E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Čestitka ministrice kulture povodom obilježavanja Svjetskog dana kazališta
27.3.2017. - Svjetski dan kazališta, 27. ožujka, obilježit će se u hrvatskim kazalištima čitanjem međunarodne i hrvatske poruke kao i nizom predstava i programa kojima se hrvatski kazališni djelatnici pridružuju kazališnim umjetnicima cijelog svijeta u podsjećanju javnosti na važnost i snagu izvedbenih umjetnosti.
     Obilježavanje Svjetskog dana kazališta pokrenula je Svjetska organizacija za izvedbene umjetnosti, Međunarodni kazališni institut (ITI), koji organizira pisanje svjetske poruke. 
     Međunarodnu poruku za Svjetski dan kazališta 2017. godine napisala je francuska filmska i kazališna glumica Isabelle Huppert. 
     
     Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je povodom Svjetskog dana kazališta čestitku svim hrvatskim kazališnim umjetnicima i djelatnicima: 

    "Upućujem vam srdačne čestitke povodom obilježavanja Svjetskog dana kazališta. Ovaj dan obilježava se u svijetu već 55 godina i predstavlja priliku da se zajednički podsjetimo koliko je kazališna umjetnost važna za unapređivanje cjelokupnog društva, očuvanje civilizacijskih postignuća, nacionalnih kultura i identiteta, za razvijanje tolerancije i zajedništva.

      Kazališna umjetnost jedinstven je prostor kreativnog dijaloga, kolektivan stvaralački čin u kojem se uvijek iznova propituju umjetničke slobode i granice, prikazuju nacionalni i civilizacijski dosezi u težnji za ostvarivanjem uvijek boljih, umjetnički značajnijih predstava, koje će izravno i iskreno ponuditi odgovore na probleme vremena u kojem nastaju. Bez obzira nastaju li predstave na temelju davno napisanih tekstova ili im je predložak suvremen, kazališna umjetnost uvijek postavlja temeljna pitanja i uspostavlja dijalog, interakciju s publikom.

      Hrvatski kazališni umjetnici i kazališni djelatnici neodvojiv su dio velike svjetske kazališne obitelji. Stvarajući predstave, živeći u kazalištu i za kazalište, hrvatski kazališni umjetnici unapređuju hrvatsko glumište doprinoseći njegovoj vidljivosti izvan granica Hrvatske. Svojim predstavama i kazališnim projektima doprinose međukulturnom dijalogu i različitosti, omogućujući kazališnoj umjetnosti da zadrži svoju vitalnost, snagu i moć.
      Sretan vam Svjetski dan kazališta!"

M I N I S T R I C A
dr. sc. Nina Obuljen Koržinek
 
Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a