E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
ilok-vukovar-vucedol
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Najave
 30. ožujka 2017. - Otvorenje izložbe „Hommage à Nasta Rojc“ u Beču
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u pratnji pomoćnice ministrice kulture dr. sc. Ive Hraste Sočo boravit će u službenom posjetu Beču od 30. do 31. ožujka 2017. godine. 

     U okviru obilježavanja manifestacije „Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017“ ministrica kulture Republike Hrvatske zajedno sa saveznim ministrom za umjetnost, kulturu, Ustav i medije Republike Austrije Thomasom Drozdom, otvorit će izložbu pod nazivom „Hommage à Nasta Rojc“ u četvrtak, 30. ožujka 2017. godine, u 19.00 sati u Palači Porcia, Herengasse 23.
 
     Tijekom boravka u Beču ministrica kulture održat će i bilateralni sastanak sa saveznim ministrom za umjetnost, kulturu, Ustav i medije Republike Austrije Thomasom Drozdom.  


28. ožujka 2017. - Konferencija za medije povodom nastupa Hrvatske na 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti na Venecijanskom bijenalu
Povodom nastupa Hrvatske na 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti na Venecijanskom bijenalu, na kojoj će se predstaviti projekt pod naslovom „Horizont očekivanja“, pozivamo vas na konferenciju za medije koja će se održati u utorak, 28. ožujka 2017. godine, u 11 sati u Ministarstvu kulture (Velika dvorana, 1. kat).


Hrvatski paviljon na 57. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti 
 
Venecijanski bijenale
13. 5. ‒ 26. 11. 2017.
Dani predotvorenja : 10. – 12. 5. 2017.
 
      Na konferenciji za medije sudjelovat će ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo, zatim autori Tina Gverović i Marko Tadić, kustosica izložbe Branka Benčić te ostali članovi autorskog tima. Predstavnicima medija na konferenciji bit će dostupni tekstualni, vizualni i videomaterijali vezani uz projekt.

HORIZONT OČEKIVANJA / TINA GVEROVIĆ, MARKO TADIĆ
Kustosica: Branka Benčić
OTVORENJE IZLOŽBE: 12. svibnja 2017. u 13:00 sati

Izložba za hrvatski paviljon pod naslovom Horizont očekivanja predstavit će instalacije dvoje umjetnika:
Fantomska trgovina: More Ljudi (Phantom Trades: Sea of People) Tine Gverović 
Događaji koje treba zaboraviti (Events Meant to Be Forgotten) Marka Tadića

     „Horizont očekivanja“ u hrvatskom paviljonu predstavlja umjetnike Tinu Gverović i Marka Tadića. Projekt se realizira kao dvostruka samostalna izložba i temelji na produkciji novih radova umjetnika, posebno mišljenih za izlaganje na Bijenalu. Izložba Tine Gverović i Marka Tadića strukturira se kao fragmentaran narativ i ukazuje na privremenost izložbenog prostora, spajajući dvije umjetničke pozicije koje se bave temama neizvjesnosti, tenzija ili urušavanja te načinima putem kojih ih dovodimo u različite uvjete i kontekste. Tina Gverović i Marko Tadić u svojim radovima angažiraju konceptualne postupke i subjektivnu imaginaciju upisane u prostorne i vremenske diskontinuitete. Tako se konstituira prostor koji propituje strukture izlaganja i percepciju promatrača, artikulirajući njegov fluidan, gotovo performativan karakter kretanja prostorom. Riječ je o obliku koloniziranja prostora kao autorefleksivnoj gesti. Izbjegavajući fiksnu naraciju koja ocrtava određen sadržaj, izložba sudjeluje u stvaranju niza međuodnosa i pukotina, ukazujući na preinake i lomove kao mjesta potencijalne transformacije i imaginacije.
 
     Uz pomoć različitih medija, slikarstva, crteža, instalacije ili teksta Tina Gverović radove stvara u obliku dezorijentirajućih instalacija koje angažiraju prostor, teritorij i identitet te propituje odnos radova i imaginacije. Njezine su slike fluidne i krhke predodžbe, koje levitiraju između različitih stanja. U instalaciji Fantomska trgovina: More ljudi, koja se sastoji od slika i predmeta, Tina Gverović nastavlja propitivati procese prikupljanja, pozornost usmjerava na povijest i materijalnost, tijela u tranzitu, kao pokretne mase ili geopolitičke subjekte.
 
     Marko Tadić u svojem je radu dugoročno fasciniran naslijeđem modernizma. Događaji koje treba zaboraviti instalacija je koja se koristi dijaprojekcijama, filmom i crtežima, povezanima sustavom konstruktivnih elemenata. Počiva na nizu projiciranih slika, vintage imaginarija, a pronađeni slajdovi kao ready made slike ili found footage / found images predstavljaju prizore u koje umjetnik intervenira crtanjem ili struganjem. Inscenirajući priču na razmeđu dokumenta i fikcije, Marko Tadić razvija narativ labavo povezanih prizora uokvirujući napuštene ili zaboravljene lokacije, kao ostatke zamrznutog vremena, vizualnu panoramu koja lebdi negdje između povijesti, sjećanja i projekcija budućnosti.

     Preuzimajući naslov iz teorije recepcije Hansa Roberta Jaussa, kao struktura koja omogućuje razumijevanje, „horizont očekivanja“ ukazuje na platformu zajedničkog iskustva, kao i neizvjesne mogućnosti identifikacije zajedničkog značenjskog vidokruga.
Branka Benčić
 
>>> ŽIVOTOPISI

     Za vrijeme trajanja izložbe Venecijanski bijenale organizira cikluse susreta s umjetnicima nazvane „Tavola aperta“. Niz neformalnih razgovora dio je kustoske koncepcije umjetničke direktorice Bijenala Christine Macel kojima se želi potaknuti dijalog publike i umjetnika. U opuštenoj atmosferi zajedničkog ručka umjetnik ima priliku predstaviti svoj rad i teme koje smatra važnima u svojoj umjetničkoj praksi.

     Predviđeni datum susreta Tine Gverović i Marka Tadića s publikom u okviru projekta „Tavola aperta“ jest 20. rujna 2017. u Centralnom paviljonu u Giardinima.

     „Artist Practice Project“ također je dio kustoske koncepcije Christine Macel u okviru kojeg će se prikazivati videoradovi umjetnika koji izlažu na glavnoj međunarodnoj izložbi te u nacionalnim paviljonima. Svaki video napravljen je posebno za ovu interaktivnu instalaciju (veliki LED ekran u Giardinima bit će povezan s iPad-ima), a zadani je format kratki video (do 5 min.) u kojem umjetnik govori o svojoj umjetničkoj praksi.
 
    Umjetnička direktorica 57. Venecijanskog bijenala uputila je poziv jednom od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika Mladenu Stilinoviću za izlaganje radova u okviru glavne međunarodne izložbe u Giardinima.
 
     Hrvatski paviljon na 57. Bijenalu u Veneciji površine 94 m² bit će smješten u prostorima Artiglierije u Arsenalu.
     Izložbu će pratiti publikacija na engleskom jeziku s tekstovima Branke Benčić, Clemensa Krummela i Marca Scotinija, u grafičkom oblikovanju Andra Giunia.
 
Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture RH.
Organizacija izložbe povjerena je Modernoj galeriji u Zagrebu.
Sponzor: TZ Vodnjan

Kontakt za novinare:
 
Ministarstvo kulture: press@min-kulture.hr
Marija Šiško
 
Moderna galerija: info@modgal.t-com.hr
Lana Šetka
  Arhiva
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
Kliknite za više
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Kliknite za više
 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a
FOTOGALERIJA