E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Kulturna baština dalmatinskih gradova i općina ponovno će oživjeti uz pomoć EU sredstava
16.11.2016. - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravio je u posjetu Šibeniku i Splitu u utorak, 15. studenoga 2016. godine, u prisutnosti ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac, ministra turizma  Garija Cappellija, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića te ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Lovre Kuščevića.

FOTO: Vlada Republike Hrvatske

     Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac potpisala je čak deset ugovora za projekte koji su dobili bespovratna sredstva u okviru EU poziva za obnovu kulturne baštine.
     Prva dva ugovora potpisana su u zgradi Šibensko-kninske županije u Šibeniku, a uz predsjednika Vlade Plenkovića i ministricu Žalac prisutni su bili i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar turizma Gari Cappelli.

     U Splitu je potpisano još osam ugovora, a potpisivanju su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Damir Krstičević te ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

     Deset projekata potpisivanjem ugovora dobilo je gotovo 40 milijuna kuna putem EU poziva „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“. Poziv je podijeljen u dvije grupe aktivnosti, a s pomoću ovih sredstava financira se prva grupa aktivnosti koja se odnosi na pripremu dokumentacije za provedbu projekata.
     „Putem EU fondova omogućeno nam je da obnovimo i revitaliziramo uistinu vrijednu kulturnu baštinu u Republici Hrvatskoj koja nudi velik potencijal  za razvoj županija, gradova i općina. Zato sam uvjerena da će ovi projekti osigurati dodatnu kulturnu, turističku i gospodarsku vrijednost Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji“, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

     Kulturna baština u Operativnom programu „Konkurentnost i kohezija“ definirana je kao područje od posebnog značenja za društveno-gospodarski razvoj Republike Hrvatske. Ukupno 380 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj namijenjeno je pružanju potpora projektima koji obnavljaju kulturnu baštinu, a podrazumijevaju ulaganje u kulturna dobra te razvoj dodatnih, primarno turističkih, sadržaja ili usluga, kako bi se pridonijelo održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini.
     Zbog svoje jedinstvenosti i privlačnosti kulturna baština predstavlja velik potencijal za razvoj određenog područja, a putem ovog poziva osigurat će se i gospodarska korist stvaranjem inovativnih usluga i proizvoda te otvaranjem novih radnih mjesta.  
   
     Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac čestitala je Muzeju grada Šibenika i grada Drnišu na danas potpisanim ugovorima. Istaknula je da je vrijednost ugovora za grad Drniš veća od 3,5 milijuna kuna, a za Muzej grada Šibenika 1,800.000 kuna.
     Naglasila je da je to samo priprema projektne dokumentacije po modelu A, što će omogućiti da se u konačnici putem modela B u cijelosti financira ono što je ovom projektnom dokumentacijom zamišljeno. Ministrica Žalac naglasila je da će ovaj , vrijedan 380 milijuna kuna, do kraja 2016. godine biti u cijelosti apsorbiran.
 
     Najavila je da je u planu objava novog poziva jer se prijavama nadmašuje milijardu kuna vrijednosti za kulturnu baštinu. „Nastojat ćemo kroz operativni program „Konkurentnost i kohezija“ realocirati sredstva tamo gdje vidimo da postoji pripremljena projektna dokumentacija“, zaključila je ministrica Žalac.
     Nakon sastanka sa splitsko-dalmatinskim županom Zlatkom Ževrnjom, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela žalac potpisala je osam ugovora vrijednih gotovo 40 milijuna kuna  kojima će se osigurati dodatna kulturna, turistička i gospodarska vrijednost Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević potpisao je pet ugovora o kapitalnoj pomoći lokalnog karaktera. 

FOTO: Vlada Republike Hrvatske

     Predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi za novinare rezimirao je boravak u Šibeniku i Splitu, kazavši da se radi o dijelu aktivnosti koje provodi kao predsjednik Vlade u prvim tjednima svoga mandata, a to je obilazak svih hrvatskih županija.
     „Danas sam već u šestoj županiji u proteklih nekoliko tjedana“, rekao je naglasivši da se prilikom posjeta županijama uvijek susreće sa županima, bez obzira kojoj političkoj općini pripadali, te gradonačelnicima gradova u kojima boravi. Na sastanku sa županom Ževrnjom razmatrani su mogući modaliteti suradnje između Vlade i Splitsko-dalmatinske županije.
 
     „Potpisivanje ovih dviju skupina ugovora, onih koji se odnose na kulturnu baštinu i onih koji se odnose na kapitalnu potporu, u iznosu od skoro 40 milijuna kuna, predstavlja konkretan signal potpore Vlade Republike Hrvatske nizu jedinica lokalne i područne samouprave. Tim ćemo tempom nastaviti.
     Želimo maksimalno povećati apsorpciju korištenja sredstava iz fondova EU“, rekao je predsjednik Vlade. Današnji posjet u cjelini ocijenio je vrlo kvalitetnim i dodao da će Vlada i Županija u ovom Vladinu mandatu surađivati na najvišoj razini i na dobrobit svih žitelja Splitsko-dalmatinske županije.  

     Predsjednik Vlade Andrej Plenković u prisutnosti ministara sudjelovao je i u otkrivanju spomen-obilježja „Spomen i želja“ svim poginulima, nestalima i umrlim hrvatskim braniteljima te poginulim civilima u Domovinskom ratu na splitskoj plaži Kašjuni.

     Spomenik su otkrila djeca poginulih i umrlih pripadnika 1. obalno-topničke bitnice (OTB) Kašjuna, koja je zaslužna za progon brodova okupatorske Jugoslavenske ratne mornarice 15. studenoga 1991., što je značilo obranu Splita od razaranja i napada agresorske mornarice.
     Na spomen-obilježju uklesana je poruka: „Samo tebe volim draga nacijo, samo tebi služim, oj Kroacijo."

     Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je prilikom svečanog otkrivanja spomen-obilježja da je deblokada Splita prije 25 godina važna za tijek Domovinskog rata 1991. godine i za, kako se izrazio, „obranu cijele Dalmacije i cijele Hrvatske."
     „Četvrt stoljeća nakon deblokade Splita i boja u Splitskome i Korčulanskom kanalu stojimo danas ovdje u slobodnoj, demokratskoj, prosperitetnoj i razvijenoj Hrvatskoj, a to je bilo jedino moguće zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja i ljubavi prema Domovini", rekao je predsjednik Vlade.

     „Stoga je važno da upravo o Domovinskom ratu ne samo prigodom ovakvih obljetnica nego u kontekstu našeg obrazovnog ciklusa, naših škola, naših memorijalnih centara, muzeja  Domovinskog rata stalno oplemenjujemo i podsjećamo nove generacije na slobodu koju dugujemo hrvatskim braniteljima", istaknuo je predsjednik Vlade Plenković. (Vlada RH/MK) 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a