E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Najave
 19.10.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovat će Izložbi „Izazov moderne: Beč – Zagreb oko 1900.“ u Galeriji Belvedere u Beču
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovat će otvorenju Izložbe „Izazov moderne: Beč – Zagreb oko 1900.“ u četvrtak, 19. listopada 2017. godine, u prostoru Orangerie u Galeriji Belvedere u Beču.

   Izložba „Izazov moderne. Zagreb – Beč oko 1900.“ održana je u Galeriji Klovićevi dvori od veljače do svibnja 2017. godine, a pozvana je u Galeriju Belvedere u Beču gdje će biti otvorena za posjetitelje od 20. listopada 2017. – 18. veljače 2018. godine.

   Izložba koju koncepcijski potpisuju autorice dr. sc. Irena Kraševac, Petra Vugrinec, dr. sc. Marina Bagarić i Darija Alujević, prikazat će selekciju od 130 radova kojima će predstaviti presjek likovnoga stvaralaštva Beča i Zagreba na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, kroz primjere slikarstva, kiparstva, arhitekture i primijenjene umjetnosti austrijskih i hrvatskih umjetnika.
   
Više o izložbi nalazi se na stranicama Galerije Belvedere i Galerije Klovićevi dvori:

>>> Izazov moderne: Beč – Zagreb oko 1900. u Galeriji Belvedere, Beč
 
>>> The Challenge of Modernism - Vienna and Zagreb around 1900


13. listopada 2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorit će manifestaciju „Mjesec hrvatske knjige 2017.“
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek svečano će otvoriti manifestaciju „Mjesec hrvatske knjige 2017.“, koja će se održati u Crikvenici u petak, 13. listopada 2017. godine, u Osnovnoj školi Zvonka Cara.
   
   Ovogodišnja manifestacija „Mjesec hrvatske knjige“ posvećena je enciklopedistici, a trajat će od 15. listopada do 15. studenoga 2017. godine. Program „Mjeseca hrvatske knjige“ obilježiti će gostovanja i susreti s renomiranim hrvatskim i regionalnim književnicima pod moto „Sve na jednom mjestu“.
 
   Program za svaku pojedinu knjižnicu možete pronaći na sljedećoj poveznici http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/mjesec-hrvatske-knjige-2017/32265  


11. listopada 2017. - Državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak prisustvovat će 4. Kongresu muzealaca Hrvatske
Državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak prisustvovat će otvorenju 4. Kongresa muzealaca Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem, koje će se održati u srijedu, 11. listopada 2017. godine. 

   U organizaciji Hrvatskog muzejskog društva svake treće godine organizira se Kongres muzealaca Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem, s ciljem unapređenja i razvoja muzejske djelatnosti u Europi i svijetu.
 
   Četvrti kongres muzealaca Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem održat će se u Vukovaru, u prostorima Gradskog muzeja Vukovar, smještenog u baroknom dvorcu Eltz, od 11. do 14. listopada 2017. godine. 


28. rujna 2017. - Bilateralni susret ministara kulture Hrvatske i Slovenije
Na poziv ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ministar kulture Republike Slovenije Anton Peršak posjetit će Zagreb u četvrtak, 28. rujna 2017. godine. 
 
   Bilateralni sastanak održat će se u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i tom prilikom razgovarat će se o daljnjem razvoju kulturne suradnje između dviju zemalja. Kako hrvatska kazališta intenzivno surađuju sa slovenskim kazalištima, obje zemlje vide izvedbeni sektor kao zajednički zamašnjak kulturne suradnje između Slovenije i Hrvatske.
 
   U slovenskoj delegaciji sastanku će uz ministra kulture Republike Slovenije Antona Peršaka, sudjelovati voditeljica kabineta Ministarstva kulture Republike Slovenije Maja Dimitrovski, veleposlanica Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Smiljana Knez i ministar savjetnik pri Veleposlanstvu Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Matjaž Marko.
 
   Uz ministricu kulture dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek sastanku će prisustvovati pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo, državni tajnik Krešimir Partl i tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić.
 
   Nakon sastanka delegacija će prisustvovati premijeri predstave „Tko pjeva zlo ne misli“ u režiji Renea Medvešeka u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.


27. rujna 2017. - Ministar ljudskih resursa Mađarske Zoltán Balog u posjeti Varaždinu na poziv ministrice kulture
Na poziv ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, ministar ljudskih resursa Mađarske g. Zoltán Balog posjetit će Varaždin u srijedu 27. rujna 2017. godine te će prisustvovati koncertu mađarskog Baroknog orkestra ,,Savaria'' u okviru 47. Varaždinskih baroknih večeri. 
   Koncertu će prisustvovat i ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak,  obzirom na djelokrug rada ministra Zoltána Baloga, koji obuhvaća i resor znanosti i obrazovanja.
 
   Barokni orkestar ,,Savaria'' održat će koncert u župnoj crkvi sv. Nikole u 20.00 sati, na programu je Oratorij - Sveti Stjepan, prvi kralj Ugarske A. Caldara, pod umjetničkim vodstvom  Pála Németha.
 
   Predviđene su izjave za medije u 19.40 sati, ispred župne crkve sv. Nikole prije početka koncerta.


19. - 25. rujna 2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će na Trećem forumu kulturne suradnje između Kine i srednjoistočnih europskih zemalja (CEEC)
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravit će od 19. do 25. rujna 2017. godine u Hangzhouu, Kina, gdje će sudjelovati na Trećem forumu kulturne suradnje između Kine i zemalja  Srednje i Istočne Europe (CEEC).  
 
   Forum se održava u sklopu inicijative „16 + 1“ kojoj je cilj intenziviranje i proširenje suradnje NR Kine sa 16 zemalja Srednje i Istočne Europe. Suradnja u okviru inicijative odnosi se na područja gospodarske suradnje odnosno investicija, transporta, financija, znanosti, obrazovanja i kulture.


22. rujna 2017. - Svečano otvorenje novih prostora Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka
Državni tajnik Krešimir Partl prisustvovat će u petak, 22. rujna 2017. godine, u 11 sati na svečanom otvorenju prve faze uređenja prostora Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, koje se otvara velikom retrospektivnom izložbom „Tomislav Gotovac Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte“. 
 
   Retrospektivna izložba „Tomislav Gotovac Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte“, dio je programske linije Doba moći projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020. i tom se izložbom, koja će biti otvorena u petak, 22. rujna 2017. godine u 20,00 sati, ujedno otvara i dio prizemlja i prvi kat tzv. H-objekta u kvartu kulture u Benčiću, što predstavlja dovršetak prve faze uređenja novih prostora Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.


22. rujna 2017. - Svečana dodjela Nagrade „Vicko Andrić“ za 2016. godinu
Svečanost dodjele  Nagrade „Vicko Andrić“ za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj održat će se u petak, 22. rujna 2016. godine, u 13 sati u Muzeju Mimara. Nagrade će dodijeliti državni tajnik Ministarstva kulture RH dr. sc. Ivica Poljičak. 

   Odlukom Odbora Nagrade „Vicko Andrić“ nagradu za životno djelo dobio je dr. sc. Zorislav Horvat, danas umirovljeni djelatnik Konzervatorskog odjela u Zagrebu, godišnja nagrada dodijeljena je gospođi dr. sc. Jasni Jeličić Radonić za konzervatorsko-restauratorske radove na crkvi sv. Ivana u Starome Gradu na Hvaru, a nagrada za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena je Ekomuzeju Batana u Rovinju.
 
   O nagradama je odlučio Odbor Nagrade „Vicko Andrić“ u sastavu: mr. sc. Branka Šulc, dr. sc. Žarko Španiček, dr. sc. Tajana Pleše, dr. sc. Darko Komšo, mr. sc. Zoran Wiewegh, dr. sc. Tanja Lolić, dr. sc. Radoslav Buzančić i Ranka Saračević Würth, prof., kao članovi Odbora te Davor Trupković, d. i. a., predsjednik Odbora.


20. rujna 2017. - Svečano otvorenje središnje izložbe Pustinja Blaca – kulturni krajolik
U povodu Dana europske baštine u Hrvatskoj koji se već tradicionalno obilježavaju tijekom rujna i listopada, državni tajnik Krešimir Partl svečano će otvoriti središnju izložbu Pustinja Blaca – kulturni krajolik u srijedu, 20. rujna 2017. godine u 19:00 sati, u Gliptoteci HAZU, u Zagrebu. 
  
   Ovom izložbom želi se predstaviti nekadašnji svećenički eremitorij Pustinje Blaca kojim se danas u suvremenim okolnostima, baš kao nekad, upravlja s visokom sviješću o nužnoj povezanosti čovjeka s prirodom. Budući da je ovogodišnja zajednička tema većine zemalja Vijeća Europe Baština i priroda: krajolik mogućnosti, upravo se stoga ovom izložbom otvaraju Dani europske baštine u Hrvatskoj. Temom se želi istaknuti potreba istraživanja raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće naraštaje. Svojom sadržajnom i oblikovnom sveobuhvatnošću ona ujedno predstavlja prikladan uvod u Europsku godinu kulturne baštine, čijim će mnogobrojnim i raznovrsnim manifestacijama biti obilježena cijela 2018.
  
   Više dodatnih informacija o raznovrsnom programu možete pročitati u Publikaciji Dani europske baštine 2017. gdje su na jednom mjestu dostupni osnovni podatci o događajima: njihovoj lokaciji, datumu, vremenu održavanja kao i kratki opis njihova sadržaja.

•  Priopćenje Europske komisije i Vijeća Europe (hrvatski prijevod):
   Dani europske baštine 2017.: Uska povezanost između ljudi i prirode 

18. rujna 2017. - Konferencija za medije povodom objave Poziva za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu
Povodom objave Poziva za dodjelu potpora programima koji potiču razvoj publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2017. godinu, Ministarstvo kulture poziva vas na konferenciju za medije koja će se održati u ponedjeljak, 18. rujna 2017. godine, u 11:30 sati u Ministarstvu kulture (Velika dvorana, 1. kat).  
 
   Konferenciji za medije uz ministricu kulture dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek, prisustvovat će pomoćnica ministrice doc. dr. sc. Iva Hraste Sočo, načelnica Sektora  za razvoj kulture i umjetnosti Nevena Tudor Perković i voditeljica programa Maja Zrnčić.  Arhiva
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a