E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Svečano otvoren 22. Sa(n)jam knjige u Istri
1.12.2016. - Angolski književnik José Eduardo Agualusa i veliki sirijski pjesnik Adonis u četvrtak su u pulskome Domu hrvatskih branitelja svečano otvorili ovogodišnji 22. Sa(n)jam knjige u Istri, koji, uz dvije glavne tematske cjeline „Transatlantik“ i „Ljubljana bere“, posjetiteljima i ove godine  nudi bogat i slojevit program.

FOTO: HINA
  

     „Moj jezik nije određen političkim granicama, portugalski jezik ima transatlantsku funkciju“, kazao je José Eduardo Agualusa opisujući jezik svoga stvaranja, koji je ove godine posebno zastupljen na Sajmu, dok je pohvale organizacijskomu timu uputio i sirijski pjesnik Adonis istaknuvši kako upravo organizatori ovoga Sajma dokazuju da i mali gradovi mogu učiniti puno.

     „Politika i gospodarstvo ostaju u povijesti bez obzira na veličinu, a stvaralaštvo je ono što jednomu narodu daje identitet i mjesto u povijesti“, poručio je Adonis. 

     Izaslanica ministrice kulture, načelnica Sektora za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost Dubravka Đurić Nemec, naglasila je da je kreativna ekipa Sajma knjige ponovno iznenadila novostima istaknuvši kako ovaj Sajam zapravo „autore i posjetitelje obavija glamurom nekadašnjeg austrougarskog kasina u kojemu se ova manifestacija održava“.

     Naglasivši kako je povezivanje književnoga sajma i festivala knjiga i autora u prirodnu cjelinu zadatak koji je Sa(n)jam knjige u Istri odavno položio, direktorica Sajma Magdalena Vodopija napomenula je kako će se ovogodišnji S(a)njam, osim po dvjema tematskim cjelinama „Transatlantik“ i „Ljubljana bere“ te velikim imenima suvremene svjetske i domaće književnosti i osim po bogatome i slojevitome jedanaestodnevnom programu, premijerama, okruglim stolovima, izložbama i koncertima, svakako pamtiti i po važnim novostima koje donosi u svojemu izložbenom dijelu.

     „Imajući u vidu regionalni program 'Ljubljana bere', koji predstavlja književno-kulturnu ljubljansku scenu, na Sajmu će se ove godine moći pronaći velik izbor slovenskih nakladnika, a zajedno sa Slovencima svoja će izdanja predstaviti i nakladnici iz Srbije, Crne Gore i Italije“, ustvrdila je Vodopija pridodavši kako je najuočljivija novost s kojom se ove godine susreću svi posjetitelji drugačiji, transparentniji postav izložbenoga dijela. 

     Posljednjega dana Sajma dodijelit će se dvije nagrade: već tradicionalna čitalačka nagrada „Dr. Ivo Borovečki“ i nagrada publike „Libar za vajk“, koja je pokrenuta prošle godine. Večeras se održava i poseban program „Noć pulskih galerija“, koji počinje u 20:30 sati u Galeriji Poola te se nastavlja u Gradskoj galeriji Pula, galeriji Makina i galeriji Cvajner. (Hina/MK)
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a