ovogodišnjeg izdanja Noći knjige je “Budućnost knjige”.

U programu otvorenja bit će predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj, koje je na poticaj organizatora manifestacije provela tvrtka GFK – Centar za istraživanje tržišta, a bit će otvorena i izložba “Ugovor iz Marakeša – zašto je važan?!”, nastala u organizaciji Hrvatskoga knjižničarskog društva, Hrvatske knjižnice za slijepe i Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a bit će proglašeni i pobjednici likovnoga natječaja “Ubaci knjigu u vremenski stroj!”, u kojemu su povodom Noći knjige sudjelovali učenici osnovnih i srednjih pkola.


23. travnja 2018. - Svečana dodjela Nagrade „Iso Velikanović“ za 2017. godinu
Svečana dodjela Nagrade „Iso Velikanović“ za najbolja ostvarenja u području prevodilaštva u Republici Hrvatskoj održat će se 23. travnja 2018. godine u 11 sati, u Hrvatskome državnom arhivu u Zagrebu. 
Nagradu će dobitnicima uručiti ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Nagradu „Iso Velikanović“ koja se svake godine dodjeljuje kao priznanje Ministarstva kulture za najbolja ostvarenja u području prevođenja književnih djela, u 2017. godini za životno djelo u književnome prevodilaštvu dobila je prof. emerita Dora Maček. Godišnju Nagradu „Iso Velikanović“ za prijevod književnoga djela Brod luđaka Sebastiana Branta (Šareni dućan, kolovoz 2017.) dobio je Dubravko Torjanac.

Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada za najbolji prijevod objavljen u protekloj godini i kao nagrada za životno djelo istaknutim prevoditeljima koji su svojim prevoditeljskim radom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njihova djela ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.

Nagradu dodjeljuje Ministarstvo kulture na prijedlog Odbora Nagrade „Iso Velikanović“ na čijem je čelu prof. dr. sc. Svjetlan Lacko Vidulić, a članovi su Vjera Balen-Heidl, Tatjana Tarbuk, Lea Kovács, prof. dr. sc. Dubravka Sesar, Sead Muhamedagić i Marko Kovačić.


19. travnja 2018. - Ministrica kulture na otvorenju obnovljenog Hrvatskog kazališta u Pečuhu
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek posjetit će u četvrtak 19. travnja 2018. godine Pečuh, na poziv ministra ljudskih resursa Zoltána Baloga i gradonačelnika Zsolta Páve, te će sudjelovati na ceremoniji svečanog otvorenja obnovljenog Hrvatskog kazališta u Pečuhu. 

Projekt obnove ovog kazališta, koje jedino izvan granica Hrvatske izvodi cjelokupan repertoar na hrvatskom jeziku, ostvaren je zajedničkim sredstvima mađarske vlade, gradske uprave grada Pečuha te Grada Zagreba. Radovi na obnovi fasade i interijera zgrade u Aninoj ulici 17 započeli su 2014. godine.

Hrvatsko kazalište u Pečuhu započelo je svoj rad 1992. godine u sklopu manjinskog teatra Pečuha, a godine 1995. počelo je samostalno djelovati kao živo središte hrvatske zajednice u Pečuhu. Njegovanje materinskog jezika i jačanje identiteta hrvatske zajednice, a osobito mlađih generacija, temeljne su misije ove institucije. Osim u Pečuhu, program Hrvatskog kazališta izvodi se i u Budimpešti te u mjestima od Bačke do Sambotela, a česta su i gostovanja izvan Mađarske. Dio programa čine mađarske drame izvođene na hrvatskom jeziku, čime se jača kulturno partnerstvo dviju zemalja.

U uzvratnom posjetu Hrvatskoj, ministar ljudskih resursa Baloga, zajedno s ministricom kulture Obuljen Koržinek, otvorit će u petak 20. travnja 2018. godine izložbu mađarskog majstora modernog slikarstva Józsefa Rippl – Rónaija u Modernoj galeriji.


16. travnja 2018. - Posjet ministrice kulture Bjelovarsko-bilogorskoj županiji
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima boravit će u ponedjeljak, 16. travnja 2018. godine, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.
    
Tom prigodom ministrica kulture obići će Grad Garešnicu, Grad Daruvar, Grad Grubišno Polje, Grad Bjelovar, Općinu Štefanje i Grad Čazmu te održati radne sastanke s Bjelovarsko-bilogorskim županom Damirom Bajsom, gradonačelnikom Bjelovara Darijom Hrebakom i  predstavnicima kulturnih udruga i institucija.
 
Ministrica kulture prilikom boravka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji susrest će se i sa biskupom Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. dr. Vjekoslavom Huzjakom.


12. travnja 2018. - Ministrica kulture izaslanica predsjednika Vlade na središnjoj komemorativnoj svečanosti u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta
 
Ministrica kulture izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, sudjelovat će u četvrtak, 12. travnja 2018. godine, s početkom u 17:00 sati,  na središnjoj komemorativnoj svečanosti u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta (Jom Hašoa) na  Gradskome groblju Mirogoj.
 

12. travnja 2018. - Ministrica kulture na otvorenju izložbe o Katarini Velikoj

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek nazočit će u četvrtak 12. travnja, kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske  mr. sc. Andreja Plenkovića, svečanom otvorenju izložbe “Katarina Velika - carica svih Rusa” u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori.   
 
Ova se velika izložba o vladavini jedne od najmoćnijih žena u povijesti, carici Katarini II. (1729.-1796.), priređuje povodom obilježavanja 50. obljetnice prijateljstva gradova St. Peterburga i Zagreba. Koncept izložbe za Klovićeve dvore rezultat je zajedničke suradnje stručnjaka iz jednoga od najvećih svjetskih muzeja – Državnog Muzeja Ermitaž iz St. Peterburga te Galerije Klovićevi dvori, dok su kustosice izložbe Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis i Danijela Marković.

Izložba čiji je postav osmišljen posebno za gornjogradsku galeriju, dat će presjek kroz jedinstveno razdoblje ruske povijesti za vladavine carice Katarine Velike, i to prikazujući caričine osobne predmete, predmete iz svakodnevnog života, vladanja te umjetnička djela koje je prikupljala kao strastvena kolekcionarka i time utemeljila jednu od najvećih i najvažnijih zbirki svijeta. U uvodnom dijelu, izložba će predstaviti Muzej Ermitaž i St. Peterburg onoga doba, nakon čega slijede cjeline o Katarininom osobnom životu.

Na dvije etaže Galerije Klovićevi dvori postavljeno je više od tisuću eksponata, preko kojih će posjetitelji saznati zanimljivosti o Katarininom životu te dolasku u Rusiju i na prijestolje, o precima, carskoj obitelji i dvoru, njezinoj velikoj ulozi u obrazovanju i prosvjetiteljstvu, vanjskoj politici i ratovima koje je vodila, uključujući i njezinu ljubav prema umjetnosti koja je dovela do otkupa mnogih zbirki i osnivanja Ermitaža.

“Izložba Katarina Velika nesvakidašnji je umjetnički događaj u našemu gradu, državi, ali i široj regiji koja će zasigurno privući desetke tisuća posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva. Zbog svega toga s pravom smo uvjereni da je izložbi zajamčena puna pozornost naše stručne javnosti i najšire publike te da će njezino uprizorenje biti vrhunski umjetnički doživljaj, a uspješna kulturna suradnja i prijateljstvo između dvaju gradova na primjereni način potvrđena”, najavljuju iz Klovićevih dvora.
7. travnja 2018. - Obilježavanje 120. obljetnice rođenja donatora Ante Topić Mimare
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek svečano će otvoriti izložbe organizirane u povodu obilježavanja 120. obljetnice rođenja donatora Ante Topić Mimare u subotu, 7. travnja 2018. godine, u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb.
 
U povodu obilježavanja 120. obljetnice donatorova rođenja u Muzeju Mimara bit će otvorene dvije izložbe: „Ante Topić Mimara - donatorstvo kao sudbina“, koja će predstaviti presjek događanja koja su obilježila donatorov životni put i izložba pod nazivom „Odabrana djela iz donacije Ante Topića Mimare Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU“, gdje će biti prikazana vrijedna zbirka umjetnina.

"Odabrana djela iz donacije Ante Topića Mimare Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU“
Muzej Mimara, 7. travnja – 20. svibnja 2018.

Ante Topić Mimara - Donatorstvo kao sudbina - izložba u povodu 120. obljetnice donatorova rođenja
Muzej Mimara, 7. travnja – 20. svibnja 2018.


5. travnja 2018. - Svečana dodjela stipendija Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ za 2018. godinu
L'Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture pozivaju Vas na svečanu dodjelu stipendija Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ za 2018. godinu.
 
 Dvanaestu godinu zaredom Izborno povjerenstvo programa sastavljeno od vrhunskih hrvatskih znanstvenika na čelu s predsjednikom HAZU, akademikom Zvonkom Kusićem, ponosno nagrađuje četiri perspektivne mlade znanstvenice koje svojim radom doprinose znanosti i društvu.

Svečana dodjela stipendija održat će se u četvrtak, 5. travnja 2018. godine, s početkom u 19.00 sati, u Preporodnoj dvorani Narodnoga doma  HAZU (Opatička 18, Zagreb).

Nacionalnim programom stipendiranja „Za žene u znanosti“ zaključno s godinom 2018., nagrađeno je 46 izvanrednih mladih znanstvenica na pragu stjecanja doktorata iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja. Ovom svečanom dodjelom stipendija želi se promovirati njihov ustrajan i plodonosan rad te izvanredni doprinosi u stvaranju društva znanja.


3. - 4. travnja 2018. - U Sarajevu se 3. i 4. travnja održava 4. ministarska konferencija pod nazivom „Savjet ministara kulture jugoistočne Europe (CoMoCoSEE): jačanje kulture za održivi razvoj“
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će u radu četvrte ministarske konferencije Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe koja će se održati u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini od 3. - 4. travnja 2018. godine, u okviru bosanskohercegovačkog predsjedanja Savjetom ministara kulture jugoistočne Europe (CoMoCoSEE).
  
   Glavni cilj četvrte ministarske konferencije je potvrđivanje namjere daljnje suradnje u području kulture,s naglaskom na provedbuOhridske regionalne strategije za kulturnu suradnju u jugoistočnoj Europi, koju je Savjet ministara kulture jugoistočne Europe usvojio 2014. godine.
  
   Tijekom konferencije ministri kulture i visoku predstavnici ministarstava kulture zemalja članica Savjeta raspravljat će o daljnjem jačanju suradnje na svim razinama, a osobito između kulturnog sektora i drugih djelatnosti značajnih za promicanje uloge kulture u razvoju društva. S obzirom na to da se 2018. godine obilježava Europska godina kulturne baštine ministri kulture razgovarat će i o zaštiti kulture i kulturne baštine kao jednom od strateških osnova daljnjeg razvoja, ne samo kulturnog već i turističkog i gospodarskog, te daljnjem razvoju integriranog pristupa prema održivom  upravljanju i vrednovanju  kulture.
  
   Sudionici konferencije bit će ministri kulture i visoki predstavnici Savjeta ministar kulture jugoistočne Europe (CoMoCoSEE) zemalja članica – Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Grčka, Crna Gora, Rumunjska, Srbija, Slovenija, Turska, Makedonija, predstavnici država promatrača (Austrija, Italija) te promatrači međunarodnih organizacija (UNESCO, Europska unija, Vijeće Europe).
  
   Na sastanku će ministri kulture i visoki predstavnici Vijeća ministara kulture jugoistočne Europe usvojiti Zajedničku izjavu o unapređenju kulture za održivi razvoj kojom će iskazati zajedničku namjeru jačanja kulturne suradnje o razmjene između zemalja članica Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe, kao i namjeru međusobne suradnje na kulturnim politikama u okviru europskih integracija i suradnji.


14. ožujka 2018. - Objava dobitnika Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2017. godinu
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek objavit će imena dobitnika Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2017., na konferenciji za medije koja će se održati u srijedu, 14. ožujka 2018. godine u 11 sati u Ministarstvu kulture (Velika dvorana, I. kat) 

   Konferenciji za medije prisustvovati će pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo i članovi Stručnog povjerenstva za dodjelu Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2017. godinu.

   Nagrada za dramsko djelo „Marin Držić“ dodjeljuje se radi poticanja hrvatskoga dramskog stvaralaštva. Svečana dodjela Nagrade „Marin Držić“ tradicionalno se održava na otvorenju Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“ u Splitu.


8. ožujka 2018. - Okrugli stol o prijedlogu novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima
U četvrtak 8. ožujka u 11 sati u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva održat će se Okrugli stol s temom Prijedlog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima. Događaj organizira Ministarstvo kulture u suradnji s Klubovima zastupnika Hrvatskog sabora, a povod mu je spomenuti prijedlog zakona koji se trenutno nalazi u fazi između dva čitanja u Hrvatskom saboru.

   Proces donošenja novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima započet je početkom 2017. Godine, osnivanjem Stručnog povjerenstva za izradu novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima.
Pojedine teme su tijekom procesa izrade Zakona osobito zaokupile javnost i stručne djelatnike u arhivskoj struci. O njima i o najvažnijim promjenama u odnosu na važeći Zakon podrobno će se govoriti na okruglom stolu, a predstavit će se i glavni ciljevi te praktična primjena ovog Zakona.

   Okruglim stolom moderirat će državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak, a sudjelovat će još i Darko Rubčić, arhivski savjetnik, voditelj Odjela za zaštitu arhivskog i registraturnog gradiva izvan arhiva, dr. sc. Jozo Ivanović, viši arhivist,  pomoćnik ravnatelja za arhivske informacijske sustave i međunarodnu suradnju te dr. sc. Dražen Kušen, viši arhivist, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku i član Hrvatskog arhivističkog društva, obnašao dužnost predsjednika društva 2015. – 2017.
 

5. – 6. ožujka 2018. - Radionica Utvrđeni gradovi, otvorena društva Regionalne mreže za upravljanje povijesnim zidinama i utvrdama u dobrima urbane svjetske baštine u Europi
Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture, UNESCO-ov regionalni ured za znanost i kulturu u Europi i Šibensko-kninska županija organiziraju radionicu pod nazivom Utvrđeni gradovi, otvorena društva Regionalne mreže za upravljanje povijesnim zidinama i utvrdama u dobrima urbane svjetske baštine u Europi, koja će se održavati od 5. do 6. ožujka 2018. godine u Šibeniku. Ova konferencija se nadovezuje na prošlogodišnju konferenciju o utvrđenim gradovima koja je održana u Sieni, u Italiji prošle godine i u vezi je s promicanjem UNESCO-ove preporuke o povijesnom urbanom krajoliku. 

   Radionica je usmjerena na unaprjeđenje znanja i razumijevanja sudionika u pogledu pristupa Povijesnom urbanom krajoliku (PUK), čime se promiče njegova provedba. Konkretno, pažnja će biti posvećena specifičnostima primjene PUK-a u dobrima svjetske baštine u kojima su značajno prisutne povijesne zidine, utvrde i utvrđeni urbani prostori.

   Sudionici sastanka bit će gradonačelnici i predstavnici gradskih vlasti utvrđenih gradova iz cijele Europe, nositelji UNESCO-ove katedre u području urbanog očuvanja i obnove, predstavnici Ministarstva kulture i UNESCO-a te drugi stručnjaci povezani s istom temom.


6. ožujka 2018. - Izložba „Book Art in Croatia“ u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Ljubljani
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će u utorak, 6. ožujka 2018. godine, na svečanom otvorenju izložbe „Book Art in Croatia”  u Ljubljani. 
  Ovu izložbu, koja u Europskoj godini kulturne baštine ističe bogatstvo i raznolikost bitnoga dijela hrvatske baštine, organizira Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Ljubljani (Narodna in univerzitetna knjižnica – NUK). Umijeće oblikovanja knjiga u Hrvatskoj slovenska će javnost moći upoznati od 6. do 19. ožujka 2018. godine.
   
   Svečano otvorenje izložbe održat će se u utorak 6. ožujka u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Ljubljani. Izložbu će otvoriti ministar kulture Republike Slovenije Anton Peršak, a uz ministricu Obuljen Koržinek, na otvorenju će se okupljenim uzvanicima obratiti i glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr . sc. Tatijana Petrić, ravnateljica Narodne in univerzitetne knjižnice u Ljubljani Martina Rozman Salobir, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Sloveniji Vesna Terzić te autor izložbe prof. dr. sc. Milan Pelc.

   Izložba “Book Art in Croatia” predstavlja povijesni presjek izradbe i opreme knjiga u Hrvatskoj od srednjega vijeka do suvremenoga doba te obuhvaća rukopisne i tiskane knjige različite tematike i sadržaja – od srednjovjekovnih evanđelistara i misala – do suvremenih ilustriranih izdanja i grafičko-književnih mapa, koje svojim unutarnjim i izvanjskim oblikovanjem, odnosno usklađenošću likovno-grafičke opreme sa sadržajem, predstavljaju najviše dosege umjetničkoga oblikovanja knjige u Hrvatskoj. Autor je izložbe povjesničar umjetnosti prof. dr. sc. Milan Pelc, prema čijem će odabiru šezdeset odabranih jedinica biti predstavljeno na panoima (preslika, bibliografski opis i kratak opis), uz izlaganje nekoliko odabranih pretisaka i izvornika Beramskoga misala. Izložba će biti popraćena istoimenim katalogom.


22. veljače 2018. - Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovat će svečanoj proslavi Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koja će se održati u četvrtak, 22. veljače 2018. godine, s početkom u 12 sati.

   U povodu Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice 20. i 21. veljače 2018. godine održat će se Dani otvorenih vrata NSK, a posjetitelji će imati priliku upoznati se s radom i ulogom Knjižnice koja se odnosi na očuvanje vrijedne baštine pohranjene u fondu.


21. veljače 2018. - Državni stručni skup Europska godina kulturne baštine - 2018.
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će na stručnom skupu Europska godina kulturne baštine - 2018., u srijedu, 21. veljače 2018. godine, u Hrvatskom državnom arhivu, s početkom u 10 sati.

   Državni stručni skup Europska godina kulturne baštine - 2018., održat će se u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje koja se ovim putem pridružuje obilježavanju Europske godine kulturne baštine.

   Skup je posvećen prezentiranju bogatstva i raznolikosti hrvatske kulturne baštine, a predavat će stručnjaci iz područja književnosti, arhitekture, filma, glazbe, povijesti umjetnosti i kazališta te geografsko-prostornih tema i novih tehnologija, čiji su uvidi relevantni iz teorijske i praktične perspektive.


19. veljače 2018. - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će na panelu i izložbi „Europa Nostra: Sharing Heritage – Sharing Values“
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će u ponedjeljak, 19. veljače 2018. godine, na panelu i izložbi „Europa Nostra: Dijeljenje baštine – Dijeljenje vrijednosti“ (Europa Nostra: Sharing Heritage – Sharing Values) u Oris Kući arhitekture, Kralja Držislava 3., Zagreb. 
  
   Izložba će se otvoriti u povodu dodjele nagrade „Grand Prix EU za kulturnu baštinu/ nagrade Europa Nostra 2017“ povjesničaru umjetnosti Ferdinandu Mederu, na kojoj će biti predstavljen izabrani broj nagrađenih projekata i uvid u djelovanje organizacije ​„Europa Nostra“.

>>> Pozivnica

9. veljače 2018. - Posjet ministrice kulture Virovitičko-podravskoj županiji
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima boravit će u petak, 9. veljače 2018. godine, u Virovitičko-podravskoj županiji. 
 
   Tom prigodom ministrica kulture obići će Grad Slatinu, općinu Suhopolje i Grad Viroviticu te održati radni sastanak sa Virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem, gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom, načelnikom općine Suhopolje Sinišom Horvatom, a susrest će se i sa ravnateljima kulturnih institucija u županiji. 

   Nakon sastanka ministrica kulture prisustvovat će svečanom otvorenju Virkasa 2018 u Kazalištu Virovitica.


8.2.2018. - Dodjela ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za mlade
Svečana dodjela ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za mlade održat će se u četvrtak, 8. veljače 2018. s početkom u 14,00 sati, u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.

   Uspješnim prijaviteljima ugovore će uručiti i govorom se obratiti ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava mr. sc. Marko Pavić i upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Cvjetana Plavša-Matić.

   Ukupni iznos bespovratnih sredstava u okviru Poziva iznosi 18 milijuna kuna, a za skupinu aktivnosti B kojom se financira priprema i provedba participativnih umjetničkih i kulturnih aktivnosti za mlade u nepovoljnom položaju, dodjeljuje se 7,5 milijuna kuna. Od toga je 85 % sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 % osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Za financiranje je odabrano ukupno 12 projekta čiji su uspješni nositelji Grad Vinkovci, Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, Pučko otvoreno učilište Zagreb, Hrvatski Crveni križ - Gradsko društvo Crvenog križa Županja, Udruga žena Romkinja u Hrvatskoj "Bolja budućnost", PRONI Centar za socijalno podučavanje, Klub Dobre Vibracije, Grad Rijeka, Fantastično dobra institucija - FADE IN, Udruga tjelesnih invalida Kaštela, Arheološki muzej u Zagrebu i CARPE DIEM udruga za poticanje i razvoj kreativnih i socijalnih potencijala djece, mladih i odraslih.

   Natječaj Umjetnost i kultura za mlade proveden je u sklopu Prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“ Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., s ciljem postizanja bolje socijalne uključenosti mladih osoba, a posebno onih u nepovoljnom položaju, većim sudjelovanjem u kulturnim i umjetničkim aktivnostima i sadržajima.

   Ministarstvo kulture je dosad objavilo i pozive „Umjetnost i kultura 54+“ te „Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“, koji je trenutno otvoren za prijave, a u planu je i objava četvrtog po redu koji će biti namijenjen medijima zajednice. 


2. - 4. veljače 2018. - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će na Festi svetoga Vlaha i proslavi blagdana svetoga Tripuna mučenika
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravit će u Dubrovniku, u povodu Dana grada Dubrovnika i Feste svetoga Vlaha, 2. i 3. veljače 2018. godine

   U povodu proslave svetoga Tripuna mučenika, zaštitnika grada Kotora i Kotorske biskupije, a na poziv biskupa kotorskog Ilije Janjića ministrica kulture prisustvovat će u nedjelju, 4. veljače 2018. godine, vanjskoj proslavi blagdana u Kotoru.
   Ministrica kulture i pomoćnik ministrice Davor Trupković sastat će se u Kotoru s novoizabranim ministrom kulture Crne Gore Aleksandrom Bogdanovićem.  


24. siječnja 2018. - Posjet ministrice kulture Istarskoj županiji
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravit će sa suradnicima u srijedu 24. siječnja 2018. godine u službenoj posjeti Istarskoj županiji.

   Ministrica kulture tom će prigodom obići Grad Pazin, Općinu Grožnjan i Grad Pulu te održati radni sastanak sa istarskim županom Valterom Flegom i suradnicima, gradonačelnikom Pazina Renatom Krulčićem, gradonačelnikom Grada Pule Borisom Miletićem te ravnateljima kulturnih institucija u županiji.


19. siječnja 2018. - Znanstveno-stručni skup Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata
Znanstveno-stručni skup „Bokeljska mornarica i Kolo svetog Tripuna kao tradicija bokeljskih Hrvata“ koji će se u petak, 19. siječnja 2018. godine, u 9 sati održati u Muzeju Mimara, u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Hrvatske bratovštine „Bokeljska mornarica 809“ Zagreb, Rijeka, Pula, Split, Dubrovnik, otvorit će dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske.

   Sadržajan program skupa obuhvatit će povijesni pregled Bokeljske mornarice kao paradigme hrvatske nematerijalne baštine od njezina osnutka 809. godine do danas. Povod ovome događaju je nominacija Bokeljske mornarice i Kola svetog Tripuna na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Arhiva
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a