E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
ilok-vukovar-vucedol
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Najave
 29. travnja 2017. - Svečano predstavljanje postava Zbirke sakralnih umjetnosti i obnove renesansne crkve sv. Justine u gradu Rabu
U subotu, 29. travnja 2017. godine održat će se svečanost blagoslova obnovljene renesansne crkve sv. Justine u gradu Rabu i predstavljanje postava Zbirke sakralnih umjetnina župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, koju će otvoriti državni tajnik Krešimir Partl a govorit će i pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković. 
 
     Obnova crkve i zvonika sv. Justine bili su jedan od najopsežnijih zahvata u domeni očuvanju i zaštite kulturnih dobara u Hrvatskoj. U sklopu odgovarajućih programa, financijska sredstva za obnovu osiguralo je Ministarstvo kulture.
 
     Radove je nadzirao i vodio konzervator i predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra, Miljenko Domijan u suglasju sa nadležnim Konzervatorskim odjelom u Rijeci, ujedno i autor postava Zbirke sakralnih umjetnosti.


21. travnja 2017. - Posjet ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek Krapini
Ministrica kulture RH dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, na poziv gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića, posjetit će Krapinu u petak, 21. travnja 2017. godine. 
 
     Predviđen  je sastanak u Gradskoj vijećnici sa gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem a tijekom boravka u Krapini, ministrica kulture obići će Galeriju Grada Krapine i razgledati 20. jubilarnu izložbu pisanica.
 
     Ministrica kulture posjetit će i Gradsku knjižnicu Krapina, povodom obilježavanja „Noći knjige 2017.“, nakon čega će svečano otvoriti 10. jubilarni Glumački festival u Krapini (GFUK).
     Predviđene su izjave za medije u 19.45 sati, ispred zgrade Pučkog otvorenog učilišta u Krapini.


12. travnja 2017. - Stručna rasprava "Kulturne politike i kulturne industrije kao poticaj gospodarskog razvoja"
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek održat će uvodno izlaganje i predavanje na znanstvenom skupu „Kulturne politike i kulturne industrije kao poticaj gospodarskog razvoja“ koji će se održati u srijedu, 12. travnja 2017. godine, u 11 sati u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu (Trg maršala Tita 14). 

     Znanstveni skup „Kulturne politike i kulturne industrije kao poticaj gospodarskog razvoja“ jedanaesto je stručno događanje u okviru tribine „Inovacije i transfer tehnologije – poticaj gospodarskog razvoja Hrvatske“, a na znanstvenom skupu raspravljat će se o učincima dobro promišljene kulturne politike usmjerene na rast gospodarstva Republike Hrvatske.

     Prisutnima će pozdravne riječi uputiti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić. Nakon uvodnog izlaganja ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, panel raspravu moderirat će doc. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, voditeljica poslijediplomskog sveučilišnog specijalističkog interdisciplinarnog studija Intelektualno vlasništvo.

     Na panel diskusiji sudjelovat će red. prof. art. Zrinko Ogresta, glazbenik Tonči Huljić, muzejska savjetnica i ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu Goranka Horjan, savjetnik mentor u Uredu glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Damir Novinić i direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva, Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture, Irena Kregar Šegota. Voditelj stručnoga skupa je prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu.
 

11. travnja 2017. - Dodjela Nagrade "Iso Velikanović" za 2016. godinu
U Hrvatskom državnom arhivu (Marulićev trg 21, Zagreb) 11. travnja 2017. godine u 12 sati održat će se dodjela Nagrade "Iso Velikanović“ za 2016. godinu. Nagrada za životno djelo bit će uručena gospođi Mirjani Hećimović, a godišnja nagrada, za prijevod djela Roberta Gravesa "Bijela božica – povijesna gramatika pjesničkog mita", gospodinu Dinku Telećanu. 
   
     Nagrada je ustanovljena 2005. godine kao priznanje Ministarstva kulture za najbolja ostvarenja u području prevođenja književnih djela. Svake se godine dodjeljuje godišnja nagrada i nagrada za životno djelo. Sastoje se od medalje, povelje i novčanog iznosa.
     Godišnju nagradu dobivaju prevoditelji državljani Republike Hrvatske za djela koja su bila objavljena tijekom protekle godine, dok se nagradom za životno djelo izražava priznanje književnim prevoditeljima koji su svojim radom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njihova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske.
 
     Nagrada je osmišljena i ustanovljena kao poticaj za poboljšanje kvalitete i vrijednosti književnih prijevoda te popunjavanje praznina u području hrvatske prijevodne literature. Na taj se način nastoji hrvatskim čitateljima približiti vrhunska djela s jezika i iz književnosti naroda koji dosad nisu zauzimali zasluženo mjesto u kontekstu naše nacionalne kulture te ujedno podržati dignitet prevoditeljske struke.
 
     O dodjeli nagrada odlučuje odbor od sedmero članova, koje za razdoblje od dvije godine imenuje Ministarstvo kulture iz redova uglednih prevoditelja, stručnjaka i kulturnih djelatnika.
 
     Sastav Odbora za dodjelu Nagrade "Iso Velikanović“ čine Mate Maras, predsjednik, Ana Prpić, Sead Muhamedagić, Marko Kovačić, Petra Mrduljaš Doležal, Dubravka Sesar i Karmela Cindrić.


7. travnja 2017. - Konferencija za medije povodom raspisivanja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Zakona o arhivskom gradivu i arhivima
Povodom raspisivanja javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupku donošenja Nacrta prijedloga Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, pozivamo vas na konferenciju za medije koja će se održati u petak, 7. travnja 2017. godine, u 12:00 sati u Ministarstvu kulture ( 
Mala dvorana, 1. kat). 
 
     Konferenciji za medije uz ministricu kulture dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek prisustvovat će državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak i pomoćnik ravnatelja Hrvatskog državnog arhiva za arhivske informacijske sustave i međunarodnu suradnju Jozo Ivanović.
 
     Na konferenciji za medije predstavit će se Nacrt prijedloga Zakona o arhivskom gradivu i arhivima kojim će se unaprijediti i osuvremeniti sustav zaštite arhivskog gradiva u Republici Hrvatskoj te osigurati primjeren pravni okvir za dugoročnu zaštitu gradiva u elektroničkom obliku, uz trajno očuvanje pouzdanosti i svih njegovih bitnih svojstava.


5. travnja 2017. - Svečana dodjela stipendija Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ za 2017. godinu
L'Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture pozivaju Vas na svečanu dodjelu stipendija Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ za 2017. godinu

      Već jedanaestu godinu zaredom Izborno povjerenstvo programa sastavljeno od vrhunskih hrvatskih znanstvenika na čelu s predsjednikom HAZU, akademikom Zvonkom Kusićem, odabire  četiri najperspektivnije mlade znanstvenice te im na taj način odaje priznanje za svakodnevne doprinose u znanosti na nacionalnoj, ali i svjetskoj razini.

Svečana dodjela stipendija održat će se u srijedu, 5. travnja 2017. godine s početkom u 19 sati, u Preporodnoj dvorani Narodnoga doma Akademije znanosti i umjetnosti  (Opatička 18, Zagreb).
 
     Nacionalne stipendije „Za žene u znanosti“ tijekom godina su postale prestižno priznanje za znanstvena dostignuća ali i neprocjenjiv izvor motivacije, podrške i inspiracije ženama u području znanosti. Ovom svečanom dodjelom stipendija želi se promovirati njihov ustrajan i plodonosan rad te izvanredni doprinosi u stvaranju društva znanja.


4.-5. travnja 2017. - Sastanak Međudržavnog povjerenstva za povrat umjetnina iz Republike Srbije u Hrvatsku
Međudržavno povjerenstvo za povrat umjetnina iz Republike Srbije u Hrvatsku, sastat će se  4. i 5. travnja 2017. godine u Požegi i Pakracu, na temu dogovora o povratu umjetnina s područja zapadne Slavonije i njihovoj pohrani te utvrđivanja termina za realizaciju povrata kulturnih dobara u RH.

     Sastanak Međudržavnog povjerenstva za povrat umjetnina iz Republike Srbije u Hrvatsku održat će se u Požegi, 4. travnja 2017. u Konzervatorskom odjelu, a sastanku će prisustvovati ministrica kulture RH dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, zajedno s pomoćnikom ministrice kulture Davorom Trupkovićem i tajnicom Kabineta ministrice Doris Kurtov.

     Po dolasku u Pakrac, sastat će se sa Episkopom slavonskim Jovanom Ćulibrkom nakon čega će se održati sastanak s gradonačelnikom Požege Vedranom Neferovićem.

     Tijekom boravka u Požeško - slavonskoj županiji ministrica će se sastati s biskupom Antunom Škvorčevićem u Požeškoj biskupiji i obići će Grad Pleternicu te održati sastanak s gradonačelnicom Antonijom Jozić.


30. ožujka 2017. - Otvorenje izložbe „Hommage à Nasta Rojc“ u Beču
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u pratnji pomoćnice ministrice kulture dr. sc. Ive Hraste Sočo boravit će u službenom posjetu Beču od 30. do 31. ožujka 2017. godine. 

     U okviru obilježavanja manifestacije „Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017“ ministrica kulture Republike Hrvatske zajedno sa saveznim ministrom za umjetnost, kulturu, Ustav i medije Republike Austrije Thomasom Drozdom, otvorit će izložbu pod nazivom „Hommage à Nasta Rojc“ u četvrtak, 30. ožujka 2017. godine, u 19.00 sati u Palači Porcia, Herengasse 23.
 
     Tijekom boravka u Beču ministrica kulture održat će i bilateralni sastanak sa saveznim ministrom za umjetnost, kulturu, Ustav i medije Republike Austrije Thomasom Drozdom.   Arhiva
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
Kliknite za više
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Kliknite za više
 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a