E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Održan sastanak ministrice kulture s ravnateljima i ravnateljicama državnih muzeja i predsjednicom Hrvatskoga muzejskog vijeća
27.2.2017. - Na poziv ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek održan je sastanak s ravnateljima i ravnateljicama 21 državnog muzeja i predsjednicom Hrvatskoga muzejskog vijeća u Ministarstvu kulture u ponedjeljak, 27. veljače 2017. godine. 

     Uz ministricu kulture na sastanku su bili prisutni državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak i djelatnici Službe za muzejsko-galerijsku i likovnu djelatnost.

     Tijekom sastanka razgovaralo se o Izmjenama i dopunama Zakona o muzejima te o prioritetnim programima državnih muzeja i muzejsko-galerijske djelatnosti.

     Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek najavila je da je ovo prvi u nizu sastanaka s ravnateljicama i ravnateljima muzeja kojima je osnivač Ministarstvo kako bi se poboljšala suradnja Ministarstva kulture s državnim muzejima te olakšalo i ubrzalo provođenje programa kojima će Ministarstvo kulture biti inicijator. Riječ je o programima koji se odnose na digitalizaciju ustanova u kulturi te digitalizaciju kulturne baštine za koje su dostupna i znatna sredstva Europske unije.

     Zakon o muzejima već je tijekom donošenja izazvao brojne primjedbe struke pa je ministrica kulture pozvala prisutne ravnatelje i ravnateljice državnih muzeja da se na temelju neposrednih iskustava očituju o onome dijelu pitanja koji bi u Zakonu o muzejima trebalo drugačije urediti.
     Planom normativnih aktivnosti Ministarstva kulture uređeno je da se Izmjene i dopune Zakona o muzejima upute u proceduru u drugome tromjesečju ove godine.

     Ministrica kulture istaknula je kako je za povlačenje više sredstava iz EU fondova na području kulture potrebna bolja komunikacija između razvojnih agencija, ministarstava, lokalne zajednice i muzeja.

     Naglasila je i potrebu aktivnoga uključenja muzejskih ustanova u izradu dokumentacije za projekte kojima bi se osigurala sredstva iz fondova EU namijenjena za ukidanje fizičkih prepreka osobama s invaliditetom, čime bi im se omogućila dostupnost kulturnim sadržajima i nesmetano sudjelovanje u njima. 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a