E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Najave
 26. srpnja 2017. - Konferencija za medije povodom potpisivanja Odluke o zajedničkom financiranju programa poduzetništva u kulturi za područje nakladništva i knjižarstva u 2017. godini
Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić i ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek potpisat će Odluku o zajedničkom financiranju, u okviru provedbe Javnog poziva za predlaganje programa poduzetništva u kulturi za područje nakladništva i knjižarstva u 2017. godini.

   Povodom potpisivanja Odluke i objave rezultata vezanih uz programe poduzetništva u kulturi na području nakladništva i knjižarstva, pozivamo vas na konferenciju za medije koja će se održati u srijedu, 26. srpnja 2017. godine u 13:30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5). 
 
   Konferenciji za medije uz ministricu kulture dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek i potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martinu Dalić, prisustvovat će predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić.


24.-25. srpnja 2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorit će izložbu Ivana Meštrovića „Jadranska epopeja“ u Krakovu
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravit će u službenom posjetu Poljskoj u Krakovu, od 24. do 25. srpnja 2017. godine, povodom otvorenja retrospektivne izložbe Ivana Meštrovića „Jadranska epopeja“. 

   U suradnji  Muzeja Ivana Meštrovića i Međunarodnog kulturnog centra u Krakovu, poljskoj javnosti predstavit će se po prvi puta retrospektiva velikana hrvatske umjetnosti.
 
   Izložba Ivana Meštrovića „Jadranska epopeja“ održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Republike Poljske Andrzeja Dude. Izložba je otvorena do 5. studenoga 2017. godine.


16. srpnja 2017. - Državni tajnik Krešimir Partl prisustvovat će otvaranju 42. Osorskih glazbenih večeri
Državni tajnik Krešimir Partl prisustvovat će svečanom otvaranju 42. Osorskih glazbenih večeri, koje će se održati u nedjelju, 16. srpnja 2017. godine, s početkom u 21 sat.
  
   42. Osorske glazbene večeri bit će obilježene festivalskim programom od petnaest koncerata i četiri nastupa studentskih ansambala, a otvara se koncertom dvaju kvarteta – prvog gudačkog, a drugog puhačkog, preciznije, saksofonskog. Zagrebački kvartet i Kvartet Papandopulo na osorskom će koncertu izvesti poznata djela svjetske literature, uključujući Šoštakovičev osmi gudački kvartet te duhovite Petitove varijacije.
 

15. srpnja 2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorit će 64. Pulski filmski festival
U subotu, 15. srpnja 2017. godine, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, otvorit će 64. Pulski filmski festival. 
 
   Na Festivalu koji će se održati od 15. do 22. srpnja 2017. godine, prikazat će se ukupno 170 filmskih naslova kroz 15 različitih filmskih programa, 230 projekcija i 88 premijera.
 
   Uz filmske programe odvijat će se i već tradicionalni popratni programi i  događanja koja čine izložbe, koncerti i specijalizirani program za filmske profesionalce Pula PROfessional u sklopu kojeg će se održati predavanja, okrugli stolovi i promocije novih naslova iz audiovizualne industrije.
 

14. srpnja 2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovat će otvaranju 63. Splitskog ljeta
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, prisustvovat će svečanom otvaranju 63. Splitskog ljeta u petak, 14. srpnja 2017. godine.
 
   Premijerom opere „Seviljski brijač“ Gioachina Rossinija, a pod ravnanjem Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića počinje 63. Splitsko ljeto.

   Tijekom mjesec dana slijedi program s 28 opernih, dramskih, baletnih, koncertnih naslova, večeri poezije, pet likovnih izložbi, jednom umjetnička instalacijom, jednom promocijom knjige te ukupno 45 izvedbi koje će se odvijati na trinaest lokacija sve do 14. kolovoza.
 

10. srpnja 2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će na svečanom otvaranju 68. Dubrovačkih ljetnih igara
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovat će na svečanom otvaranju 68. Dubrovačkih ljetnih igara u ponedjeljak, 10. srpnja 2017. godine, u 21:00 sat ispred crkve sv. Vlaha.
 
   Podizanjem festivalske zastave Libertas uz stihove Himne slobodi svečano će biti otvorene 68. Dubrovačke ljetne igre, koje će se i ove godine tradicionalno održavati do 25. kolovoza 2017. godine.
 
   U 47 dana, na više od 15 ambijentalnih lokacija, približno 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta pred međunarodnom će publikom od 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izvesti oko 80 dramskih, glazbenih, opernih, baletnih, folklornih i drugih programa.


19. lipnja 2017. - Svečana dodjela „Nagrade Vladimir Nazor“ 19. lipnja u Hrvatskome državnome arhivu
Svečana dodjela „Nagrade Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma održat će se 19. lipnja 2017. godine u 20 sati, u Hrvatskome državnome arhivu u Zagrebu.  

   Nagrada se dodjeljuje kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo. Nagradu dodjeljuje Odbor „Nagrade Vladimir Nazor“ na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministra kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika.
 
   Na čelu Odbora je akademik Zvonko Kusić, a članovi su dr. sc. Nikola Polak, akademkinja Dubravka Oraić Tolić, prof. Branko Ivanda, Biserka Rauter Plančić, Almira Osmanović, akademik Stanislav Tuksar, Joško Ševo, Ivica Kunčević.
 
   Nagradu će dobitnicima uručiti ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek  i predsjednik Odbora „Nagrade Vladimir Nazor“ akademik Zvonko Kusić. Dodjelu će izravno prenositi HRT na Prvom programu HTV-a.
 
   Podsjetimo, Odbor „Nagrade Vladimir Nazor“ pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 22. svibnja 2017. godine donio je odluke o dobitnicima „Nagrade Vladimir Nazor“ za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu, kako slijedi:
 
KNJIŽEVNOST
Nagrada za životno djelo – akademik DUBRAVKO JELČIĆ
Godišnja nagrada – akademik KREŠIMIR NEMEC za monografiju Gospodar priče: Poetika Ive Andrića
 
GLAZBA
Nagrada za životno djelo – prof. emeritus VLADIMIR KRANJČEVIĆ
Godišnja nagrada ‒ pijanist RUBEN DALIBALTAYAN za diskografsko ostvarenje Blagoje Bersa: za klavir
 
FILMSKA UMJETNOST
Nagrada za životno djelo – glumac BOŽIDAR SMILJANIĆ
Godišnja nagrada – redateljica HANA JUŠIĆ za scenarij i režiju debitantskog dugometražnog filma Ne gledaj mi u pijat
 
LIKOVNE I PRIMIJENJENE UMJETNOSTI
Nagrada za životno djelo ‒ slikar EUGEN FELLER
Godišnja nagrada ‒ akademski kipar PERUŠKO BOGDANIĆ za izložbu Kipar Bogdanić u sinkronijskom čitanju održanu u Galeriji umjetnina Slavonskog Broda
 
KAZALIŠNA UMJETNOST
Nagrada za životno djelo – glumac i redatelj MUSTAFA NADAREVIĆ
Godišnja nagrada – baletna solistica IVA VITIĆ GAMEIRO za ulogu Julije u baletu Romeo i Julija
 
ARHITEKTURA I URBANIZAM
Nagrada za životno djelo – akademik BRANKO KINCL
Godišnja nagrada ‒ arhitektica VJERA BAKIĆ za Bazenski kompleks Svetice (ostvaren u suautorstvu s Matthiasom Kulstrunkom)
 


19. lipnja 2017. - Informativna radionica vezana uz Poziv na dostavu projektnih prijedloga programa „Umjetnost i kultura 54+“
Kako bi potencijalne prijavitelje informiralo o ciljevima i kriterijima Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Umjetnost i kultura 54+“, Ministarstvo kulture organiziralo je informativnu radionicu koja će se održati u ponedjeljak, 19. lipnja 2017. godine, u 10:00 sati u Hotelu International u Zagrebu.

   Radionici će prisustvovati državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević i državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl.
 
   Ministarstvo kulture objavilo je dana 23. svibnja 2017. godine otvoreni (privremeni) poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom “Umjetnost i kultura 54 +“. Poziv se provodi u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a usmjeren je na socijalno uključivanje i unaprjeđenje kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima.
 
   Ovim Pozivom financirat će se aktivnosti pripreme i provedbe participativnih umjetničkih i kulturnih aktivnosti usmjerenih na socijalno uključivanje osoba starijih od 54 godina te aktivnosti stručnog usavršavanja umjetnika i kulturnih radnika u području kulturne i umjetničke edukacije i medijacije usmjerene na socijalno uključivanje osoba starijih od 54 godine.
 
   Prihvatljivi prijavitelji su organizacije civilnog društva (umjetničke organizacije, udruge u području kulture i umjetnosti, zaklade te zadruge koje u svom temeljnom aktu imaju navedenu kulturnu, odnosno umjetničku djelatnost), ustanove u kulturi te jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.
 
   Ukupni iznos bespovratnih sredstava iznosi 20.000.000,00 HRK. Udio financiranja po pojedinom projektu iznosi 100% prihvatljivih troškova, od čega je 85% osigurano iz sredstava Europskog socijalnog fonda (ESF-a), dok će obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15% osigurati Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.
   Krajnji rok za podnošenje projektnih prijedloga je 24. srpnja 2017. godine.


10. lipnja 2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uručit će povelje o upisu Ekomuzeja „Batana“ u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, pomoćnik ministrice Davor Trupković i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO Rut Carek posjeti će Rovinju u subotu, 10. lipnja 2017. godine, povodom dodjele povelje za upis u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta ekomuzeološkoj rovinjskoj zajednici. 
 
   Ministarstvo kulture predložilo je Projekt Ekomuzej Batana za upis u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta jer predstavlja jedinstveni pristup očuvanju ukupne materijalne i nematerijalne baštine grada Rovinja koje se temelji na inicijativi i aktivnom angažmanu lokalnih stanovnika i stručnjaka.
 
   Na sjednici UNESCO-ova Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu održanoj u Adis Abebi, Etiopiji, od 28. 11. do 2. 12. 2016. godine, projekt Ekomuzej Batana iz Rovinja upisan je u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta.30. svibnja 2017. - Konferencija za medije povodom određivanja mjera Ministarstva kulture vezanih uz sektor knjige i nakladništva
Povodom predstavljanja mjera koje Ministarstvo kulture planira provesti  vezano uz  sektor knjige i nakladništva a posebno uz uspostavu distribucijskih kanala, pozivamo vas na konferenciju za medije koja će se održati u utorak, 30. svibnja 2017. godine u 11:00 sati u Ministarstvu kulture (Velika dvorana, 1. kat). 

   Konferenciji za medije uz ministricu kulture dr. sc. Ninu Obuljen Koržinek, prisustvovat će državni tajnik Krešimir Partl i predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić.


22. - 23. svibnja 2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovat će sjednici Vijeća Europske unije za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS)
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravit će u službenom posjetu Bruxellesu od 22. do 23. svibnja 2017. godine, povodom sjednice Vijeća Europske unije za obrazovanje, mlade, kulturu i sport (EYCS).
 
Vijeće za obrazovanje, mlade, kulturu i sport sastoji se od ministara nadležnih za obrazovanje, kulturu, mlade, medije i sport iz svih država članica EU-a. Na sastanku će sudjelovati predstavnik Europske komisije, zatim gđa Federica Mogherini, potpredsjednica Europske komisije / visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i g. Tibor Navracsics,  povjerenik Europske komisije za kulturu, obrazovanje i mlade, koji će svojim izlaganjima pridonijeti raspravama.
 
Za ovu sjednicu Vijeća ministara, malteško Predsjedništvo je predvidjelo da će biti usvojen Opći pristup vezan uz daljnji rad na pripremi Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama čija je revizija započela na inicijativu Europske komisije prije godinu dana. Nakon toga će ministri na Vijeću razgovarati o Nacrtu zaključka Vijeća o strateškom pristupu EU međunarodnim kulturnim odnosima te ga po završetku rasprave i usvojiti.  Republika Hrvatska je uz izraženu podršku dokumentu istaknula da se zalaže za suradnju otvorenu svima, regionalno kao i globalno, uz jačanje međusektorske suradnje i međukulturnog dijaloga.


12. svibnja 2017. - Nastup Hrvatske na 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti na Venecijanskom bijenalu
U povodu nastupa Hrvatske na 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti na Venecijanskom bijenalu, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek boravit će u Veneciji u petak, 12. svibnja 2017. godine. 

     Izložba „Horizont očekivanja“ predstavit će instalacije umjetnika Tine Gverović i Marka Tadića po izboru kustosice izložbe Branke Benčić.
     Projekt se realizira kao dvostruka samostalna izložba i temelji na produkciji novih radova umjetnika, posebno osmišljenih za izlaganje na Bijenalu.
 
    Izložba Tine Gverović i Marka Tadića strukturira se kao fragmentaran narativ i ukazuje na privremenost izložbenog prostora, spajajući dvije umjetničke pozicije koje se bave temama neizvjesnosti, tenzija ili urušavanja te načinima kojima ih dovodimo u različite uvjete i kontekste. Tina Gverović i Marko Tadić u svojim radovima angažiraju konceptualne postupke i subjektivnu imaginaciju upisane u prostorne i vremenske diskontinuitete. Tako se konstituira prostor koji propituje strukture izlaganja i percepciju promatrača, artikulirajući njegov fluidan, gotovo performativan karakter kretanja prostorom. Riječ je o obliku koloniziranja prostora kao autorefleksivnoj gesti. Izbjegavajući fiksnu naraciju koja ocrtava određen sadržaj, izložba sudjeluje u stvaranju niza međuodnosa i pukotina, ukazujući na preinake i lomove kao mjesta potencijalne transformacije i imaginacije. 
 
     Za vrijeme trajanja izložbe Venecijanski bijenale organizira cikluse susreta s umjetnicima nazvane „Tavola aperta“. Niz neformalnih razgovora dio je kustoske koncepcije umjetničke direktorice Bijenala Christine Macel kojima se želi potaknuti dijalog publike i umjetnika.
     Predviđeni datum susreta Tine Gverović i Marka Tadića s publikom u okviru projekta „Tavola aperta“ jest 20. rujna 2017. godine u Centralnom paviljonu u Giardinima.
     Dio kustoske koncepcije Christine Macel također je „Artist Practice Project“ u okviru kojeg će se prikazivati video radovi umjetnika koji izlažu na glavnoj međunarodnoj izložbi te u nacionalnim paviljonima.
 
     Umjetnička direktorica 57. Venecijanskog bijenala uvrstila je u središnju međunarodnu izložbu u Giardinima radove jednog od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika Mladena Stilinovića.
    
http://croatianpavilion-venicebiennale.hr/


8. - 9. svibnja 2017. - Konferencija na Cresu u okviru predsjedavanja Hrvatske SEECP-om (South East European Cooperation Process)
Ministarstvo kulture organizira Konferenciju o lokalnom razvoju temeljenom na vrijednosti  kulturne i prirodne baštine koja će trajati od 8. - 9. svibnja 2017. godine, na otoku Cresu.

     Hrvatska je tijekom 2016. i 2017., godine predsjedavajuća zemlja inicijative SEECP.  Predsjedavanje koordinira Ministarstvo vanjskih poslova koje je organiziralo niz savjetovanja, događaja, konzultacija na svim područjima suradnje Hrvatske s ostalim državama Jugoistočne Europe.
 
     Vijeće Europe zajedno s ministarstvima kulture devet zemalja Jugoistočne Europe, 2003. godine započelo je s provedbom Regionalnog programa za kulturnu i prirodnu baštinu Jugoistočne Europe. U okviru ovog programa bio je pokrenut „Pilot projekt lokalnog razvoja“ koji se odnosio na manje razvijene homogene regije srednje veličine koje karakterizira bogata kulturna i prirodna baština. 
 
     Program se temeljio na principima Okvirne konvencije o vrijednosti kulturne baštine za društvo (Faro, 2005.) i Konvenciji o zaštiti europskog krajobraza (Firenca, 2000.) čiji potpisnici su gotovo sve zemlje SEECP inicijative.
 
     Republika Hrvatska je među malobrojnim zemljama koje su privele kraju cjelokupni proces Pilot projekta, kako na lokalnoj tako i nacionalnoj razini.
 
     Cilj Konferencije je rasprava o iskustvima i povezivanje predstavnika ministarstava kulture država članica SEECP-a, predstavnika civilnih udruga, voditelja pilot projekata lokalnog razvoja te međunarodnih stručnjaka, kako bi analizirali iskustva uspješnih projekata koji uključuju baštinu kao razvojni resurs u javne politike.
 
     Konferencija će biti usredotočena na Faro konvenciju i mogućnost primjene njenih načela u strategijama razvoja ruralnih područja bogatih kulturnom i prirodnom baštinom.


29. travnja 2017. - Svečano predstavljanje postava Zbirke sakralnih umjetnosti i obnove renesansne crkve sv. Justine u gradu Rabu
U subotu, 29. travnja 2017. godine održat će se svečanost blagoslova obnovljene renesansne crkve sv. Justine u gradu Rabu i predstavljanje postava Zbirke sakralnih umjetnina župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, koju će otvoriti državni tajnik Krešimir Partl a govorit će i pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković. 
 
     Obnova crkve i zvonika sv. Justine bili su jedan od najopsežnijih zahvata u domeni očuvanju i zaštite kulturnih dobara u Hrvatskoj. U sklopu odgovarajućih programa, financijska sredstva za obnovu osiguralo je Ministarstvo kulture.
 
     Radove je nadzirao i vodio konzervator i predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra, Miljenko Domijan u suglasju sa nadležnim Konzervatorskim odjelom u Rijeci, ujedno i autor postava Zbirke sakralnih umjetnosti. Arhiva
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a