E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Natječaj za UNESCO-ovu Mrežu kreativnih gradova (UCCN) 2017.
1.3.2017. - Ministarstvo kulture i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO objavljuju otvoreni Poziv za prijavu na natječaj za proglašenje UNESCO-ovog Kreativnog grada za 2017. godinu.  

     Mreža kreativnih gradova (UNESCO Creative Cities Network – UCCN)  osnovana je 2004. godine i okuplja 116 gradova iz 54 države. Cilj Mreže kreativnih gradova je jačanje suradnje među gradovima koji su prepoznali kreativnost kao strateški čimbenik održivog razvoja. Ulaskom u Mrežu gradovi potvrđuju svoju spremnost za razmjenjivanjem iskustava, jačanjem sudjelovanja u kulturnom životu, integriranjem kulture u gradske razvojne planove te razvijanjem partnerstava koja promiču kreativnost i kulturne industrije.
 
     Mreža kreativnih gradova pokriva sedam kreativnih područja: obrte i tradicijske umjetnosti, dizajn, film, gastronomiju, književnost, medijske umjetnosti i glazbu.
 
     Prema članku 6 Postupka imenovanja, prijave se ponajprije odnose samo na jedno specifično kreativno područje (obrte i tradicijske umjetnosti, dizajn, film, gastronomiju, književnost, medijske umjetnosti i glazbu), ali se također potiču da naslove jedno ili više drugih kreativnih područja koje pokriva Mreža, naglašavajući postojeće i/ili potencijalne sinergije između njih.

     Proglašeni kreativni gradovi prepoznaju važnost održivog urbanog razvoja te se stoga u cilju promicanja Agende 2030. za održivi razvoj obvezuju jačati ulogu kulture i kreativnosti.

     Nakon provedenog evaluacijskog postupka, UNESCO može po jednoj zemlji proglasiti najviše tri kandidature, koje pokrivaju najmanje dva različita područja.

    Prijave se prosljeđuju izravno UNESCO-u na službenom prijavnom obrascu do 16. lipnja 2017. godine putem elektroničke pošte na:  ccnapplications@unesco.org. Nepotpune i prijave zaprimljene izvan roka neće se uzeti u razmatranje. Također molimo gradove u Republici Hrvatskoj koji su se prijavili da nas o tome obavijeste na: unesco@min-kulture.hr.
   

 
  

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a