E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Predstavljen projekt Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja
28.2.2017. - Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Institutom za arheologiju pokreće projekt „Monumentalni krajolici starijega željeznog doba na prostoru Podunavlja“ kojemu je cilj preobrazba prapovijesnih krajolika Požeške kotline u centre inovativne, multidisciplinarne i primijenjene znanosti  te njihova integracija u regionalnu kulturno-turističku ponudu, a koji se financira u okviru Programa transnacionalne suradnje „Interreg Dunav 2014. ‒ 2020.“.

FOTO: HINA

     U ime ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek u utorak, 28. 2. 2017. godine, sudjelovao je državni tajnik Krešimir Partl, koji je istaknuo da Ministarstvo kulture podupire u cijelosti ovaj projekt, kojemu je i pridruženi partner, naglasivši da ovim projektom dobivamo mogućnost da napravimo korak više od uobičajene prakse za arheološku baštinu.

     „Ministarstvo kulture već dugi niz godina podupire, ali i vodi razne projekte istraživanja i prezentacije kulturne baštine poput projekta Vukovar – Vučedol – Ilok, koji je rezultirao izgradnjom Muzeja vučedolske kulture, a koji će uskoro dobiti i dodatne popratne sadržaje u vidu Arheološkoga parka, financiranoga sredstvima EU. Isto tako, Ministarstvo kulture kroz rad Uprave za zaštitu kulturne baštine godinama financijski podupire razne projekte istraživanja i konzervacije arheoloških lokaliteta. Tako su i lokaliteti Jalžabet i Kaptol kao dio ovoga projekta također dobili potporu Ministarstva kulture“, istaknuo je državni tajnik Partl.

     Naglasio je i kako „krajnji cilj više nije samo znanstvena spoznaja i prezentacija u klasičnome poimanju te riječi već sada imamo priliku naučiti kako te lokalitete na primjeren način prezentirati s pomoću suvremenih tehnologija, kako ih turistički povezati sa sličnom baštinom u širem okruženju i kako primijeniti načelo održivoga korištenja arheološke baštine“.     Ravnatelj Arheološkoga muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelčić istaknuo je važnost projekta posvećen pretpovijesti, željeznomu dobu, koji nije samo projekt koji gleda prema prošlosti već prema sadašnjosti i budućnosti naše baštine. Marko Dizdar, ravnatelj Instituta za arheologiju, istaknuo je kako su ciljevi projekta dio dugoročnih strateških ciljeva Instituta, a to je u prvome redu aktivno sudjelovanje u oblikovanju politika zaštite i prezentacije kulturne baštine i sustavno jačanje vidljivosti arheologije.

     Projekt se provodi u sklopu programa Europske unije ‒ Programa transnacionalne suradnje „Interreg Dunav 2014. ‒ 2020.“ ‒ i djelomično je financiran iz Europskoga fonda za regionalni razvoj. Vrijeme provedbe projekta je od 1. siječnja ove do konca lipnja 2019. godine, a njegova je ukupna vrijednost 2,552 milijuna eura, od čega je udjel sufinanciranja EU 85 posto, odnosno, oko 2,169 milijuna eura.

     U projektu sudjeluje deset projektnih partnera te devet strateških pridruženih partnera iz pet zemalja – Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Slovačke. Kao projektni partneri iz Hrvatske na projektu sudjeluju Arheološki muzej u Zagrebu s pridruženim strateškim partnerom Centrom za prapovijesna istraživanja te Institut za arheologiju sa svojim pridruženim strateškim partnerima ‒ Ministarstvom kulture RH i Turističkom zajednicom Varaždinske županije.

     Rezultati projekta bit će prezentirani na međunarodnoj konferenciji Arheologija i turizam koja će se održati u svibnju 2019. u Zagrebu. (MK/Hina)
  
 


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a