E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  U MSU-u predstavljen prvi hrvatski digitalni muzej suvremene umjetnosti
3.3.2017. - Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu i Hrvatski Telekom ove godine obilježavaju deset godina suradnje na nagradi HT nagrada – MSU Zagreb", a kao kruna dosadašnje suradnje najavljen je u petak u MSU-u prvi digitalni muzej suvremene umjetnosti u Hrvatskoj,  dostupan na domeni artt.hr, koji ujedinjuje najbolje radove autora natječajnih izložbi od prve izložbe do danas.

FOTO: HINA

     Novu razinu suradnje uvodno je na konferenciji za novinare u MSU-u najavila ravnateljica muzeja Snježana Pintarić. Istaknula je kako je nagrada HT nagrada – MSU Zagreb" jedan od najuspješnijih primjera suradnje korporativnog i kulturnog sektora u Hrvatskoj, u okviru koje je dosad prijavljeno više od 2300, a izloženo 335 radova.

     Ta suradnja dala je velik doprinos razvoju hrvatske umjetničke scene, ali je i pokazala da se kultura može promišljati u zajedništvu s gospodarstvom na nov i vrlo produktivan način: umjetnicima je pružena nužno potrebna potpora i poticaj za rad, a šira kulturna javnost dobila je uvid u recentnu umjetničku produkciju, ocijenila je.

     Deset godina doista je prohujalo. No bez potpore T-HT-a i ovakvog partnerskog dogovora tih deset sjajnih i fantastičnih izložbi koje priređujemo od 2007. do danas ne bi bilo", napomenula je Pintarić.

     „Kako tri pobjednička rada ulaze u stalni fundus MSU-a, s jubilarnom 10. nagradom bit će ukupno 30 nagrađenih i otkupljenih radova koji će sačinjavati doista respektabilnu zbirku 'HT MSU', koja je dio našeg muzejskog fundusa", poručila je.

FOTO: HINA

     Predstavljanju digitalnog muzeja nazočila je i pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo.

     Istaknula je da je deset godina kontinuiranoga rada prilika da se podvuče crta i rezimira relevantnost toga projekta u hrvatskoj umjetnosti i kulturi te čestitala partnerima na uspješnom kontinuiranom vođenju projekta kojim se sustavno stimulira hrvatska umjetnička produkcija, a koji bi mogao biti amblematski za potencijalne sve suradnje takve vrste".

     „Riječ je o vrijednom modelu međusektorske suradnje koji je uvelike obilježio hrvatsku suvremenu umjetnost i stvorio okvir za mapiranje najnovijih i kreativnih kulturnih i umjetničkih sadržaja“, istaknula je pomoćnica ministrice te nadodala kako je „važan segment projekta svakako i valorizacija hrvatske suvremene umjetničke produkcije kroz stručan uvid, ocjenu te kontekstualizaciju u međunarodnom smislu“.

     Digitalni muzej na jednom mjestu ujedinjuje najbolje radove autora suvremene umjetnosti prijavljenih na natječaj HT nagrada – MSU Zagreb", a ujedno je uvod u ovogodišnju izložbu Remek digitalno", koja se otvara 10. ožujka u MSU-u, čija je tema digitalizirano društvo.

     Autor artt.hr digitalnoga muzeja i vizualnog identiteta HT nagrade ugledni je hrvatski dizajner vizualnih komunikacija Juri Armanda. Armanda je istaknuo kako ta internetska platforma nadilazi samu nagradu jer, osim što se koristi kao jedan od alata izložbe i novi promidžbeni kanal, ona donosi arhivu i presjek hrvatske suvremene umjetnosti u posljednjih desetak godina.
 
     „
Time je stvoren jedan 'mikrosajt' svih umjetnika koji su sudjelovali na izložbama. No ono što je najvažnije jest da tu promatramo umjetnike u kontekstu njihovih deset godina razvoja i pritom dajemo informacije o poetikama i temama koje ih u tome razdoblju okupiraju, kako individualno tako i u kontekstu hrvatske suvremene umjetnosti", istaknuo je.

     HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost najveća je i ujedno jedna od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj. Izložba odabranih radova tijekom proteklih se deset godina profilirala u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni.
 
     Izborom od tridesetak do četrdesetak radova ravnopravno su se na izložbama u zagrebačkom MSU-u prezentirali i nagrađivali umjetnici svih generacija s radovima u različitim medijima.

     Član Uprave HT-a i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Boris Drilo istaknuo je kako je ta tvrtka u proteklih deset godina u stvaranje i jačanje hrvatske umjetničke i kulturne scene uložila više od 30 milijuna kuna, od čega u projekt HT nagrada – MSU Zagreb" više od 12,5 milijuna kuna.

     Jedna stvar koja je zajednička HT-u i MSU-u jest komunikacija: "Mi spajamo ljude i stvari preko naših mreža, jer i ono što umjetnost radi isto je komunikacija", napomenuo je.

     Ove se godine izložba natječajnih radova održava u MSU-u od 10. ožujka do 9. travnja, a od 243 rada pristigla na natječaj za HT nagradu za hrvatsku suvremenu umjetnost, što je rekordan broj prijava u posljednjih pet godina, međunarodno stručno povjerenstvo u sastavu: Snježana

     Pintarić kao predsjednica te kao članovi Nataša Ivančević (MSU Zagreb), Katrin Bucher Trantow (Kunsthaus Graz), Rainald Schumacher (Office for Art Berlin) i Ivan Posavec (fotograf), izabralo je radove 26 umjetnika koji će biti predstavljeni uz troje pozvanih umjetnika. (MK/Hina)

 


Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a