E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Novi vizualni identitet Deska Kreativne Europe u Hrvatskoj
13.12.2016. - Povodom predstavljanja novog vizualnog identiteta Programa Kreativna Europa, odnosno njegova Potprograma Kultura, u zagrebačkom Croatian Design Superstoreu održana je 12. prosinca 2016. godine radionica digitalne ilustracije namijenjena studentima.
 
FOTO: PETAR SANTINI I MARIJA GAŠPAROVIĆ

     Pod geslom „Ilustriraj za Kreativnu Europu!“ i vodstvom vrsnog ilustratora Vedrana Klemensa studenti dizajna, arhitekture, grafičke tehnologije i srodnih područja cijelog su dana intenzivno radili na vlastitim viđenjima novog identiteta.

     Tom je prilikom u svom pozdravnom govoru pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo istaknula kako „Ministarstvo kulture podupire sve hrvatske kulturne profesionalce u njihovim nastojanjima da koriste Program Kreativna Europa na dva načina: odvajanjem sredstava za programe koji su izabrani na europskoj razini te za funkcioniranje samoga Deska Kreativne Europe.“ 

FOTO: PETAR SANTINI I MARIJA GAŠPAROVIĆ
 
     U uvodnom je dijelu radionice Vedran Klemens polaznicima predstavio vlastiti rad u sferi digitalne ilustracije i upoznao ih s osnovama računalnog crteža. Slijedio je praktičan rad i vodstvo kroz proces izrade ilustracije od koncepta do završnog rezultata, uz usvajanje osnovnih znanja o tehnikama digitalnog crtanja, osobinama medija i različitim elementima ilustracije.

      „Užitak mi je raditi sa studentima, volim njihovu radoznalost, vedrinu i entuzijazam. Izazov je što bolje iskoristiti kratko druženje i dati im što više dobrih savjeta“, izjavio je mentor radionice Vedran Klemens.

       Poslije radionice druženje se nastavilo biranjem najboljih polaznika radionice u kojem su sudjelovali Vedran Klemens, dizajner Dario Dević kao predstavnik kolektiva Superstudio, zaslužnoga za novi vizualni identitet Potprograma Kultura Kreativne Europe, Anera Stopfer, predstavnica Ministarstva kulture RH, te sami polaznici svojim glasovanjem. Priznanje za najbolji rad i putovanje u Dansku na „World Creativity Forum 2017“ osvojila je Aristea Klanac, studentica Fakulteta za dizajn u Ljubljani, dok su Vita Vrebac i Dora Kasun osvojile drugo i treće mjesto. Ostali polaznici radionice bili su Dorja Horvatić, Ivana Mikulić, Luna Džidić Uzelac, Marta Stražičić, Matej Vučković i Mladen Udovičić.


     „Ovakva vrsta suradnje unutar koje s dizajnerima i mladim umjetnicima osmišljavamo nove zanimljive sadržaje otvara dijalog prema svima ‒ umjetnicima, profesionalcima i zainteresiranoj javnosti. Radi se o jako kreativnom procesu, koji nas sve obogaćuje, a upravo takav i jest naš Potprogram Kultura unutar Kreativne Europe“, izjavila je Anera Stopfer, voditeljica Deska Kreativne Europe.

      O uspješnoj suradnji između Ministarstva kulture i kolektiva Superstudio Dario Dević je izjavio: „Od samog početka suradnje s Deskom Kulture Kreativne Europe klijentice su istaknule želju i potrebu da se njihov novi vizualni identitet kontinuirano proširuje i nadograđuje kroz radionice i suradnju s mladim hrvatskim dizajnerima, bila to ilustracija, kao u slučaju ove radionice, fotografija, modni ili produkt-dizajn. Zbog toga smo osmislili promjenjivi logotip koji se iz vrlo ekspresivnog samostalnog grafizma lako pretvara u diskretnu oznaku uz koju rad studenata dolazi do izražaja. Ova je radionica, nadamo se, tek prva u nizu takvih suradnji s mladima unutar kojih će novi vizualni identitet doista zaživjeti.“

     Kreativna Europa program je Europske unije za potporu kulturnom, kreativnom i audiovizualnom sektoru. Za razdoblje do 2020. godine putem Kreativne Europe osigurana je potpora europskim projektima suradnje i književnim prijevodima u okviru Potprograma Kultura, dok se s pomoću mehanizama Potprograma Media ulaže u film, televiziju i nove medije. Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture funkcionira kao help desk. Uspostavljen je radi pružanja informacija, održavanja informativnih dana, seminara i radionica te individualnih konzultacija i tehničke pomoći vezane uz sudjelovanje u Potprogramu Kultura Programa Kreativna Europa. Osim toga njegova je uloga poticati suradnju i razmjenu znanja unutar kulturnog i kreativnog sektora u Europi.
  
>>> Više 


FOTO: PETAR SANTINI I MARIJA GAŠPAROVIĆ
 
FOTO: PETAR SANTINI I MARIJA GAŠPAROVIĆ
 
FOTO: PETAR SANTINI I MARIJA GAŠPAROVIĆNajave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a