E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Postignut dogovor oko postavljanja adventskih kućica u povijesnoj jezgri Dubrovnika
11.11.2016. - Pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković sastao se s dubrovačkim gradonačelnikom Androm Vlahušićem u petak, 11. studenoga 2016. godine, u Dubrovniku kako bi postigli dogovor i donijeli zajedničku odluku oko pitanja postavljanja ugostiteljskih kućica  na Stradunu. 
  
FOTO: HINA
 
     Na sastanku je postignut dogovor da će na Stradunu umjesto predviđene 32 adventske kućice ostati 17 kućica, od čega 14 ugostiteljskih, dok će ostale kućice biti smještene na drugim dijelovima unutar i izvan povijesne jezgre.
  
     Pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković nakon sastanka rekao je novinarima kako je stav Ministarstva kulture i Grada Dubrovnika da treba aktivirati ostale površine u Gradu.

     „Treba aktivirati sve one površine koje to zaslužuju i kojima nismo dali dovoljno šanse. Iznjedrili smo rješenje koje je usuglašeno i sa strukom i s preporukama UNESCO-a vezano uz aktiviranje prostora u Gradu koji nisu zaživjeli u zimskom razdoblju. Bilo je i pozitivnih i negativnih komentara na kućice, pogotovo ugostiteljske. Grad Dubrovnik je tu da kontrolira pravilno provođenje svih bitnih stvari, od odvoza ulja do dostupnosti vatrogasnih službi, hitne pomoći itd.", rekao je Trupković.

     „Imali smo sastanak Povjerenstva za javne površine i gospodina Trupkovića i njegova tima. Zajednički smo postignuli dogovor ‒ ne kompromis, nego dogovor ‒ koji uključuje stavove Ministarstva da adventske kućice mogu biti u povijesnoj jezgri, ali ne na jednoj lokaciji, nego na više njih, uz maksimalno poštovanje svih zaštita, odvoza smeća, dostupnosti hitnih službi. Aktivirat ćemo i Brsalje i Gundulićevu poljanu, a ranije smo aktivirali i Lazarete“, rekao je Vlahušić te dodao kako će na Stradunu biti samo jedan blok, umjesto predviđena tri bloka kućica.
       
FOTO: HINA
 
  
     Na upit zašto je Ministarstvo kulture odustalo od svog stava da ugostiteljske adventske kućice nisu primjerene na Stradunu, Trupković je odgovorio kako su potaknuli Grad Dubrovnik u tome da i drugi prostori u povijesnoj jezgri zavrjeđuju dobiti svoju funkciju.

     „Već dugo vremena Ministarstvo kulture s Gradom po preporuci UNESCO-a radi na Planu upravljanja povijesnom jezgrom. Rade se podloge koje su u fazi pripreme i u tom Planu bit će svi prostori predviđeni za razne manifestacije, neovisno radi li se o adventu ili nekim drugim događanjima. Činjenica je da nije Stradun jedino mjesto u Gradu na kojem se neka manifestacija može dogoditi. Drago nam je da smo potaknuli Grad u tome da i drugi prostori, izvan ili unutar zidina, zavrjeđuju dobiti svoju funkciju“, istaknuo je.

     Odgovarajući na pitanje kako to da je Ministarstvo kulture od stava da na Stradunu ne smije biti nijedna ugostiteljska kućica došlo do toga da su kućice gotovo isključivo ugostiteljske, Vlahušić je odgovorio da u konceptu oživljavanja Grada zimi samo treba paziti da se ne napravi nekakva šteta.

     „Dobili smo ugostiteljstvo i dobili smo adventski prostor, a dobili smo i Brsalje i Pile i Gundulićevu poljanu. U konceptu oživljavanja Grada zimi ne smijemo napraviti nikakvu štetu, nema bušenja ili nečeg sličnog, nego postaviti i maknuti to. To je sadašnji stav prije donošenja konačnog Plana upravljanja. U njemu sudjeluju svi građani povijesne jezgre i domaće i međunarodne institucije. Nešto je malo drugačije nego lani“, rekao je Vlahušić.

     „Mi smo danas definirali do kraja sve probleme, podastrti su nam načini i postupci koji su provedeni tijekom cijelog ovog razdoblja, a građani su ovdje da provjere provodi li se to“, rekao je Trupković te dodao kako je ranije bilo riječi o načelnoj suglasnosti gradskih službi o praćenju i provedbi Zimskog festivala. (HINA/MK)
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a