E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Konferencija za medije povodom imenovanja Daniela Rafaelića vršiteljem dužnosti ravnatelja Hrvatskoga audiovizualnoga centra
17.2.2017. - Na konferenciji za medije povodom imenovanja Daniela Rafaelića vršiteljem dužnosti ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, održanoj 17. veljače 2017. godine, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek podsjetila je na uspjeh hrvatskog filma u proteklih deset godina.      Ministrica kulture istaknula je kako su od osnivanja Hrvatskog audiovizualnog centra sredstva koja se izdvajaju za audiovizualnu proizvodnju povećana tri puta i kako je porasla prisutnost hrvatskog filma u domaćim kinima te na svjetskim filmskim festivalima, zatim i na to da je kroz sustav poticaja ostvareno oko 400 milijuna kuna investicija. Također je navela projekt digitalizacije kinodvorana koji je pokrenut 2011. godine i kojim je digitalizirano i povezano u mrežu neovisnih kinoprikazivača više od 50 kina u Republici Hrvatskoj.
     „Koristim ovu priliku zahvaliti svim filmskim djelatnicima koji su sudjelovali u tome, kao i ravnateljima hrvatskog audiovizualnog centra od pokojnog gospodina Kapovića pa sve do gospodina Hribara“, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

     Ministrica je naglasila da je ovo prvi put da je Državni ured za reviziju proveo nadzor nad poslovanjem HAVC-a u devet godina njegova djelovanja te da je HAVC jedina javna ustanova koja nema vlastitu proizvodnju, već sredstva distribuira dalje drugima iz čega proizlazi velik dio nerazumijevanja.
     „Ministarstvo kulture i Hrvatski audiovizualni centar postupit će prema nalazima Državnog ureda za reviziju, a stručne službe HAVC-a će u suradnji s Ministarstvom kulture poduzeti i poduzimaju sve mjere da ne dođe do zastoja financiranja hrvatskog filma i filmske proizvodnje“, rekla je ministrica.     Kratko se osvrnuvši na osobni angažman u HAVC-u, u kojem je bila članica Upravnog odbora od veljače 2015. godine do listopada 2016. godine, ministrica je rekla kako je u to vrijeme HAVC primio nalaz Upravnog nadzora Ministarstva kulture te je Upravni odbor odmah postupao u skladu s tim nalazom tražeći suradnju i dijalog s resornim ministarstvom.

     „Ministarstvo kulture u cijelosti prihvaća nalaz Državnog ureda za reviziju te će i Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture postupati u skladu s nalazom u smjeru otklanjanja nepravilnosti“, naglasio je državni tajnik Krešimir Partl, rekavši kako će Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra u suradnji s Ministarstvom kulture, djelatnicima Hrvatskog audiovizualnog centra i v. d. ravnatelja otkloniti postojeće nepravilnosti i u vrlo kratkom vremenu pronaći model prema kojem će biti moguće daljnje funkcioniranje HAVC-a kao i osigurati daljnju neovisnost hrvatske audiovizualne proizvodnje.
    


     Predsjednik Upravnog odbora HAVC-a dr. sc. Bruno Kragić izvijestio je da je Upravni odbor na zadnjoj sjednici, održanoj 16. veljače 2017., razriješio dužnosti Hrvoja Hribara na njegov vlastiti zahtjev te imenovao Daniela Rafaelića na mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja do raspisivanja natječaja za ravnatelja HAVC-a.    
     Bruno Kragić naglasio je kako su novoimenovani članovi Upravnog odbora odlučni riješiti probleme te uspostaviti kontrolu nad usklađenošću poslovanja HAVC-a sa svim zakonskim propisima i aktima.

     Daniel Rafaelić zahvalio je na ukazanoj časti i povjerenju rekavši da ne bi prihvatio mjesto vršitelja dužnosti ravnatelja da se i u jednom trenutku srami hrvatskog filma i hrvatske kinematografije. Podsjetio je i na odlične rezultate HAVC-a u proteklom razdoblju.
     Rafaelić je naglasio da je HAVC institucija koja mora funkcionirati kao i do sada, kao zamašnjak razvoja hrvatskog filma. Osvrnuo se na inicijativu „Puk'o nam je film“ rekavši kako filmski djelatnici imaju pravo izraziti svoju bojazan da će se političkom intruzijom ugušiti sloboda umjetničkog izražavanja, a njegova je odgovornost da u sljedećem razdoblju osigura nesmetano funkcioniranje hrvatske filmske proizvodnje.

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a