E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Sućut ministrice kulture dr. sc Nine Obuljen Koržinek povodom smrti Vladimira Tadeja
2.3.2017. - Povodom smrti istaknutoga hrvatskog redatelja, scenarista i filmskoga scenografa Vladimira Tadeja ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti.

     „U hrvatskoj će kinematografiji Vladimir Tadej ostati zapamćen po antologijskim filmovima za djecu i mlade poput Družbe Pere Kvržice, Tajne starog tavana i Kanjona opasnih igara, a njegov cjelokupni umjetnički rad i njegov umjetnički doprinos iznimno je važan za povijest hrvatske kinematografije.

     Vladimir Tadej nije bio samo iznimno cijenjen i uspješan redatelj, koji je za film Hitler iz našeg sokaka 1975. godine nagrađen Srebrnom arenom u Puli, bio je i najistaknutiji hrvatski filmski scenograf koji je oblikovao scenografije za više od stotinu filmova. Radio je na nizu iznimno važnih i velikih filmova poput Hažekovićeva Bakonje fra Brne, Bulajićeve Bitke na Neretvi, Vrdoljakova U gori raste zelen bor. Surađivao je i na filmskim projektima Vatroslava Mimice, Branka Bauera, Šime Šimatovića te se bavio i animiranim i eksperimentalnim filmom.

     Doprinos Vladimira Tadeja hrvatskoj kinematografiji i kulturi trajno je zapisan na mnogobrojnim filmskim vrpcama kao podsjetnik na dio hrvatske kulturne i umjetničke baštine bez kojega povijest hrvatskoga filma ne bi postojala.“

ministrica kulture

dr. sc. Nina Obuljen Koržinek
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a