E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Vježbe suodlučivanja 2: Preventivno konzerviranje izvanmuzejskih ustanova
24.2.2017. - Hrvatski restauratorski zavod organizirao je 22. veljače 2017. godine u Muzeju Mimara u Zagrebu „Vježbe suodlučivanja 2: Preventivno konzerviranje izvanmuzejskih ustanova“. Skup je otvorio pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković. Istaknuo je značenje povezivanja konzervatora i konzervatora restauratora naglasivši pozitivno iskustvo suradnje pri realizaciji programa. 

 

     U ime organizatora skupu se obratila v. d. ravnatelja Hrvatskoga restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše, koja je izrazila zadovoljstvo zbog velikoga odaziva konzervatora restauratora Ministarstva kulture RH i Hrvatskoga restauratorskog zavoda te istaknula da je tema preventivnoga konzerviranja jednako aktualna kao i prije dvadeset godina. Tada je, također u Muzeju Mimara, održan prvi skup na tu temu pod vodstvom vrsnoga britanskog konzervatora Roberta Childea.

     Uvodno izlaganje održala je konzervatorica restauratorica savjetnica dr. sc. Ksenija Škarić (HRZ) naglasivši da se ovaj skup bavi preventivnim konzerviranjem ‒ neizravnim akcijama za usporavanje propadanja i prevenciju oštećenja kulturnih dobara ‒ izvanmuzejskih ustanova, u povijesnim građevinama primarno druge namjene od čuvanja kulturnih dobara, koje često nemaju zaposlenoga stručnog osoblja, što je složeniji problem i donosi drugačije izazove.     Tijana Annar Trputec Strčić, viša konzervatorica restauratorica (HRZ), predstavila je izlaganje na temu mikroklime. O upotrebi polupropusnih folija u zaštiti pokretne baštine govorio je viši konzervator restaurator Orest Šuman (HRZ). Mr. sc. Neven Bradić, viši stručni savjetnik konzervator (Konzervatorski odjel u Zagrebu), održao je predavanje o utjecaju grijanja u sakralnim prostorima na pokretna kulturna dobra. Iskustva iz prakse o konzerviranju drvenoga inventara in situ prenio je mr. umj. Miroslav Pavličić, viši konzervator restaurator (HRZ).

     Izlaganje o nepovratnim štetama na umjetninama uzrokovanima zračenjem (vidljiva svjetlost, UV, IR) i nametnicima te mehanizmima njihova sprječavanja održala je Gordana Car, viša konzervatorica restauratorica (HRZ). Konzerviranje na terenu s pregledom stanja, uklanjanjem nečistoća i pohranom bila je tema koju je predstavila konzervatorica restauratorica savjetnica Sandra Lucić Vujičić (HRZ).     O preventivnoj zaštiti knjižnične građe te iskustvima s područja Primorsko-goranske županije govorio je Damir Sabalić, viši stručni savjetnik konzervator (Konzervatorski odjel u Rijeci).
     Žana Matulić Bilač, konzervatorica restauratorica savjetnica (HRZ), govorila je o sinergiji pristupa i raznolikosti aktivnosti primjene prikazavši primjere dobre prakse u suradnji Hrvatskoga restauratorskog zavoda, Konzervatorskoga odjela u Splitu i Umjetničke akademije u Splitu. Na to se izlaganje nadovezala primjerima iz prakse viša stručna savjetnica konzervatorica Ivana Svedružić Šeparović (Konzervatorski odjel u Splitu) predstavivši pobliže neke od tih zajedničkih programa.

     Nakon izlaganja uslijedila je zaključna diskusija i usuglašavanje smjernica za daljnji rad. Ujedno su najavljene „Vježbe suodlučivanja 3“, koje će se održati u Ludbregu krajem tekuće godine. 


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a