E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvoren 39. sajam knjiga i učila Interliber
8.11.2016. - Zagreb je u utorak na pet intenzivnih dana postao istinsko središte izdavačkog stvaralaštva i gaming industrije u ovom dijelu Europe, poruka je s otvorenja 39. međunarodnog sajma knjiga i učila Interliber, koji se paralelno sa sajmovima Infogamer by Reboot i INOVA   održava na Zagrebačkom velesajmu od 8. do 13. studenoga.

FOTO: HINA
  
     U ime Ministarstva kulture okupljenima se obratila načelnica Sektora za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost Dubravka Đurić Nemec. Ispričala je ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, koja zbog neodgodivih obveza nije mogla nazočiti otvorenju.
 
     Kazala je kako je Ministarstvo svjesno svih problema s kojima se nakladnici, knjižari i cijeli knjižni sektor suočavaju posljednjih nekoliko godina.
 
     „Ministarstvo kulture odlučno je raditi na njihovu rješavanju. Razgovori s izdavačima već su počeli i oni će se nastaviti, možda čak i za vrijeme Interlibera“, poručila je Đurić Nemec na svečanom otvorenju u 6. paviljonu Zagrebačkog velesajma.
 
     „Međutim, budućnost knjige, koliko vidimo, nije ugrožena ni na koji način jer interes čitatelja postoji“, istaknula je Đurić Nemec, dodavši kako očekuje da će se to pokazati velikom posjećenošću i ovogodišnjeg Interlibera.
 
     „Istinsko središte izdavačkog stvaralaštva i gaming industrije u ovom dijelu Europe“ otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je tom prigodom citirao riječi bosanskohercegovačkog putopisca Zuke Džumhura: „Na televiziji sve vidi, na radiju sve čuje, a u knjigama sve piše.“
 
     Pozvao je sve Zagrepčane i njihove goste da tijekom pet dana, koliko traje najveća godišnja književna manifestacija glavnog grada, posjete Zagrebački velesajam, jer „Zagreb je grad kulture“.

 
     Galerija 5. paviljona za susrete s autorima
 
     Okupljenima se obratila i članica uprave Zagrebačkog Holdinga Daniela Franić, koja je izrazila zadovoljstvo što je Zagreb domaćin Interlibera – najveće književne manifestacije u RH, Infogamera – jednog od najznačajnijih gaming sajmova u Europi, te, od 9. studenoga, i sajma inovacija INOVA.
 
     „U ukupno devet paviljona svoje proizvode i usluge prezentirat će 950 izlagača iz 32 zemlje i nadamo se da će tu sve generacije naći ponešto“, poručila je Franić.
  
 
FOTO: HINA
 
     Otvorenju su nazočili brojni predstavnici izdavačke industrije, kao i brojnih kulturnih i političkih institucija. Nakon što je Interliber proglašen otvorenim gradonačelnik je obišao štandove i popratne programe sajma.
 
     Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber tradicionalno svake jeseni tijekom pet dana na Zagrebački velesajam privuče oko 130 tisuća posjetitelja. U svojem će 39. izdanju na više od 13 tisuća četvornih metara 5. i 6. paviljona predstaviti nakladu 300 izlagača iz 12 zemalja – Austrije, BiH, Francuske, Hrvatske, Italije, Kine, Nizozemske, SAD-a, Slovenije, Srbije, Španjolske te Velike Britanije.   

     Organizator je Interlibera Zagrebački velesajam u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.
 
     Novost je ove godine otvorenje galerije 5. paviljona, gdje će se svakodnevno održavati druženja s autorima te različiti kreativni i edukativni programi, radionice stripa, crtanja, igara, zabavno čitanje lektire i slično.
 
     U okviru Interlibera ponovno se održava program edukativno-zabavnih sadržaja namijenjenih popularizaciji znanosti na praktičan i zabavan način pod nazivom „Znanstveni kvart“, i to ove godine na tri lokacije: na glavnoj pozornici i iza pozornice u 6. paviljonu te na galeriji 5. paviljona.
 
     Organizatori su i ove godine na posebnom mjestu u 5. i 6. paviljonu postavili Knjižider, gdje posjetitelji mogu pohraniti svoje kupljene knjige dok nastavljaju obilazak sajma.
 
     Ulaz na Interliber i INOVU je besplatan, a ulaznica za Reboot InfoGamer stoji 40 kuna. (Hina/MK)


FOTO: HINA

FOTO: HINA


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a