E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Čestitka ministrice kulture povodom Svjetskog dana lutkarstva
21.3.2017. - Povodom Svjetskog dana lutkarstva ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je čestitku svim hrvatskim lutkarskim kazalištima, Hrvatskom centru UNIMA, studentima lutkarstva u Osijeku i svim hrvatskim lutkarima.
     „Povodom obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva upućujem vam iskrene čestitke sa željom da svoj dan proslavite veselo, slaveći ga s vašom publikom uz lutkarske predstave u hrvatskim kazalištima.
Lutkarstvo i lutkarsko kazalište, izrada lutaka i njihova uloga u kazališnoj umjetnosti, ubrajaju se u najstarija zajednička umjetnička naslijeđa čovječanstva. Tradicionalno lutkarstvo nalazi se na listi zaštićene nematerijalne baštine UNESCO-a, a povijest lutkarstva, jednako kao i novija povijest lutkarskog kazališta opća su mjesta kulturnog i umjetničkog zajedništva.

     Lutkari i njihove lutke u predstavama oživljuju maštovite svjetove bajki i narodnih priča, čuvajući tako kulturni i nacionalni identitet, prenoseći ga najmlađim naraštajima gledatelja. Svakom novom predstavom lutkari potvrđuju neograničene mogućnosti lutkarske umjetnosti. Stvarajući lutke, graditelji lutaka stvaraju jedinstvena umjetnička djela.

     Hrvatski centar UNIMA, hrvatska lutkarska kazališta, osječki studenti lutkarstva, svi hrvatski lutkari koji se okupljaju na smotrama, revijama i na Međunarodnom festivalu kazališta lutaka u Zagrebu, posvećeni su visokim umjetničkim kriterijima u očuvanju hrvatske lutkarske tradicije i stvaranju iznimnih predstava, za najmlađe gledatelje i za odraslu kazališnu publiku.

     Svima vama, zaljubljenicima u lutke i lutkarstvo želim mnogo uspjeha u budućim umjetničkim pothvatima i sretan 21. ožujak - Svjetski dan lutkarstva."M I N I S T R I C A
dr. sc. Nina Obuljen Koržinek
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a