E-građani Moja Uprava Središnji državni portal
NSPC
Kliknite za više
Hrvatski audiovizualni centar
  Zaklada Kultura nova
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA)
Hrvatski restauratorski zavod

Iz medija
Novosti  >  Otvorena izložba "Hommage à Nasta Rojc" u okviru obilježavanja manifestacije "Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017"
30.3.2017. - Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, zajedno sa saveznim ministrom za umjetnost, kulturu, ustav i medije Republike Austrije Thomasom Drozdom, a u prisutnosti zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i ravnateljice Umjetničkoga paviljona Jasminke Poklečki Stošić  otvorila je u četvrtak, 30. ožujka 2017. godine, u bečkoj palači Porcia izložbu „Hommage à Nasta Rojc“ koja je organizirana u okviru manifestacije „Godina kulture Austrija – Hrvatska 2017“.     U prigodi svečanoga otvorenja izložbe „Hommage à Nasta Rojc“, u nazočnosti brojnih pripadnika austrijske kulturne scene kao i diplomatskih predstavnika, ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je iznimno zadovoljstvo otvorenjem još jedne vrijedne kulturne manifestacije u projektu „Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017.“ kojim se potvrđuje neraskidiva kulturna povezanost dviju država.

     „Sigurna sam da će upravo kulturne manifestacije u sklopu ovogodišnje međudržavne suradnje biti istinski poticaj publici za jedan nov i drugačiji doživljaj Hrvatske", naglasila je ministrica.          „Otvorenjem izložbe „Hommage à Nasta Rojc“ u izložbenome prostoru jedne od najstarijih bečkih palača, austrijska javnost imat će priliku kroz pedesetak djela upoznati umjetničko stvaralaštvo Naste Rojc, hrvatske slikarice prve polovice 20. stoljeća, koja je svojim značajnim slikarskim ostvarenjima i umjetničkim promišljanjima dokazala kako je bila daleko ispred vremena u kojem je stvarala.     "Drago mi je da zanimanje za Nastu Rojc ne prestaje i da su njezini vrijedni portreti i pejzaži pronašli put i preko granice Republike Hrvatske kako bi i međunarodna publika mogla upoznati začudnu umjetničku energiju i slikarsku snagu jedne od najznačajnijih hrvatskih likovnih umjetnica", rekla je ministrica kulture.  

     Podsjetila je i na sudjelovanje hrvatskih baštinskih ustanova i privatnih zbirki koje prepoznaju važnost nacionalnoga, a sada i međunarodnoga predstavljanja Naste Rojc i koji kroz posudbu djela iz svojih fundusa pomažu realizaciji: Moderna galerija iz Zagreba, Gradski muzej Bjelovar, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Zbirka Kovačić-Mihočinec, Zbirka hrvatskih slikarica rođenih u 19. stoljeću u vlasništvu Grada Zagreba i drugih.
     


     Savezni ministar za umjetnost, kulturu, ustav i medije Republike Austrije Thomas Drozda naglasio je da su bilateralni odnosi Austrije i Hrvatske jako bliski, posebice u kulturi i umjetnosti, izrazivši zadovoljstvo što se izložba te izuzetne hrvatske slikarice, koja je studirala i živjela u Beču, gdje je imala niz uspješnih izložba, održava u palači Porcia.

     „Godinu kulture Hrvatska – Austrija 2017.“ ocijenio je vrlo dojmljivom te naglasio kako na poseban način povezuje i promiče odnose između Hrvatske i Austrije.     O životu i umjetničkome opusu Naste Rojc (1883. - 1964.) govorila je ravnateljica zagrebačkoga Umjetničkog paviljona i autorica izložbe Jasminka Poklečki Stošić naglasivši kako izložba obuhvaća 53  ulja na platnu, akvarela i pastela te avangardne umjetnice nedovoljno valorizirane u hrvatskoj povijesti umjetnosti.

     Istaknula je i kako je Nasta Rojc bila primjer slikarice koja se prva izborila za ravnopravan položaj s kolegama slikarima te je ostavila djelo presudno za razvitak moderne hrvatske umjetnosti.     Tijekom boravka u Beču ministrica kulture održala je bilateralni sastanak sa saveznim ministrom za umjetnost, kulturu, ustav i medije Republike Austrije Thomasom Drozdom u prisutnostiu šefa kabineta ministra Michaela Rendija, voditeljice Službe za kulturnu politiku Kathrin Kneißel, veleposlanice Republike Hrvatske u Republici Austriji Vesne Cvjetković, drugoga tajnika Domagoja Marića i pomoćnice ministrice kulture dr. sc. Ive Hraste Sočo.

FOTO: Bundeskanzleramt Österreich / Andy Wenzel 
 
     Na sastanku je zaključeno kako je „Godina kulture Austrija – Hrvatska 2017.“ značajna manifestacija koja potvrđuje povezanost dviju država.   

     U dogovorenim projektima koji će se tijekom godine odvijati u Austriji i u Hrvatskoj bit će predstavljeni mnogobrojni hrvatski i austrijski umjetnici s naglaskom na jakim kulturnim i umjetničkim vezama dviju zemalja, a posebna pozornost posvećena je ženskomu stvaralaštvu, dok je nezaobilazan i integracijski karakter sudionika u programu, odnosno umjetnika koji žive i djeluju u Austriji. Austrijskoj publici bit će predstavljen projekt Rijeka 2020.    Godina 2017. je i 25. godišnjica priznanja Republike Hrvatske te je planirana organizacija skupa na temu uloge tadašnjega ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka i Republike Austrije u procesu međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske. 

     Dvoje ministara istaknulo je važnost kontinuiteta bilateralne suradnje i izrazilo zadovoljstvo potpisanim četvrtim po redu Programom suradnje u području kulture i obrazovanja za razdoblje 2016. - 2019. godine, u okviru kojega je posebna pozornost posvećena podupiranju i poticanju kulturnih i obrazovnih aktivnosti, hrvatske nacionalne manjine u Republici Austriji i austrijske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj te je naglašena važnost učenja hrvatskog kao materinskoga jezika u Austriji.     Ministrica kulture  istaknula je i organizaciju znanstvenoga skupa pod nazivom „VIENNA 1918 The Last Days of Mankind", koji će se održavati u Beču od 28. do 30. lipnja 2017. godine, na kojem će znanstvenici iz pojedinih zemalja i područja referirati o relevantnim temama vezanim uz raspad Austro - Ugarske Monarhije, a potom će se organizirati i izložba u Muzeju Belvedere početkom 2018. godine i galeriji Tate u Londonu.

     Razgovaralo se o suradnji u okviru Vijeća ministara te posebno o planovima za austrijsko i buduće hrvatsko predsjedanje Europskom unijom.

FOTO: Bundeskanzleramt Österreich / Andy Wenzel 

Najave  RSS
ON-LINE PRIJAVNICE
Pristup informacijama
 
Fondovi EU
 Kulturne politike i rezidencijalni programi


 
Procedura oslobođenja od plaćanja PDV-a