E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Premijer Plenković: Ovo je izvrstan događaj za hrvatsku kulturu i identitet
11.11.2016. - Premijer Andrej Plenković posjetio je u petak, 11. studenoga 2016. godine, sajam knjiga Interliber u pratnji ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, istaknuvši kako je riječ o jednoj od najkvalitetnijih prigoda za predstavljanje hrvatske izdavačke djelatnosti   i izvrsnom događaju za hrvatsku kulturu i identitet, uz poruku kako ova Vlada ima sluha za kulturu i knjige.

FOTO: HINA
 
     „Drago mi je i ove godine doći na Interliber, drago mi je da sam ovdje s ministricom kulture Obuljen Koržinek. Mislim da je to izvrstan događaj za hrvatsku kulturu i identitet i jedna od najkvalitetnijih prigoda da vidimo što je novoga u hrvatskom izdavaštvu, koji su novi naslovi, a koje međunarodne knjige prevedene“, rekao je Plenković za Hinu na početku obilaska štandova u paviljonima 5 i 6 Zagrebačkog velesajma.
 
     Komentirajući odluku Vlade da se PDV na knjigu zadrži na nepromijenjenih pet posto nasuprot najavljivanom mogućem povećanju na 12 posto, što je scenarij koji su nakladnici jednoglasno ocijenili pogubnim za knjižni sektor, premijer je istaknuo kako je taj potez rezultat unutarvladina dogovora kojemu je na umu boljitak čitavog sektora.
 
     „Naravno da smo i u dogovoru s Ministarstvom kulture, a i u političkoj odluci i HDZ-a i naših partnera, u ovoj situaciji napravili potez koji je dobar za hrvatsko izdavaštvo i općenito za hrvatsku knjigu“, poručio je Plenković.
 
FOTO: HINA

     Došavši na Interliber upravo na dan kada svijet oplakuje smrt jednog velikog pjesnika, Leonarda Cohena, premijer Plenković pridružio se izrazima žalosti, istaknuvši kako i sam pripada generaciji koja ga je rado slušala.
 
     Komentirao je i Nobelovu nagradu za književnost koja je ove godine pripala Bobu Dylanu, ocijenivši kako je to „vrlo pozitivna i ohrabrujuća odluka koju mogu samo pozdraviti“.
 
 
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek najavila reformu politike prema knjizi i povećanje proračuna za kulturu
 
     „Svjesni smo situacije u izdavaštvu i spremni u dogovoru sa svim dionicima knjižnog sektora raditi na pronalasku načina za izlazak iz krize“, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te najavila potporu reformi politike prema knjizi kao i mogućnost povećanja proračuna za kulturu za vrijeme njezina mandata.
 
     „Za dva do tri tjedna imat ćemo konture proračuna. Nisam davala velike najave za prvu godinu, ali do kraja mandata sigurno ćemo ozbiljnije povećati proračun za kulturu“, kazala je ministrica Hini uoči zajedničkog obilaska štandova s premijerom Andrejom Plenkovićem na Interliberu.
 
     To će, naravno, ovisiti o fiskalnoj situaciji općenito, napomenula je, a ono što je na početku mandata novoj Vladi bilo jako važno jest to da se stopa PDV-a na knjigu zadrži na dosadašnjih 5 posto, nasuprot najavljenoj mogućnosti njezina povećanja na 12 posto.

FOTO: HINA

     „Već sam više puta rekla da smo svjesni teške situacije u izdavaštvu i jedna od prioritetnih tema koje ćemo u Ministarstvu kulture, odnosno, na koje će Vlada u ovom novom mandatu staviti naglasak, to je značajnija potpora, financijska, ali i uopće, reforma politike prema knjizi“, napomenula je ministrica.
 
     „Jako je važno da knjiga bude dostupna u svakom dijelu Hrvatske, da radimo na poticanju čitanja i razvoju nove mlade čitalačke publike. To su prioriteti i zato nam je drago vidjeti da su nakladnici opet tu, da postoji interes za knjigu, da građani žele čitati i kupovati knjige i mi ćemo se stvarno truditi, sa svim mjerama koje ćemo uvoditi, da tomu damo podršku“, poručila je.
 
     Ministrica je istaknula da su s nakladnicima, koji su bili među prvima koje je na samom početku svojeg mandata primila na razgovor i saslušala, već postignuti neki dogovori „oko određenih kratkoročnih mjera koje moraju biti provedene već ove godine, u smislu revizije nekih otkupa i dodatnih ulaganja ondje gdje Ministarstvo ima prostora“.
 
    „Dogovorili smo se da počnemo ipak raditi na izradi cjelovitog zakona o knjizi, dali smo podršku onomu što oni rade u okviru hrvatskog klastera kulturnih i kreativnih industrija, jer tu su se već i oni sami usuglasili oko određenih strateških ciljeva“, pojasnila je Obuljen Koržinek, istaknuvši kako je njezino Ministarstvo otvoreno za partnersku suradnju za boljitak čitavog sektora i kulture općenito.
 
     „Ministarstvo će biti otvoreno, želimo s njima partnerski odnos, ali i sa svima drugima koji u tome sudjeluju, znači i ministarstvima gospodarstva i obrazovanja te lokalnom i regionalnom samoupravom, koji puno mogu pomoći“, ocijenila je ministrica te poručila kako se mora napraviti taj zajednički projekt u cilju pridonošenja izlasku iz ozbiljne krize.
 
     Ocijenila je pozitivnom veliku posjećenost Interlibera, ali i napomenula kako dojam koji se stječe na sajmu ne daje pravu sliku stanja u hrvatskom izdavaštvu.
 
     „Uvijek je ovdje živo, no ljudi koji ne prate toliko stanje u knjizi kad dođu na Interliber vidjeti ono što je atmosfera Interlibera ne mogu niti spoznati u kolikim je zapravo problemima izdavaštvo u Hrvatskoj. S jedne strane raduje me da je ovdje uvijek tolik interes, da škole dovode djecu, da se Velesajam trudi animirati publiku, ali s druge strane moramo biti svjesni da ono što vidimo ovdje u tih pet-šest dana nije stvarno stanje hrvatskog izdavaštva i interesa za knjigu i, naravno, da to promijenimo“, rekla je ministrica kulture. (HINA /MK)


 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a