E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Lošinj i Apoksiomen oduševili brojne posjetitelje u Firenci
23.2.2017. - Na međunarodnoj arheološkoj izložbi „tourismA ‒ Salone Internazionale dell’Archeologia“, koja se održala u Firenci, Muzej Apoksiomena s Maloga Lošinja predstavio se u središnjemu dijelu izložbenoga prostora u Palazzo dei Congressi brončanom replikom Apoksiomena. 

FOTO: Dorotić/Bosnić

     Predstavljanje jedinstvenoga Muzeja Apoksiomena na trećoj izložbi „tourismA“, čiji je cilj učiniti vidljivima brojne projekte posvećene očuvanju naslijeđa iz antičkoga doba te valorizaciji arheologije u svjetlu suvremenih zbivanja, popraćeno je velikim medijskim odjekom te se međunarodnoj javnosti ponovno ispričala atraktivna priča o Apoksiomenu.

     Tijekom tri dana trajanja manifestacije lošinjsku su priču o Apoksiomenu predstavili djelatnici Muzeja, predstavnici Turističke zajednice Grada Maloga Lošinja. O pronalasku Apoksiomena, detaljima procesa restauracije i konačne, vrlo uspješne, prezentacije govorio je Miljenko Domijan, predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra i predstavnik Ministarstva kulture, koji je u okviru prezentacije posebno naglasio važnost statue i njezina pronalaska na području lošinjskoga otočja, kao i otvaranja Muzeja Apoksiomena upravo u Malome Lošinju.     U ime vršiteljice dužnosti gradonačelnika Maloga Lošinja Ane Kučić i kao predstavnica Turističke zajednice Grada Maloga Lošinja govorila je Zrinka Badurina, istaknuvši u svome govoru posebnosti Lošinja kao cjelogodišnje destinacije vitalnosti, zdravlja i kulture s naglaskom na projektu „Apoksiomen na otoku vitalnosti“, koji je u listopadu 2016. godine na Danima hrvatskoga turizma nagrađen za inovaciju godine. Primjenjujući u suvremenome životu mnogobrojne vrijednosti njegovane u antici, projekt na interaktivan način povezuje gastronomiju, wellness, zdravlje, delicije i suvenire te antičke rute za posjetitelje.     Svojom nazočnošću ovogodišnje izdanje „tourismA“ podržali su zamjenik veleposlanika Ilija Želalić i savjetnica veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu Tamara Perišić, počasna konzulica Republike Hrvatske Alessandra Fusi te direktor predstavništva HTZ-a u Italiji Branko Curić. Organizator hrvatskoga sudjelovanja na manifestaciji „tourismA“ je Ministarstvo kulture.

     Uz osobit organizacijski doprinos Piera Prunetija, direktora časopisa „Archeologia Viva“, i prisutnost vrhovnih dužnosnika Italije, nagradu „R. Francovich“ iz područja znanosti primio je talijanski televizijski voditelj, novinar te autor brojnih dokumentarnih filmova Piero Angela.
 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a