E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Uključivanje javnosti u odlučivanje o kulturnoj baštini važno je za njezino očuvanje
19.11.2016. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek na savjetovanju stručnjaka i građana o revitalizaciji stare gradske jezgre održanome 19. studenoga 2016. godine u Velikoj gradskoj vijećnici u Karlovcu istaknula je kako kulturna baština pripada svima nama i ako o njezinoj  vrijednosti nije osviješten svaki građanin, onda se nikakvim ulaganjima i zakonskim rješenjima neće postići stvarni cilj da se baština čuva, obnavlja i stavlja u funkciju. Naglasila je i da uključivanje javnosti u odlučivanje o ključnim pitanjima predstavlja važan dio procesa.

FOTO:HINA
 
     „Ovo je nastavak niza inicijativa, rasprava i razgovora o revitalizaciji Zvijezde, čega nema baš u svim gradovima, a jedini je način da postignemo uspjeh u očuvanju kulturne baštine da o njoj brinu svi: vlasnici, javne vlasti, konzervatori i svi građani“, rekla je.
 
     Ocijenila je da konzervatorska struka dobro surađuje s gradom Karlovcem, što je jedini način da se karlovačka Zvijezda na primjeren način vrati u stanje kakvo ovakav spomenički prostor zaslužuje.
 
     „Karlovac se svojom strategijom vrlo jasno opredijelio za obnovu Zvijezde i cijele kulturne baštine. Čestitam na dosadašnjem angažmanu u očuvanju baštine. S pozicije ministrice kulture mogu samo reći da je moj dolazak poruka da ćemo vašim nastojanjima dati punu podršku, u onoj mjeri u kojoj to bude moguće“, rekla je Obuljen Koržinek.
 
     James Fishkin, stručni suradnik za metodu deliberativnog anketiranja, sa Sveučilišta u Stanfordu, rekao je da je ovaj način ispitivanja javnoga mnijenja o nekoj temi važan zbog približavanja javnomu interesu te je pojasnio da je „deliberalizacija u odnosu na uobičajeno demokratsko odlučivanje način da se demokracija i javne politike učine malo boljima“. Napomenuo je  da se ta metoda do sada provela na brojnim mjestima u 26 zemalja na svim naseljenim kontinentima, i to na nacionalnim, međunarodnim i lokalnim razinama.
 
     Nakon te rasprave 150 Karlovčana povuklo se u zgradu Veleučilišta, također u Zvijezdi, kako bi po ispitivanju javnoga mnijenja po grupama analizirali prioritete revitalizacije Zvijezde: rekonstrukciju tvrđave, rekonstrukciju Trga bana Josipa Jelačića, Radićeve ulicu ili oživljavanje devastiranoga stambenog dijela koji građani zovu „kineska četvrt“.  Uslijedit će, opet u Velikoj vijećnici, dvije panel-rasprave iskristaliziranih stavova o prioritetima sa stručnjacima.
 
     U završnici će istraživači s Fakulteta političkih znanosti izmjeriti promjene u stavovima sudionika, a ti će promišljeni stavovi građana ući u Plan upravljanja karlovačkom Zvijezdom, koji izrađuje gradska Uprava.
 
     Gradonačelnik Damir Jelić tijekom obilaska Zvijezde s ministricom i suradnicima pojasnio je da su na tome prostoru od 34 hektara s 205 različitih objekata, od kojih je nekoliko grandioznih, polovica napuštenih i polovica u funkciji administracije, Veleučilišta, obrta i stanovanja, od 1914. godine bjesnjela tri rata. Zvijezda je u silaznoj putanji stotinjak godina, no Jelić vjeruje kako  će današnja djeca doživjeti da Zvijezda bude lijepa kao nikada u povijesti.
 
     Bit toga optimizma leži u činjenici da je prvi put napravljena Konzervatorska podloga i Mali urbanistički plan, a radi se i na trećem dokumentu, Planu upravljanja Zvijezdom, u kojem će biti propisano da, primjerice, zgrada Oružane može imati neku konkretnu namjenu pa će potencijalni investitori moći dobiti dozvole za gradnju. To znači, naglasio je gradonačelnik Jelić, da se više neće događati da netko kupi nekretninu u Zvijezdi i ustanovi da ne može ni za što dobiti građevinsku dozvolu.
 
     Na upit koja je njegova vizija toga dijela Karlovca, gradonačelnik je rekao da nakon čak 37 dosadašnjih tribina on želi da stara karlovačka gradska jezgra postane studentski grad za STEN područje. Podsjetio je da sve vojarne, crkve i administrativna središta o kojima govorimo svojedobno nije gradio grad nego nadržavna razina, tadašnja Habsburška Monarhija.
 
     Dodao je kako treba iskoristiti činjenicu da konačno postoje dokumenti kao podloga za osiguravanje europskih sredstava sa svrhom realizacije vizije da Veleučilište Karlovac postane poznato sveučilišno središte, kao poznati engleski studentski gradovi uz velike gradove.
 
     Predsjednica udruge za društveni razvoj KA-Matrix Manuela Kasunić rekla je da projekt Star Voice i deliberativnu raspravu provodi Udruga za društveni razvoj KA-MATRIX, a partneri su im u projektu Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, Grad Karlovac, zagrebački Fakultet političkih znanosti i Veleučilište u Karlovcu. 
 
     Vrijednost je projekta gotovo 153 tisuće eura, a sufinancira se sredstvima Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Fakulteta političkih znanosti. (Hina/MK) 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a